CHP Genel Merkez

Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr
  • Güncel Haberler

Ankara Milletvekili Çetin, Elmadağ Kargalı Barajından verilen su nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarını sordu

Ankara Milletvekili İzzet Çetin İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ankara Milletvekili Çetin, Elmadağ Kargalı Barajından verilen su nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarını ele aldığı önergede şu ifade ve sorulara yer verdi;

“Tüketiciler için pahalı olan suyun daha ucuza temini amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Elmadağ’da yapılan ve Türkiye’nin en büyük doğal arıtmalı yer altı barajı olarak lanse edilen Kargalı Barajından Elmadağ’a su verilmeye başlandıktan kısa bir süre sonra ilçede su kirliliği kaynaklı yaygın sağlık sorunları yaşanmaya başlamıştır. Yapılan incelemelerde Kargalı Barajı suyunun sağlıksız olduğu anlaşılmış ve ilçeye su verilmesi durdurulmuştur. Bu konuyla ilgili olarak;

1-      2,5 milyon m3 kapasiteli Kargalı Barajından Elmadağ’a su verilmeden önce suyun sağlıklı olup olmadığı yönünde bir analiz ve inceleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise sağlıksız olduğu bilinen su ilçeye neden verilmiştir?

2-      Baraj suyunun arıtılmasına dönük bir tesis bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa arıtma tesisinin yapılmayışının nedeni nedir?

3-      Kargalı Barajında ortaya çıkan bu sorunun çözümü için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bir kimyasal arıtma tesisi kurulacak mıdır?

4-      Kargalı Barajı suyunda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen mangan elementinin bulunduğu iddiaları doğru mudur?

5-      Kızılırmak’tan getirilen ve doğal arıtma sisteminde kullanılan kumun ağır metaller taşıdığı iddiaları doğru mudur? Mangan ve alüminyum gibi ağır metaller baraja bu yolla mı gelmiştir?

6-      İsale hattı yapılırken suyun daha yüksekte bulunan Şahin Tepesindeki depo yerine daha düşük kotta bulunan İsmet Paşa su deposuna verilmesinin nedeni nedir?

7-      Barajın hemen arkasında yer alan besi ahırları ve ağılların atıklarının, kanalizasyonlarının baraja aktığı bilgisi verilmektedir. Bu konuda her hangi bir önlem alınacak mıdır?

8-      Türkiye’nin en büyük yer altı barajı olduğu yönünde reklamı yapılan ancak gerçekte bu özellikleri taşımadığı iddia edilen baraj için toplam ne kadar harcama yapılmıştır? Barajın gerçek değerinin çok üzerinde bir maliyetle tamamlandığı iddiaları doğru mudur?

9-      Bu projede görev alan teknik elemanların sürgün edildiği iddiaları doğru mudur?”

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google
  • RSS Feed

Yorum yaz.

Yorum yapabilmek için üyelik girişi yapın. Giriş Yap »