CHP Genel Merkez

Faks : (+90) 312 207 40 39
Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet ÇetinAnkara Milletvekili İzzet Çetin, emeklilik yaşının yükseltilmesi nedeniyle prim gün sayısını tamamlamalarına rağmen yaşa takılanların emekli olması için yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan erkek ise adına 9 bin gün, kadın ise 7 bin 200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bildirilmiş olanlar; yürürlükteki yasanın hükümlerine bakılmaksızın düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurmaları halinde yaşlılık aylından yaralandırılacak.

Teklifin gerekçesinde, kamuoyunda ”emeklilikte kademeli geçiş” olarak bilinen hükümlerin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesinin ardından çıkarılan yasayla, emeklilik yaşının kademeli olarak yükseldiğine işaret edilerek, ”Kademeli geçiş uygulamasıyla 1999′dan önce işe başlayan sigortalıların emekli olacağı yaş, 3 ila 10 yıl arasında uzamıştır” denildi.

Yasa teklifiyle, emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlamakla birlikte mevzuatın öngördüğü yaşı tamamlayamadığı için emekli olamayanların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasının amaçlandı.

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google
  • RSS Feed

3 Yanıt var “Ankara Milletvekili Çetin’den ”Yaşa takılanlara” emeklilik hakkı için yasa teklifi”

• yorumu gönderen : cengotas
    merhabalar. bende bir ssk çalışanı olarak bu hakkı elinden alınan binlerce vatandaştan biriyim. normalde 2010 yılında emeklilik hakkımın dolmasına rağmen şimdi 2017 yılında emekliliğimiz doluyor. Ülke şartlarında özel kurumlarda çalışmanın zorlukları düşünüldüğünde bu tarihe kadar çalışıp çalışamayacağımız meçhul..Sayın vekilimizin bu yasa teklifi eğer kabul görürse bir çok insanın mağduriyeti ortadan kalkacaktır..Bence Bu yasada en önemli unsur pirim gün sayılarının kişilerce doldurulmuş olması.Verilmiş ve daha sonra elimizden alınmış haklarımızın tekrar kazanılması dileğimle..çalışmalarınızda başarılar dilerim..

• yorumu gönderen : oflumehmet
    Şunu merak ediyorum; Sosyal Güvenlik açıklarının kapatılabilmesi için, yapılan Kanun değişikliği ile yaş haddinden emekli olmak zor hale geldi. (Hatta imkansız) Son Genel seçimden önce, MHP Aydın Milletvekili Sn.Recep Taner tarafından Meclise sunulan;08.09.1999 tarih ve öncesinde SGK’lı olan ve Prim Ödeme Gün Sayısı İle Sigortalılık Sürelerini Tamamlamış, Ancak Yaş İçin bekleyenlerin Emekli Olabilmeleri hakkının tanınması yönündeki önergenin reddedilmesi,(Kaldı ki,bu önergeyi CHP 'de desteklemiştir) yaştan emekli olmayı bekleyenlerin umutlarını söndürdü. Sn.İzzet ÇETİN' in bu yeni Tasa teklifinin daha önceki önergelerden farkı nedir ki iktidar partisi tarafından kabul edilsin? Yani bu yarayı kaşıma operasyonu mu? Yoksa gerçekten biz mağdur SSK çalışanlarını umutlandıran ve en önemlisi de İktidar Partisini ikna edebilecek bir dayanağı var mı? Yoksa biz sunduk, Onlar kabul etmedi demek için mi bu Yasa Teklifi verildi? Bu konuda düşüncelerinizi kamuoyu ile paylaşmanızın faydalı olacağı inancındayım. Bu Yasa Teklifinin ne zaman (tahmin) oylanacağını da merak etmiyor değilim. Saygılarımla. Mehmet SARICAOĞLU / Samsun

• yorumu gönderen : oflumehmet
    Daha önce de buna benzer Yasa Teklifleri meclise sunuldu ama maalesef İktidar tarafından reddedildi. Kazanılmış olan hakkın, daha sonradan Yasa ile iptali neticesinde bir çok insan mağdur durumdadır. CHP tarafından verilen yeni Yasa Teklifi bu adaletsizliği (Yaş nedeniyle emekli olamama) biraz olsun ortadan kaldıracak gibi. Ben de 9.000 gün işgünü olan ama emekliliğine 5.5 Sene (yaş nedeniyle) kalan bir çalışanım. (SSK) İnşallah bu Yasa Teklifi ile bu mağduriyet ortadan kalkar.Bu yasa teklifi sonrası internet sitelerindeki yorumlara bakarsanız bu konuda mağdur olan insanların ne kadar çok olduğunu göreceksiniz. İnşallah iktidar partisi de sizin bu yaklaşımınıza yeşil ışık yakar. 28.10.2011 Saygılarımla Mehmet SARICAOĞLU / Samsun

Yorum yaz.

Yorum yapabilmek için üyelik girişi yapın. Giriş Yap »