CHP Genel Merkez

Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr
  • Güncel Haberler

PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da yerel basına da yansıyan sertifikasız kanola tohumu ekimini Meclis gündemine taşıdı.

PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Merkez ve Muratlı’da kanola ekiminde sertifikasız tohum kullanıldığının ortaya çıkmasını Meclis gündemine taşıdı. Çiftçinin mağdur edildiğini söyleyen CHP’li Yüceer, yetkililere seslenerek, bu kadar büyük miktarda kaçak tohumun piyasaya nasıl sürüldüğünün bir an önce belirlenmesini istedi.

TBMM Başkanlığına, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Yüceer, dünyada en çok üretilen yağlı tohumlar arasında soyanın ardından ikinci sırada yer alan kanolanın, Türkiye’de yağ açığının kapatılması amacıyla teşvik edilen yağlı tohum bitkilerinden olduğunu kaydetti.

ÇİFTÇİ TEDİRGİN

Ülkemiz için stratejik bir ürün olan kanola bitkisinden üretilen yağın 1. sınıf yemeklik yağ olarak tüketildiğini hatırlatan Yüceer, son günlerde Tekirdağ merkez ve Muratlı ilçelerinde, kanola ekiminde sertifikasız tohum kullanıldığı yönündeki haberlerin, kanola eken çiftçiyi tedirgin ettiğini söyledi. Söz konusu iki ilçede 6 ila 8 ton arasında sertifikasız kanola tohumunun ekildiğinin belirtildiğini kaydeden Yüceer, sertifikasız tohum ekilmesinin, kanolanın yanında oluşan yabancı otların temizlenmesi için atılan ilaçların kanolayı da yok etmesiyle ortaya çıktığını bildirdi.

NEDEN DENETİM YOK?

Satılan sertifikasız kanola tohumunun çok daha büyük miktarda olduğunu dair iddialar olduğunu kaydeden CHP’li Yüceer, “Kanola eken çiftçilerimiz endişe içerisinde. Olayın bir diğer yönü de uzmanların, sertifikasız olan tohumlardan yetişen kanolanın insan sağlığına zararlı maddeleri taşıyabileceği konusunda yapmış olduğu uyarı. Bu kadar büyük bir miktarda kaçak tohum, gümrükten geçtiyse nasıl geçti? Birileri bunu yurt içinde çuvalladıysa, piyasaya nasıl sürdü? Neden bunun denetimi yapılmıyor? Gübreyi, mazotu, ilacı veresiye alan çiftçimiz mağdur; bütün emekleri heba oldu. Sorumlular bir an önce bulunsun” diye konuştu.

BAKAN EKER’E SORULAR

Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Tekirdağ Merkez ve Muratlı ilçelerinde sertifikasız tohum satıldığı iddiaları doğru mudur?

-Tekirdağ genelinde kaç kilogram sertifikasız tohum kullanılmıştır?

- Tohumların ekildiği tarlalara tohum satan bayilerin belirlenmesi için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?

- Sertifikasız tohum satan firmalar hangileridir? Bu firmalara herhangi bir ceza-i işlem uygulanmış mıdır?

- Söz konusu firmalar Tekirdağ ve Trakya’da hangi il ve ilçelere tohum satmaktadır?

- Çiftçimizin maddi zararı ne kadardır? Çiftçimizin zararını tazmin etmek için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?

- Sertifikasız olan tohumlardan yetişen kanolanın insan sağlığına zararları hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır ?

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google
  • RSS Feed

Yorum yaz.

Yorum yapabilmek için üyelik girişi yapın. Giriş Yap »