14.06.2017
GÖK, BİNLERCE KANSER HASTASININ MAĞDURİYETİNİ GÜNDEME TAŞIDI

Gök, “Kanser hastalarının kullandığı hormon ilacı tamoksifen, ilacı üreten 2 firmadan birinin piyasadan çekilmesi ve ilaç stoklarının tükenmesiyle bulunamamaktadır. Söz konusu ilaç ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavisi sonrasında hastanın korunması amacıyla kullanılmaktadır. Tamoksifen ilacının ağustos ayına kadar piyasalarda bulunamayacağı açıklanmıştır. İlacın karaborsası oluşmuş, binlerce kanser hastası vatandaşımız mağdur olmuştur” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

Levent GÖK
Ankara Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kanser hastalarının kullandığı hormon ilacı tamoksifen, ilacı üreten 2 firmadan birinin piyasadan çekilmesi ve ilaç stoklarının tükenmesiyle bulunamamaktadır. Söz konusu ilaç ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavisi sonrasında hastanın korunması amacıyla kullanılmaktadır. Tamoksifen ilacının ağustos ayına kadar piyasalarda bulunamayacağı açıklanmıştır. İlacın karaborsası oluşmuş, binlerce kanser hastası vatandaşımız mağdur olmuştur.
Bu bilgiler ışığında:
1. Tamoksifen ihtiyacının %70 ini sağlayan firma ocak ayında piyasadan çekilmiştir. İlaç ihtiyacına ilişkin 6 aydır kalıcı önlem alınmamasının sebebi nedir?
2. İlaca acilen ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için herhangi bir yardım veya çözüm planı bulunmakta mıdır?
3. Tamoksifen karaborsasının kırılması için yapılacak çalışmalar nelerdir?
4. İlacın teminine ilişkin kalıcı çözüm planı nedir?