CHP Genel Merkez

Faks : (+90) 312 207 40 39
Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne yoğun ilgi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik hizmeti kapsamında hayata geçirdiği Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yoğun ilgi görüyor. 5-14 yaş arasındaki çocuklara diş bakımı, tedavisi ve eğitiminin ücretsiz olarak verildiği merkezde, 5 ayda tam 17 bin çocuğa işlem yapıldı.

Başkan Mustafa Akaydın, yoğun ilgi gören merkezden farklı bölgelere de yapacaklarını müjdeleyerek, “Çocuklarımız artık çok daha güzel gülebilecek” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çocuklara sağlıklı bir gelecek sunmak amacıyla Kepez ilçesinde Temmuz ayında hizmete açtığı Habipler Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkezi, ilçe halkının yanı sıra Antalya’nın dört bir yanından yoğun ilgi görüyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan bir protokolle merkezde öğrencilerin de diş tedavileri yapılıyor. Öğrenciler, merkezin servis araçlarıyla gözetmen tarafından okullardan alınarak merkeze getiriliyor. Öğrencilere ilk olarak ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirme yapılıyor. Diş kontrolleri tek tek yapılan çocuklara çürük oluşmasını önleyici dolgu ve diş minelerini güçlendirme işlemi gerçekleştiriliyor.

Ücretsiz tedavi

Tedaviye ihtiyacı olan çocuklara ise diş çekimi ve çürük dişlerin tedavi uygulamaları ücretsiz olarak yapılıyor. Temmuz ayında hizmet vermeye başlayan merkezde Kasım ayına kadar geçen yaklaşık 5 aylık sürede 17 bin çocuğa işlem yapılırken, 4 bin 600 çocuğun dolgu, diş çekimi gibi kontrolleri gerçekleştirildi. Merkezde konusunda uzman 6 diş hekimi, 1 psikolog ve yardımcı personeller ile birlikte 13 personelle çocuklara hizmet veriliyor. Merkezin hizmet verdiği bina da engelli tuvaletleri ve engelli çocuklar için özel hasta ünitesiyle engelsiz bir bina özelliği taşıyor. Merkezde uygulanacak çocuk ağız diş sağlığı teşhisi, tedavi ve eğitim programlarıyla ailelerin ve çocukların bilinçlendirilmesi, çocuklara kişisel bakım alışkanlığı kazandırılması amaçlanıyor.

Sosyal belediyecilik hizmeti

Açtıkları merkezin çok önemli bir hizmet verdiğine dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, 2.5 yıldır sosyal, kültürel ve sağlık alanlarında önemli hizmetler verdiklerini kaydetti. Bu alanlarda İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin çalışmalarını incelediklerini belirten Akaydın, 1 milyon TL’lik yatırımla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni kurduklarını söyledi. Merkezin kurulduğu bölgedeki halktan olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Mustafa Akaydın, “Yaptığımız yatırımdan çok memnunuz. Çocuklarımız artık çok daha güzel gülebilecek. Benzeri yatırımlarımız, daha çok ihtiyaç duyulan ilçelerde devam edecek” diye konuştu.

Bizler de memnunuz

Başkan Akaydın, çocukların gelecek nesillerin temeli olduğunu belirterek, “Erken yaşlarda kontrol altına alınamayan ağız ve diş hastalıkları, ileride çocuklar için ciddi sağlık problemleri açabilir. Bu nedenle çocukların ağız ve diş kontrolleri yaptırılmalı, tedavi aşamasında geç kalınmamalıdır. Ülkemizde ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı bazı aileler sağlık konusunda maalesef yetersiz kalıyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla bu merkezi hizmete geçirdik. Burada uzman diş hekimleri tarafından çocuklarımızın diş tedavileri ücretsiz olarak yapılıyor. Bu merkezin, ilgi görmesi buradan hizmet alan yurttaşlarımız kadar bizleri de memnun ediyor” dedi.

Sağlıklı toplum yetiştirmeliyiz

Habipler Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkezi sorumlusu Hasan Kaçaroğlu, “Antalya’da daha sağlıklı toplum yetiştirmek amacıyla 5-14 yaş arası çocuklara hizmet veriyoruz. Okullarda alınan öğrencilere merkezde eğitimler verilerek, diş kontrolleri yapılıyor. Diş eğitimi 2 yaşında başlaması gerekiyor. Çocuklar diş fırçalamayı ailelerden görürse örnek alıyorlar, ailelerin öncü olması gerekiyor. Burada çocukların diş hekimine karşı olan fobilerini yenmesini sağlıyoruz. Çocukların tedaviden sonra buradan mutlu ayrılması çok önemlidir. Buraya gelen bütün aileler bu merkezden çok memnun” diye konuştu.

Aileler çok memnun

Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne tedaviye gelen Mustafa Sarıkaya, merkezin verdiği hizmetten büyük fayda gördüklerini söyledi. 3 çocuğu olduğunu belirten Sarıkaya, “Baraj Mahallesi’nde oturuyoruz. Bu merkezin açıldığını komşulardan duyduk ve geldik. Çok memnun kaldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Böyle bir merkezden büyükler için de açılmasını istiyoruz. Biz de tedavilerimizi yaptıralım” diye konuştu.

2 çocuk annesi Nermin Kurt ise “Burada çocukların dişlerini yaptırıyoruz. Çok memnun kaldık. Arkadaşlar da çocuklarını getirmişler, onlar da çok memnun kalmış. Çok güzel olmuş. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Özlem Taşkaya ise duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Biz çocuklara diş fırçalamaları gerektiğini öğretiyoruz. Buraya böyle sınıf arkadaşlarıyla grup halinde gelmeleri çok güzel, okul ortamındaymış gibi diş eğitimi alıyorlar. Çok etkili oluyor. Çok önemli bir hizmet yapılmış.”

Ağız ve diş sağlığı merkezine gelerek hem eğitim alan hem de muayene olan çocuklar da memnuniyetini dile getirerek, “Dişlerimizi nasıl fırçalayacağımızı öğrendik. Burayı çok beğendik. Dişlerimizi bundan sonra daha düzenli fırçalayacağız” dedi.

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google
  • RSS Feed

Yorum yaz.

Yorum yapabilmek için üyelik girişi yapın. Giriş Yap »