14.11.2017

NURETTİN DEMİR: AİLELERDE ÇOK BÜYÜK KIRILMALAR VAR!

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı‘nın 2018 Yılı Merkezi Bütçesi’nin görüşülmesi sırasında söz alan Nurettin Demir, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’ya şu soruları yöneltti

CHP’li Demir; ”Tarımsal destek maalesef yüzde 50’lerde. Bakanlığımıza genel bütçeden yüzde 2 ayrılıyor, bakanlar sıralamasında 7’nci sıradayız, son yıllarda da bakıyoruz ki bütçeden ayrılan pay gittikçe azalıyor. Türkiye ekonomisi sıkıntıda mı Sayın Bakan? Onun için mi bunlar böyle? Tabii, biz bunu biliyoruz da özellikle sizin nasıl yanıtlayacağınızı merak ediyorum.

Gerçekten, toplumsal bir cinnet mi geçiriyoruz?

Demir;  Sayın Bakan, özellikle ailelerde çok büyük kırılmalar var. Bu 15 Temmuz sonrası Burdur Bucak’ta bir hemşire intihar etti. Neden? Çünkü bu kadıncağızı açığa aldılar, eşi de bir sene önce açığa alınmıştı, 3 çocuğu vardı ve en küçük çocuğu da 7 aylıktı ve intihar etmek durumunda kaldı. Şimdi, bir neslin yok olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ama, devletin bu çocukları bu şekilde bu ailelerin - aileden sorumlu bakanlık olarak - korumasız bir şekilde bırakıp sonra kendi başlarına bırakarak, gerçekten suçlu olup olmadıklarını ortaya koymadan suçlayarak, ekmeğini elinden alarak bu insanların ciddi intiharlarına yol açıyoruz. Ve son zamanlarda bakıyorsunuz ki eskiden yani bu feodal yaşamda işte intikam almak için veya öldürmek için birilerini tutarlardı ama şimdi babalar çocuklarını öldürüyor.

Aile içi şiddet, sokak şiddeti, iş yeri şiddeti, sağlıkta şiddet ve bu şiddetler gün geçtikçe artıyor!

Demir; Sayın Bakan, bir günde 3 çocuk öldürülüyor. Kim tarafından? Babası tarafından. Aile içi şiddet, sokak şiddeti, iş yeri şiddeti, sağlıkta şiddet ve bu şiddetler gün geçtikçe artıyor. Son on beş yılda boşanmalar yüzde 37 artmış, fuhuş yüzde 790 artmış. İstanbul’a gidin, maalesef aileler o sokaklara, o mahallelere gitmek istemiyor, Fatih Mahallesi gibi çünkü Afrika’dan, oradan buradan gelmiş ve AIDS nedeniyle ortalık darmaduman. Adam öldürme, sokak şiddeti yüzde 261, çocuklarda cinsel istismar yüzde 678, ensest ilişkiler bile yüzde 23’ü bulmuş, cinsel taciz yüzde 449, özellikle kadına şiddet yüzde 1.400’leri bulmuş.

Gerçekten, toplumsal bir cinnet mi geçiriyoruz? Yani bunu nasıl açıklamak lazım? Yani son on beş yıldır bu rakamların artmasının altında yatan gerçek nedir? Rakamları, bu istatistikleri nasıl yorumluyorsunuz ben çok merak ediyorum. Gerçekten, toplumda ekonomik, istihdam sorunları var, bir kargaşaya, kaosa gidecek diye endişelerimiz var; bir hekim olarak, bir baba olarak, bir siyasetçi olarak bunları nasıl önleyeceğiz? Yani bunların sayısı artıkça, toplum nereye gidecek? Bunları ne kadar kaldırabilir bu toplum?

Bakıyoruz raporunuzda da, birkaç yerde kreş konusunu desteklediğinizi söylüyorsunuz ama büyük hastanelerde, büyük okullarda, büyük iş yerlerinde kreşler yok maalesef ve bunlar yetersiz; bu konuda çok daha fazla çalışmamız gerekiyor.

Çocuk Esirgeme Kurumunda güvence altına alınan çocuklarımızın durumu

Çocuk Esirgeme Kurumunda güvence altına alınan çocuklara 18 yaşına kadar meslek edinmeleri için kurslar açılıp çocuklar meslek sahibi yapılıyor mu?

Ne kadar açılmış kurs var?

Burada eğitim gören çocuk sayısı nedir? Bu çocukların staj olanağı nedir?

Bu çocukların teknik meslek liselerine girişte kontenjanları var mıdır?” dedi.