CHP Genel Merkez

Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr
  • Güncel Haberler

Balıkesir Milletvekili Akova’dan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ve Adalet Bakanı Ergin’e soru yağmuru

Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergeleri verdi.

-Elektrik Faturası-

Balıkesir Milletvekili Akova Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a yönettiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“Vatandaşın ihtiyaçlarına göre tespit edilen hizmetleri sunmak devletin asli görevlerindendir. Kamu hizmetinin topluma götürülmesi, hizmetin tutarı ve bileşimi, maliyetinin kimler tarafından karşılanacağı hususunda devlet hakkaniyetli hareket etmelidir. Devletin sağlaması gereken hizmet özel kurumlara devrediliyorsa, bu hizmetin kamu aleyhine sonuçlanmaması için daha iyi takip edilmesi gerekmektedir. Vatandaş aldığı hizmet karşılığı, nereye ne kadar ödeyeceğini bilme hakkına sahiptir. Vatandaşın elektrik faturalarında almadığı hizmetin bedelini ödemek zorunda bırakılması Anayasaya, yasalara ve hakkaniyete uygun değilken; bir de yapılan usulsüzlüğün gizlenmeye çalışılması, hükümetin vatandaşının hakkını koruma görevinden tamamen vazgeçtiğini göstermektedir. Bu bağlamda;

1. Elektrik faturalarında yer alan kayıp-kaçak bedeli, TRT payı, enerji fonu, elektrik tüketim vergisi ve sayaç okuma bedeli kalemleri neden gizlenmektedir?
  2. Elektrik faturalarında yer alan kayıp-kaçak bedeli, TRT payı, enerji fonu, elektrik tüketim vergisi ve sayaç okuma bedeli kalemleri vatandaşın aldığı hizmetin karşılığı olmadığı için gizleneceğine neden kaldırılmıyor?
  3. Enerji fonu altında kayıp-kaçak bedeli, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve sayaç okuma bedeli kalemleri gizlendiğinde, vatandaş almadığı hizmetin bedelini ödememiş mi olacak?
  4. Bakanlığınız kayıp-kaçak bedelini, faturasını düzenli ödeyen namuslu vatandaşın üzerine neden yüklemektedir?
  5. Bakanlığınız elektrikte kayıp-kaçağı önlemek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
  6. Dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak miktarını azaltmak için ne gibi çalışmaları vardır?
  7. Elektrik tüketim vergisinin de KDV’si alınmaktadır. Verginin vergisi neden alınmaktadır?”

-Sığınma Evi-

Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önerge şöyle:

“Balıkesir’de bulunan kadın konukevi, basında çıkan haberlere göre, personel sıkıntısı nedeniyle işlevini yerine getirememektedir. Yasal ve bürokratik engeller nedeniyle de şiddet görmüş bir kadının yerleştirilmesinde güçlükler yaşanmaktadır. Bu bağlamda;

1. Balıkesir’de kaç kadın konukevi vardır? Kaç tanesi özel kaç tanesi kamuya aittir?
  2. Balıkesir’de bulunan kadın konukevinde kaç personel istidam edilmiştir ve istihdam edilen personelin eğitimleri ve uzmanlık alanları nedir?
  3. Kadın konukevinde çalışan personelin işe giriş tarihleri nedir?
  4. Balıkesir’de bulunan kadın konukevinden kurulduğu tarihten bu yana kaç kadın yararlanmıştır?
  5. Son bir yıl içerisinde şiddet gören kaç kadın, konukevinde kalmıştır? Kaç kadının kalması da uygun bulunmamıştır?
  6. Balıkesir’deki kadın konukevine başvuran kadınların yerleştirilmeme sebepleri nelerdir?
  7. Kadın konukevlerinin gizliliği çok önemli olmakla birlikte, şiddet gören kadın bu olanaktan nasıl yararlanabileceği ile ilgili bilgiye nasıl ulaşacaktır?
  8. Şiddet gören kadının, kadın konukevinden yararlanabilmesi için izlenen prosedür nedir, ne tür işlemler yapılmaktadır?”

-Yargıda atamalar-

Balıkesir Milletvekili Akova, Adalet Bakanı Ergin’e yönettiği önergede ise şu ifadelere yer verdi:

“Hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı hususunda akıllarda soru işareti yaratan uzun tutukluluk süreleri ve adil yargılanılmadığı inancı, adaletin olmadığı düşüncesiyle toplumun devletine inancını sarsmaktadır. Yargı sistemine güvenmek ve bireyin haklarının korunacağı son merci olarak adalet sistemine inanmak, toplumların kaos ortamına sürüklenmesini engeller. Yargı mensuplarının kararlarını objektif değil, subjektif kriterlere göre vermesi adil yargılanma hakkı ile bağdaşmaz. Bu bağlamda;

1. Yargı mensuplarının daha üst görevlere atanması hususunda gözetilen ölçütler nelerdir?
  2. Yargı mensuplarının tenzil-i rütbeye uğratılması hususunda gözetilen ölçütler nelerdir?
  3. Tutukluluk kararı veren yargı mensuplarının daha üst görevlere getirildiği doğru mudur?
  4. Tutukluluk kararı veren kaç yargı mensubu daha üst görevlere getirilmiştir?
  5. Tahliye kararı veren yargı mensuplarının, tenzil-i rütbeye uğratıldığı doğru mudur?
  6. Tahliye kararı veren kaç yargı mensubu, tenzil-i rütbeye uğratılmıştır?
  7. Yargı mensubunun tutukluluk kararı ya da tahliye kararı vermesi görev pozisyonunu nasıl etkilemektedir?
  8. Yargı mensuplarının kararlarının siyasallaştığı eleştirileri hususunda ne düşünüyorsunuz?”

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google
  • RSS Feed

Yorum yaz.

Yorum yapabilmek için üyelik girişi yapın. Giriş Yap »