18.06.2017
GAYTANCIOĞLU, TMO’DA İŞTEN ÇIKARILAN TAŞERON İŞÇİLERİ SORDU

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Toprak Mahsulleri Ofisinde çalışan ancak geçerli bir neden olmaksızın iş akitleri fesh edilen taşeron işçilerin durumu hakkında verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu
Edirne Milletvekili

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 11.05.2015 tarihinde İSMİRA YENİGÜN isimli firmaları ile imzalanan sözleşme kapsamında 283 nitelikli taşeron personeli Türkiye genelindeki çeşitli şube ve ajanslarında çalıştırmayabaşlamıştır.
10.05.2016 tarihinde sözleşmeler sona ermiş,ancak Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile söz konusu teknik personelin kadroya alınmasının söz konusu olduğunu ancak kadroya alınması ile ilgili yasal mevzuatın henüz yayınlanmaması sonucunda ve bu personele ihtiyacın devam etmesi nedeniyle 11.05.2016 tarihinde 113 gün daha asıl işi yapan taşeron işçilerin sözleşmelerini uzatmıştır.
Toprak Mahsulleri Ofisi Personel Genel Müdürlüğü 28350404/917 sayılı yazısı ile geçen süre içerisinde uygulamadaki aksaklıklardan dolayı yardımcı teknik personel hizmet alımı uygulamasına son verileceğini duyurmuş ve bu personelin 31.08.2016 tarihinde taşeron işçilerinişten çıkışları gerçekleştirilmiştir. Bunun üzerine 1 ay içerisinde 283 işçinin içerisinden 104 taşeron işçi yasal haklarını kullaranarak hukuki süreci başlatmış iş mahkemesi ve istinaf mahkemesi sonucuna göre kuruma kadrolu iadelerine karar verilmiştir.
Ancak TMO Genel Müdürlüğü mahkemelerin sonucunda işe iadeyi uygulamayacağını söz konusu taşeron işçilere tazminat ödeyeceğini sözlü olarak bir çok yerde beyan etmiştir.
Söz konusu taşeron işçiler işsiz kaldıktan sonra 15 Temmuz sürecinin de etkisi ile devlet işinden ayrılmış olmaları sebebiyle başka iş yerlerinde de iş bulamamış, maddi ve manevi olarak 11 aylık süre zarfında büyük yıkıma uğramışlardır.

Buna göre;

1.Mahkemelerce taşeron işçilerin iş akitlerinin geçerli bir nedenle fesh edilmediği, davalı iş verenin yaptığı fesihin geçersiz olduğu tespit edilerek işçilerin Toprak Mahsulleri Ofisindeki işlerine iadeleri olmalarına karar verilmesine rağmen söz konusu taşeron işçiler neden mağdur edilmiş ve işlerine geri döndürülmemiştir? Mahkeme kararlarının uygulanmaması hukuk devleti ilkesine aykırı değil midir?

2. Türkiye’de her geçen gün işsizlik artarken, Cumhurbaşkanı İşsizlik Seferberliği başlatmış olmasına rağmen bu taşeron işçiler neden işsizlik ordusuna dahil edilmiş ve mağdur bırakılmıştır?

3. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin personel ihtiyacı olduğu bilinmektedir ve sürekli şubeler arasında personel görevlendirmesi yapmaktadır. Personel ihtiyacı olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi işe iade davalarını kazanan taşeron işçileri işe geri almamak için neden direnmektedir?

4. 11 aydır iş bulmakta zorlanan, geçim sıkıntısı geçen 283 personel hem maddi hem manevi olarak tamamen çökmüş durumda iken, işe iadelerinin gerçekleşememesi her birini daha derin sıkıntılara sokmakta, emeği ile ekmeğini kazanan işçilerimiz bir an evvel işerine dönmeyi istemektedirler. Bu işçilerin mağduriyetini duyarak, mağduriyetlerini giderme yönünde samimi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

CHPnet

SİTELERİ