07.12.2017
NECATİ YILMAZ: "SENDİKALI KAÇ MADEN İŞÇİSİ VAR?"

CHP’li Necati Yılmaz, maden işçilerinin sigortasız ve iş güvencesiz çalıştırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Yılmaz, maden işkolundaki kayıt dışı istihdamı sordu: “Maden işkolunda çalışan sigortalı maden işçisi sayısı nedir? Kayıt dışı çalışan maden işçilerinin sayısı hakkında elde edilmiş bir veri var mıdır? Kayıt dışılığın toplama oranı nedir?”
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) sahalarında kaç maden ocağının kiralama yöntemiyle çalıştırılmakta olduğunu sorarak, “Ülkemizde toplam maden ocağı sayısı nedir? Ne kadarı faaldir?” dedi.

“SİGORTALI ÇALIŞAN MADEN İŞÇİLERİNİN SAYISI NEDİR?”

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, maden ocaklarındaki iş cinayetlerine dikkat çekerek, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre; 2017 yılının ilk 11 ayında 84 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini vurguladı. Yılmaz, “Maden işkolunda çalışan sigortalı maden işçisi sayısı nedir? Kayıt dışı çalışan maden işçilerinin sayısı hakkında elde edilmiş bir veri var mıdır? Kayıt dışılığın toplama oranı nedir?” dedi.

SENDİKALI KAÇ MADEN İŞÇİSİ VAR?

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde maden işkolundaki taşeronlaşma, sendikasızlaşma ve güvencesiz çalışma koşullarının maden işçilerinin hayatını her geçen gün tehdit etmekte olduğunu söyledi. Sendikasızlaşmaya değinen Yılmaz, “Sigortalı çalışan maden işçileri arasında sendikalı olan kaç kişi vardır? Sendikasız çalışanların oranı nedir?” diye sordu.
Maden işçilerinin çalışma saatlerine de değinen Yılmaz, “Maden işçilerinin günlük çalışma saatlerinin yasal süreyi aşma durumu var mıdır? Bu süreler Avrupa standartlarına uygun mudur?” ifadelerini kullandı.

“İŞ CİNAYETİ SEBEBİYLE KAPATILMIŞ MADEN OCAĞI SAYISI KAÇTIR?”
Soma faciasının ardından bugüne kadar kaç maden ocağının mühürlendiğini soran Yılmaz, “İş cinayeti nedeniyle kapatılmış ve şu an faal olmayan maden ocağı sayısı kaçtır?” dedi.
“Son 15 yılda ülkemizde yıllara göre açılan maden ocaklarının sayısı ve ocaklardaki üretim miktarı nedir?” diyen Yılmaz, denetim elemanlarını da sordu: “Son 15 yılda madencilik sektöründe denetimleri gerçekleştiren denetim elemanı sayısı kaçtır? Bunların yıllara göre dağılımı nedir?” Bunların yanında Yılmaz şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“-Ülkemizde madencilikte işletme teknikleri, iş güvenliği önlemleri ve denetimde Avrupa standartlarını karşılama oranı nedir?
-Özelleştirmesi planlanan maden sahaları var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?”