11.01.2017
GÜRER: “ENGELLİLER HANGİ GELİRLE MUHTAÇ OLMAZ?”
ÜLKE GENELİNDE, 475.452 ENGELLİ EVDE BAKIM HİZMETİ ALIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayın Kaya Evde ve özel bir kurumda kalarak bakım yardımından yararlanan engelli sayısı ne kadardır?”sorunu yöneltti. Bakan Kaya, “Haziran 2016 verileri doğrultusunda ülke genelinde 475.452 engelli evde bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Bununla birlikte Özel Bakım Merkezlerinde 24 saat süreli olarak bakım hizmeti almakta olan 11.492 engellinin bakım ücretleri Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır.” dedi.
Ömer Fethi Gürer’in “SHÇEK’te bakım için başvurarak sıra bekleyen kişi var mıdır ? Sayısı kaçtır?” sorusuna ise Bakan Kaya “Bakanlığımız tarafından yürütülen engelli bireylerin bakım hizmetleri kapsamında yatılı bakım için sırada bekleyen engelli bulunmamaktadır.”dedi.
Ömer Fethi Gürer “Engellilerin istihdamı için ülke genelinde açılmış ve çalışan korumalı işyeri var mıdır? Varsa sayısı ne kadardır? sorusuna da Bakan Kaya “Ülke genelinde korumalı işyeri statüsü alarak açılan 3 adet korumalı işyeri vardır.” yanıtını verdi.

GÜRER “ENGELLİLER HANGİ GELİRLE MUHTAÇ OLMAZ?”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer 2016 yılında başlayan engellilerin gelir hesabına yönelik uygulamada mağdur olan vatandaşın sorununu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayın Kaya sordu. Gürer , “2005’ten 2016’nın ilk ayına kadar engelli maaşı alan, eşi %91, kendi %68 engelli Niğde Merkez’den İ.K, Ocak 2016 tarihinden itibaren aldığı engelli maaşı kesildiği ve bakıcı parası dışında bir geliri olmadığı için mağdurdur. Neden almakta olduğu maaşı kesilmiştir? ”dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayın Kaya-“Bilindiği üzere 2022 sayılı Kanun uyarınca engelli vatandaşlarımıza yönelik sürdürülen sosyal yardımlar kişilerin sadece engelli olması şartına değil aynı zamanda ekonomik olarak muhtaç olma şartına da bağlıdır. Kanun koyucu söz konusu aylıkların ödenmesine dayanak oluşturan ve yukarıda bahsi geçen Kanunlarda engellilik şartının yanı sıra muhtaçlık şartını getirerek geliri belirli bir düzeyin altında bulunan engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın desteklenmesi yönünde bir irade koymuştur.

Gerek 2022 sayılı Kanun uyarınca verilen engelli ve yaşlı aylıkları gerekse 2828 sayılı Kanun kapsamında uygulanan evde bakım aylıkları kişilerin sadece engelli ve/veya yaşlı olması şartına değil aynı zamanda ekonomik olarak muhtaç olma şartına da bağlıdır.

Bu kapsamda adı geçen vatandaşımızın 01/12/2005 tarihinden itibaren 2022 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olduğu Engelli Aylığı vatandaşın yaşamış olduğu hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olması sebebiyle 22/03/2016 tarihinde Niğde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti kararı ile kesilmiş olup; 2828 sayılı Kanunun Ek 7 nci maddesi çerçevesinde uygulanan evde bakım yardımını almaktadır.” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda engellilerin hangi gelirle muhtaç sayılmadığının açıklanması gerektiğini belirterek “Çok sayıda mağdur olan yurttaş vardır. Engellinin evde bakımı zordur ve aileler fedakarlık ile bu süreçte çocuklarına eşlerine bakmaktadır. Ülkede hiç kesilmemesi ya da engellenmemesi gereken engellilerdir. Dünde aldıkları bugün kesilmesinin açıklaması bu olmamalıdır. Mağduriyetler giderilmelidir. Engellilerin yaşamlarının daha iyileştirmesi için çalışmalar yapılmalıdır.Engellilere hane geliri üzerinden sınırlama getirmek doğru bir yaklaşım değildir. Kişi ihtiyaç sahibi olmasa neden o talepte bulunsun ki”dedi.