CHP Genel Merkez

Görev :

İl : İstanbul

Şafak Pavey, Diplomat

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğindeki yönetici görevinden ayrılarak CHP İstanbul Milletvekili olan Şafak, uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor.
Toplumsal duyarlılığı, çocukluğunun geçtiği yazı ve sanat çevresinden beslenmekle birlikte, Zürih’te  sanat ve film eğitimi aldığı sırada geçirdiği tren kazası onun engelli dünyasıyla tanışmasına yol açtı. Uzun süren ve cesaret isteyen iyileşme sürecindeki sıra dışı duruşu Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu oldu ve bu çalışma kitap olarak yayınlandı. Bu kaza dünyaya bakışını yeniden şekillendirdi. Kendisi için verdiği mücadeleyi diğerleri için de vermeyi seçti. Engelliler, azınlıklar, çocuklar, şiddete uğramış kadınlar, mülteciler, işkence kurbanları,  hakları fütursuzca çiğnenen bütün mağdurlar ilgi alanı oldu.
Diğer yandan eğitimine ara vermedi ve Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve hemen ardından London School of Economics’de yüksek lisansını tamamladı. Akademik uzmanlığı olan Milliyetçilik ve Azınlık Hakları üstüne hazırladığı  “İslam Ülkelerinde Gayrimüslim Vatandaşların Mülkiyet Hakları” büyük beğeni topladı ve itibarlı uluslararası yayınlarda yer aldı.
BM’deki görevine başlamadan önceki süreçte, her platformda insan hakları konusunu gündeme getirdi. Kendi eğitim hayatının sponsoru olarak öğrenciliği boyunca uluslararası medya şirketleri için serbest gazetecilik, belgesel yapımcılığı ve tercümanlık yaptı. Türkiye’deki Agos gazetesinin ilk Türk köşe yazarı oldu.
Nobel Barış Ödülü sahibi Dr Şirin Ebadi ile hazırladığı, Norveç Dış İlişkiler Bakanlığı himayesinde “İran’daki Mülteci Hakları” üzerine hukuk kitabının da olduğu üç uluslararası yayının editörlüğünü üstlendi. Yine bu süreçte, insan hakları konusundaki belgesel çalışmalarında yer aldı. 2003 yılında BM Mülteciler yüksek Komiserliği bünyesinde göreve başladı. BM’nin, engelli olmanın saha çalışmasında engel olmayacağını ispatlayan zorlu görevlerini üstlendi.
2003 ve 2010 yılları arasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için Cezayir, Sahra, Mısır, Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak’ ta insani yardım görevlisi olarak,  İran ve Afganistan da sözcü olarak,
Cenevre genel merkezinde global halkla ilişkiler ve stratejik iletişim projelerinin yöneticisi olarak,
Washington’da Ted Kennedy Nansen Mülteci Ödülü Komitesinin Koordinatörü olarak,
Macaristan’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Avrupa üst düzey sözcüsü olarak,
2010 ve 2011 yılları arasında Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sekreteri olarak görev yaptı.

2011 yılında ülkesine dönerek, CHP İstanbul 24. Dönem Milletvekili olarak seçildi.  Parlemento’nun  Avrupa Birliği Uyum ve Akdeniz İçin Birlik Enerji, Su ve Çevre Komisyonları üyesi olarak çalışıyor.
İngilizce, Fransızca, İtalyanca, orta düzeyde Almanca, Farsça ve Arapça bilen Pavey, işaret dili kullanabilmektedir.
“Nereye Gidersem Gökyüzü Benimdir”, “Müslüman Devletlerde Gayri Müslim Yurttaşların Mülkiyet Hakkı”, “Kıbrıs’ın Limonları Acı mıdır!” , “13 Numaralı Peron” isimli kitapların yazarıdır.

ABD Dışişleri Bakanlığının “2012 Uluslararası Cesur Kadın” , Junior Chamber International – (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği) Dünyanın En Başarılı On Genci  2011, En İyi Belgesel Film 2004 – 2006 Şangay, Beyrut, Kopenhag Film Festivalleri, Avrupa Özürlüler Yılı, 2003 Cumhurbaşkanlığı Ömür Boyu Başarı Ödüllü, İnanılmaz Kadınlar Milenyum Perspektifi (Perspectives for the New Millennium) 2000, Yılın En İyi Kitabı “13 Numaralı Peron” 1997 Türkiye ödüllerinin sahibidir.  2012 Ekim ayında Tayvan Bebek Atölyesi işçileri tarafından Şafak bebekleri yapılarak, ilk kez yabancı bir kadın olarak Tayvan  Bebek Müzesi’ne konuldu.
yorum.

Bu Sayfayı Paylaş: