CHP Genel Merkez

Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr
  • Bunları Mutlaka Okumalısınız

CHP, hükümetin toplu açılışlarda kamu imkânlarını siyasi çalışmalar için kullanılmasını engellemek amacıyla Meclis Araştırması yapılmasını istedi

Genel Başkan Yardımcısı Sayın Sezgin Tanrıkulu Hükümetin toplu açılış veya benzer adlar altında gerçekleştirdiği faaliyetlerin araştırılarak, Türkiye’de kamu imkânlarının siyasi çalışmalar için kullanılmasını engellemek ve adaletli bir siyasi rekabet ortamı oluşturmak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi. Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığına verdiği önerge şöyle;

“Hükümetin toplu açılış veya benzer adlar altında gerçekleştirdiği faaliyetlerin araştırılarak, Türkiye’de kamu imkânlarının siyasi çalışmalar için kullanılmasını engellemek ve adaletli bir siyasi rekabet ortamı oluşturmak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.

GEREKÇE

Başbakan tarafından gerçekleştirilen toplu açılış törenleri kamu imkânlarının ve mülki idare amirlerinin seferber edildiği AKP’nin seçim mitinglerine dönüştürülmüştür. Kamu hizmetlerinin ve kamu yatırımlarının halkla birlikte açılışlarının yapılması idari makamların doğal ve sıradan bir faaliyetidir. Ancak AKP döneminde gerçekleştirilen toplu açılış törenleri, proje sayılarının abartılarak verilmesi, basit boya/tadilat işlerinin yatırım diye sunulması, daha önce açılan veya kullanılmakta olan tesislerin tekrar açılması, tamamlanmamış yatırımların bitmiş gibi sunulması nedeniyle kamuoyunu aldatmaya dönük bir nitelik taşımaktadır. Kamu idarecilerinin bu siyasi gösterilere alet edilmesi ise başka bir etik dışı durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Başbakanın toplu açılışlarında, istinat duvarı yapımı, boya/badana tadilat işleri, mezarlık duvarı, içme suyu depolarının bakım ve onarımı gibi basit işler, büyük kamu yatırımlarıymış gibi sunulmaktadır.  Diyarbakır’da yapılan toplu açılış töreninde Başbakan’ın söylemi ile 1318 tesis açılmıştır. Bu tesisler içinde asfalt çalışmaları dahi tesis olarak gösterilmektedir. Yol asfaltlama faaliyetini tesis açılışı olarak lanse eden hükümet halkı yanıltmaktadır. Diyarbakır’daki toplu açılış töreninde belirtilen “Hilar Mağaraları yol ve çevre düzenlemesi” ise 2010 yılında tamamlanmıştır.  Toplu açılışı yapılan tesislerin arasında ayrıca 17 ayrı proje halinde 174 kişiye “basınçlı sulama sistemi hibe desteği”, trafo merkezi açılışı, sera, damızlık sığır, koyun yetiştiriciliği projesi, işletmelere “KOBI ve faiz desteği” de bulunuyor. Vatandaşın kutsal vergileri ile yapılan toplu açılış törenlerini seçim mitingine dönüştüren AKP hükümeti bu yetmezmiş gibi birkaç rutin uygulamayı tesis gibi göstermektedir.

Devlet tarafından siyasi partilere, siyasi çalışmalarını yerine getirebilsinler diye her yıl milyonlarca lira yardım verilmektedir.  Başbakan ve partisi siyasi çalışmalarında ve özellikle mitingleri bu parayı kullanarak gerçekleştirmek yerine, toplu açılış adı altında yine milletin sırtına yüklemektedir. Dolayısıyla çiftçinin kullandığı mazottan alınan ÖTV, asgari ücretliden alınan vergi dolaylı olarak AKP’nin siyasi çalışmalarını, seçim propagandalarını finanse etmek için kullanılmış olmaktadır.

Öte yandan sanki AKP il ve ilçe yöneticisiymiş gibi davranan kamu idarecileri de bu toplu açılış törenlerini hukuk dışı hale getiren başka bir unsurdur. Kamu kaynaklarının AKP’nin siyasi faaliyetleri için kullanılması yetmiyormuş gibi kamu görevlileri de neredeyse afiş asmaya varıncaya kadar seferber olmaktadır. Kamu Kurumları ve Belediyelere ait resmi hizmet araçlarının mitinglerde görevlendirilmesi, kamu personellerine resmi yazılar gönderilerek aileleri ile birlikte mitinglere katılmalarının istenmesi, belediyelere ait toplu taşıma araçları ile miting alanlarına insanların ücretsiz taşınması devlet kaynaklarının AKP iktidarı tarafından nasıl kullanıldığının somut örnekleridir. Oysa Kamu etik ilkelerine göre, kamu görevlileri gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alan bir davranışta bulunamazlar.

Son olarak Başbakan’ın Muğla ve Fethiye’de gerçekleştirdiği sözde toplu açılış törenleri AKP’nin belediye başkan adayını tanıtma toplantısına dönüşmüş, gerek bu törenlerin tüm masraflarının halkın cebinden çıkmasıyla etik dışı bu uygulamanın açık bir kanıtını olmuştur. Toplu açılış törenleri ile seçim mitingleri yapılması ve toplu açılışlarda açılan ya da açıldığı iddia edilen tesislerin akıbeti için Meclis Araştırması açılmasını elzemdir.

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google