12.04.2018
Yazı Boyutu: A- A+

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LALE KARABIYIK:YENİ SİSTEM YİNE YOKSUL AİLE ÇOCUKLARINI VURACAKTIR!

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, TBMM’de  düzenlediği basın toplantısı ile, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” nu değerlendirdi.

“Yeni sistem yine yoksul aile çocuklarını vuracaktır!” uyarısında bulunan Karabıyık, “Sınavla öğrenci alacak liseler, Milli Eğitim Bakanı tarafından “nitelikli” olarak ifade edilmektedir, peki diğer liseler “niteliksiz midir?” sorusunu yineledi.

Liseye geçiş yapacak 1.250.000 öğrenci olduğunu ve 1367 sınavla girilecek lisenin 126.000 kontenjana sahip olduğunu kaydeden CHP’li Vekil, “Bu kontenjan liseye geçiş yapacak öğrencilerin %10’una denk gelmektedir; yani liseye geçiş yapacak öğrencilerin azı nitelikli okullara, çoğu niteliksiz okullara gidecektir” gerçeğinin altını çizdi.

Öğrencilerin bulunduğu yere göre tercih yapma yelpazesi her il ve ilçede sunulmadığının altını çizen Karabıyık, “Çok sayıda ilçede öğrenciler istedikleri okul türünü tercih etme imkanının olmayacağı görülmektedir” dedi.

“Meslek Lisesi, memleket meselesi” olarak tanımlanan Meslek Liselerine gidecek öğrenci oranlarının azaltıldığını, Meslek Liselerinin adeta gözden çıkarıldığını dile getiren Karabıyık,  “Benzer bir durum Anadolu Liseleri için de geçerlidir. Anadolu Liselerine çok fazla talep olmasına rağmen, bu liselerinin oransal olarak azaltıldığı görülmektedir. Hatta, bildiğimiz çok sayıda köklü lise, sınavla öğrenci alacak liseler listesinde yer almamaktadır. Bu köklü liselerin geleneksel kültürü ve yıllardır süregelen başarıları yok sayılmakta ve yok edilmektedir” sözleriyle konuya dikkat çekti.

“Taşımalı eğitim sisteminde yaşanan sorunlar yine ortaya çıkacaktır ve talep ettiği okulu bulamayan veli, çocuğunu başka ilçe ya da ile göndermek zorunda kalacak, servis maliyeti ve kimi zaman barınma sorunları yaşayacaktır; belki bu çocuklar yine vakıfların ve cemaatlerin eline düşecektir” uyarısında bulunan Lale Karabıyık, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sistemini siyasallaştırma politikasına devam etmektedir. Bu veriler ülke genelindeki liselerin nitelikli ve niteliksiz olarak tam anlamıyla ayrıldığını ortaya koymuştur. Milli Eğitim Bakanının deyimiyle “nitelikli” olan okullarda az öğrenci, “niteliksiz” okullarda çok öğrenci eğitim-öğretim görecektir. Bu model mesleki eğitimi yok etme ve eğitimi dinselleştirme üzerine kurulmuştur. Yaz boyunca sınavla ya da sınavsız okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler ve ailelerini kaos beklemektedir.  Eğitim sisteminin yap-boz tahtasına dönüşmesinin ardından, aileler, istedikleri okulu tercih edemeyen çocuklarının daha iyi eğitim alması için özel okulların kapısını çalmaktadır, son 2 yılda yüzde 204 artan özel okula giden öğrenci sayısı, şimdi daha fazla hız kazanacaktır. Yoksul öğrencilerin daha da ayrıştırıldığı bu durum, parası olan ya da şartlarını zorlayarak ve kimi zaman borçlanarak özel okullara gönderen ailelerin çocuklarını, ideallerindeki okullardan uzaklaştırmaktadır ve bu çocukların içinde ukde kalmasına neden olacaktır. “Yoksulsun sen yoksul kal!” anlayışı sürmektedir. Yeni sistem yine yoksul aile çocuklarını vuracaktır. Ekonomik durumu iyi olan aileler nitelikli eğitim için çocuklarını özel okullara gönderecek, özel okula gitme oranı bu yıl normalin üzerinde bir artış hızı kazanacaktır. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğine aykırı bu modelden AKP hükümeti derhal vaz geçmelidir. ” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

CHPnet

SİTELERİ