12.07.2017
GRUP BAŞKANVEKİLİ GÖK, TETAŞ’IN KAYIP KAÇAK İNDİRİMİNİ SORDU

Gök, “TETAŞ’ın kayıp ve kaçak enerji için şirketlerin yaptığı satış fiyatını 16 kuruştan 15.65 kuruşa indirmesi sonucu şirketlerin 6 aylık maliyeti 187,5 milyon Türk Lirası düşmüştür. Şirketler bu düşüşü hanelerin kullandığı elektriğe yansıtmamıştır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

Levent GÖK
Ankara Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

TETAŞ’ın kayıp ve kaçak enerji için şirketlerin yaptığı satış fiyatını 16 kuruştan 15.65 kuruşa indirmesi sonucu şirketlerin 6 aylık maliyeti 187,5 milyon Türk Lirası düşmüştür. Şirketler bu düşüşü hanelerin kullandığı elektriğe yansıtmamıştır. Elektrik günümüzde temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Enerji dağıtımında kar önceliği güdülmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Bu bilgiler ışığında:
1. Şirketlerin elektrik dağıtım maliyetlerinin düşmesine rağmen bu indirimin hane elektrik faturalarına yansımamasının sebebi nedir?
2. 18 Haziran 2017 tarihinde kabul edilen üretim reform paketi kapsamında üretime yönelik elektrik kullanımlarından TRT payı kaldırılmıştır. Benzeri bir uygulama hane elektrik kullanımı için düşünülmekte midir?
3. Yurttaşlarımızın ödediği elektrik maliyetlerini belirlemede özel şirketlerin keyfi uygulamalar yapmasını doğru buluyor musunuz?