CHP Genel Merkez

Faks : (+90) 312 207 40 39
Web : http://www.chp.org.tr
EPosta : chp@chp.org.tr

CHP Sözcüsü Haluk Koç, MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı yaptı ve 32.yılında 12 Eylül’ü değerlendirdi.

“12 Eylül 1980’de, ‘asmayalım da besleyelim mi’ diyen bir mantıktan, 2012’de ‘yargıya talimat verdim’ mantığına uzanan bir süreçteyiz. Özetle,  12 Eylül 1980 Kenan Evren’inden,  2012 Recep Tayyip Erdoğan’ına. Değişen farklı bir şey yok”

-“12 Eylül 1980’de Diyarbakır cezaevi bugün Silivri zindanı. 12 Eylül’de Mamak zindanı, bugün Hasdal cezaevi. 12 Eylül’de sıkıyönetim mahkemeleri, DGM’ler, bugün özel yetkili mahkemeler, maskelenerek çıkartılan ismiyle de terörle mücadele mahkemeleri”

-“12 Eylül’de,  tanklı, toplu, üniformalı bir faşizmden bugün tek adamın yürütmeyi, yasamayı, yargıyı kontrol ettiği, sivil dayatmanın yaşamın her alanında yaşandığı sivil, otoriter, baskıcı yeni bir duruma geçmiş buluyoruz. Ne değişti Allah aşkına?”

-“Bundan sonrasında, başkanlık sistemine geçiş iddialarıyla beraber kendi yakın arkadaşlarıyla bile iktidarı paylaşmaya niyeti olmayan dikta heveslisi bir 2012 model Başbakandan bahsediyorum”

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Haluk Koç,  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başlanlığında toplanan MYK çalışmalarını sürdürürken basın toplantısı yaptı ve 32. yıldönümünde 12 Eylül’ü şöyle değerlendirdi.

Bugün 12 Eylül 2012. 12 Eylül olunca tarihin üzerinde durmak gerekiyor. Hala siyasi sonuçlarını tüm sancılarıyla birlikte yaşadığımız bir dönemden bahsediyorum.  Üzerinden tam 32 yıl geçmesine rağmen bugünkü siyasi şekillenmelere ilham kaynağı olmuş bir siyasi tarihten bahsediyorum. Bir kara faşizm döneminden bahsediyorum.

Değerli arkadaşlarım, örgütsüzleştirilen, susturulan, sindirilen, hak aramayı, sorgulamayı unutan, unutturulan bir toplum gelişti sonrasında. Tarikat, ticaret, siyaset ortaklığının Türkiye’nin varlıklarının yağmalandığı bir dönemi açan tarih 12 Eylül küreselleşmenin tüm taleplerine açık bir vatan toprağı, insan kaynağı ve bir ekonomik düzen. Bugünde AKP karanlığı ile prangaya alınan bir siyasi fotoğraf aynı zamanda 12 Eylül. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti kavramlarının tümünün hazmettirilerek içinin boşaltıldığı bir süreçten bahsediyorum 12 Eylül’den bugüne kadar geçen zaman dilimi için. 12 Eylül faşizmi sonrasının yaşamını, işini, aşını, tümüyle geleceğini kaybeden tüm 12 Eylül kurbanlarını bir kere daha saygıyla anmak istiyorum.

Değerli arkadaşlarım, 12 Eylül darbe hukukundan arta kalanların temizlenmesi için hazırladığımız bir demokrasi paketi vardı. Bununla ilgili henüz kapsamlı bir düzenleme yapılmamıştır, adım atılmamıştır. 12 Eylül’ün edebiyatını yapanlar bugün demokratikleşme adına 12 Eylül’ün bıraktığı yargı mirasını maalesef kullanmaya devam ediyorlar.

Değerli arkadaşlarım, 12 Eylül deyince bugüne atıfta bulunmadan geçmek imkansız. Takdir edersiniz tanklı, toplu, üniformalı bir faşizmden bugün tek adamın yürütmeyi, yasamayı, yargıyı kontrol ettiği, sivil dayatmanın yaşamın her alanında yaşandığı sivil, otoriter, baskıcı yeni bir duruma geçmiş buluyoruz. Ne değişti Allah aşkına? Şimdi bakıyorsunuz 12 Eylül 1980’de Diyarbakır cezaevi bugün Silivri zindanı. Bakıyorsunuz 12 Eylül’de Mamak zindanı bugün Hasdal cezaevi. 12 Eylül’de sıkıyönetim mahkemeleri, devlet güvenlik mahkemeleri bugün özel yetkili mahkemeler, özel yetkili savcılar, maskelenerek çıkartılan ismiyle de terörle mücadele mahkemeleri.

Söylemlere bakalım. 12 Eylül 1980’de asmayalım da besleyelim mi diyen bir mantıktan 2012’de yargıya talimat verdim mantığına uzanan bir süreç. Özetle 12 Eylül 1980 Kenan Evren’inden 2012 Recep Tayyip Erdoğan’ına. Değişen farklı bir şey yok Türkiye’de değerli arkadaşlarım onu anlatmaya çalışıyoruz.

Bundan sonrasında başkanlık sistemine geçiş iddialarıyla beraber kendi yakın arkadaşlarıyla bile iktidarı paylaşmaya niyeti olmayan dikta heveslisi bir 2012 model Başbakandan bahsediyorum”

Bu Sayfayı Paylaş:
  • Google