CHP Genel Merkez

Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr
  • Bunları Mutlaka Okumalısınız

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’daki temasları sırasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile yaşadığı Farsça anlaşmaya imza atmama krizini TBMM gündemine taşıdı.

“Erdoğan’ın eliyle imza yapmasının gerekçesi nedir?”

Erdoğan’a “Zeybekçi ile aranızda güven sorunu mu var?” sorusu

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’daki temasları sırasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile yaşadığı Farsça anlaşmaya imza atmama krizi TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Zeybekçi ile aranızda güven sorunu mu var? TV’de yayınlanan bu görüntülere göre yaşanan bu kriz üzerine sizin Nihat Zeybekçi’ye bakarak gergin bir yüz ifadesi ile elinizle ‘imzala’ işareti yapmanızın gerekçesi nedir” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, İran’a 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde İran’a düzenlenen resmi gezide kaç adet anlaşma, protokol imzalandığını ve her birisinin imzacıları ve içeriklerinin ne olduğunun açıklanmasını istedi.
Umut Oran’ın önergesinde yer alan diğer sorular şöyle:

http://t24.com.tr/haber/iranda-erdogandan-ekonomi-bakani-zeybekciye-imzala-talimati/249801adresindeki görüntülerden de anlaşılacağı üzere metin Farsça olduğu için imza atmak istemeyen Ekonomi Bakanı Zeybekçi’ye “imzala” talimatı vermenizin gerekçesi nedir?

Niye sadece Farsça, İngilizce, Türkçesi yok

- Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekçi’nin imzaladığı anlaşmanın içeriği nedir, bu anlaşmanın sadece Farsça hazırlandığı ve bu şekilde parafe edildiği doğru mudur?
- Uluslararası anlaşmalarda İngilizce ve Türkçe metnin de aynı anda imzalanması gerekmiyor mu?
- İran Cumhurbaşkanı Sn. Hasan Ruhani ile görüşmenizin ardından ikili ticaret anlaşması imzalanacağının anons edilmesinden sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sizinle yaptığı ayaküstü görüşmelerde, Nihat Zeybekçi’nin metni imzalamak istemediği bilgisinin tarafınıza iletildiği bilgisi doğru mudur?

Zeybekçi dakikalarca neden masaya oturmadı

- Anlaşma hakkında bilgiler aktaran Davutoğlu’nun sözleri sonrası Nihat Zeybekçi’nin yine de dakikalarca masaya oturmamasının gerekçesi nedir?

Elinizle “imzala” işareti mi yaptınız?

- TV’de yayınlanan bu görüntülere göre yaşanan bu kriz üzerine sizin Nihat Zeybekçi’ye bakarak gergin bir yüz ifadesi ile elinizle ‘imzala’ işareti yapmanızın gerekçesi nedir?

Zeybekçi ile güven sorunu mu var?
- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile aranızda güven sorunu mu var?
- AKP hükümetleri döneminde benzeri biçimde, İngilizce, Fransızca, Almanca gibi uluslararası geçerliği olmayan ve ilgili ülkenin anadilinde, Türkçe çevirisi olmadan imzalanan başka anlaşmalar oldu mu? Bunlar hangi ülkelerle hangi tarihte imzalandı, içerikleri nedir?

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google