13.11.2017
Yazı Boyutu: A- A+
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTÜRK YILMAZ: ‘’AKP’NİN SURİYE POLİTİKASININ BİR ŞANSI YOKTUR, BİR AN ÖNCE SİYASİ YAKLAŞIM ELE ALINMALI’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, KKTC konusunda, “Müzakereyle bir çözüme varılmadığı görüldü. O nedenle artık KKTC’nin bir tanınmaya ihtiyacı var. Tanınma olması lazım. Biz daha önce artık çözüm perspektifinin denendiğini ve sonuç alınamadığını belirtmiş ve bundan sonra yeni bir çözüm için bir B planının süratli bir şekilde devreye sokulmasını gündeme getirmiştik. Neydi B planımız, Türkiye’nin KKTC’nin tanıtımıyla alakalı olarak bir özel temsilci ataması ve münhasıran bu konulara bakması, özel temsilcinin ve tanıma konusunun uluslararası toplumun gündemine güçlü bir şekilde getirtilip sonuç alınmasıydı” dedi.

ORTADOĞU KONFERANSI
Yılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Ankara’da bir Ortadoğu konferansının yapılmasına ilişkin geçen hafta yaptığı öneriyi hatırlatarak, “O önerimiz genel manada mezhep farklılıkları, etnik farklılıklar, kökten dincilik, radikalleşmeyle mücadele amacıyla bütün bu dosyaları içerisine alan Ankara’da, daha önce ismini saydığımız Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Mısır, Pakistan ve Afganistan’ın öncelikli olarak yer alacağı, akabinde diğer ülkelerin de katılım sağlayacağı geniş kapsamlı bir konferanstı” dedi.

“AKINTIYA KÜREK ÇEKİLİYOR”
Suriye konusuna değinen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Suriye’de eğer yapılırsa 28 Kasım’da, Cenevre’de tekrar Suriye konusuna ilişkin konferans başlıyor. Türkiye’nin hiçbir hazırlığı yok. Suriye’de siyasi çözüme ilişkin ne tür bir parametre savunduğu bilinmiyor. Akıntıya kürek çekiliyor. Rusya’nın kuyruğuna takılıp gidilmek bir politika sanılıyor. Bir an önce Suriye’ye ilişkin ne tür bir siyasi yaklaşımı destekleyebileceğimiz konusu ele alınmalı ve bunun için bizden de görüş alınmalı.
Şu anda AKP’nin Suriye dosyasına ilişkin görüşü ideolojiktir ve başarı şansı yoktur. Suriye’nin bütün maliyeti AKP’nin hataları nedeniyle Türkiye’nin üzerine ve bu milletin üzerine yıkılmıştır. 30 milyar dolar Türk Milletinin cebinden çıkmıştır. 4 milyon Suriyeli mülteci Türk Milletinin parasını yemektedir. Son dönemde radikal gruplara karşı IŞİD başta olmak üzere yapılan operasyonlar da şunu gösteriyor, Türkiye esasen bu radikal dinci grupların hücre evlerine dönüşmeye başlamıştır.”

KKTC KONUSU
Yılmaz, 7 Ocak’ta KKTC’de genel seçimler yapılacağını ifade ederken şöyle devam etti:
“Akabinde 28 Ocak’ta ise Güney Kıbrıs Rum yönetiminde liderlik seçimleri yapılacak. Bizim şunu bilmemiz lazım, eğer Kıbrıs dosyası bu zamana kadar bulunduğu yerde bırakılırsa bir adım atılmazsa tekrar müzakerelere dönülecek, Kıbrıs lime lime parçalanmaya devam edecektir. Biz daha önce artık çözüm perspektifinin denendiğini ve sonuç alınamadığını belirtmiş ve bundan sonra yeni bir çözüm için bir B planının süratli bir şekilde devreye sokulmasını gündeme getirmiştik. Neydi B planımız, müzakerelerle çözüm olamıyorsa KKTC’nin artık tanımayı gündemine alması, Türkiye’nin KKTC’nin tanıtımıyla alakalı olarak bir özel temsilci ataması ve münhasıran bu konulara bakması özel temsilcinin. Ve tanıma konusunun uluslararası toplumun gündemine güçlü bir şekilde getirtilip sonuç alınmasıydı. Bizim bu seçimlerden önce bir adım atmamız lazım.”

“LÜBNAN KARPUZ GİBİ İKİYE AYRILDI”
Bir soru üzerine Yılmaz, “Bugün Lübnan’ın içine düştüğü durum içler acısıdır. Lübnan Başbakanı kendi ülkesinde istifa edemiyor, Suudi Arabistan’da televizyondan istifa ettiğini açıklıyor. Utanç verici bir durumdur. Bugün Lübnan’ı kim yönetiyor? Bugün Lübnan karpuz gibi ikiye ayrılmıştır” dedi.

“ELİNİZDE BİR PUSULA YOKSA HER GÜN DIŞARIDA DA GEZSENİZ DOLAŞSANIZ BİR ETKİ DOĞURMUYOR”

Cumhurbaşkanının yapacağı ziyarete ilişkin soruya da Yılmaz, “Elinizde bir pusula yoksa sorunları nasıl çözeceğinize ilişkin bir yol haritası yoksa, her gün dışarıda da gezseniz, dolaşsanız bir etki doğurmuyor” yanıtını verdi.
AK Parti’nin son dönemdeki Atatürk konusundaki tavrıyla ilgili de Yılmaz, “Atatürk ile ilgili yaklaşım umarım samimidir” dedi.

“KKTC’NİN BİR TANINMAYA İHTİYACI VAR”
KKTC’ye ilişkin soruya ise Yılmaz, “Müzakereyle bir çözüme varılmadığı görüldü. Müzakere sürecinin KKTC’nin egemenliğini daralttığını, topraklarını küçülttüğünü, nüfusunu egemen eşit olmaktan çıkartıp azınlık haline getirdiğini, Türkiye’yi tablodan dışladığını, Türk askerini kovduğunu görmemiz lazım. O nedenle artık KKTC’nin bir tanınmaya ihtiyacı var. Tanınma olması lazım. Yani bölgede devletler küçültülüp ufalanıp bağımsızlığa giderken KKTC’yi ’illa birleştirelim’ anlayışı yanlıştır ve bu denendi. Ama olmuyorsa bir şey, sürekli bunu gündeme getirmek artık o halkı aşağılamak anlamına gelir” dedi