17.04.2017
Yazı Boyutu: A- A+
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDAL AKSÜNGER: YA BU HİLELERİ DÜZELTİN YA BU REFERANDUMU İPTAL EDİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, mühürsüz pusula ve zarflarla ilgili YSK’nın delilleri yok ettiğini ifade ederek, “Ya bu hileleri düzeltin ya bu referandumu iptal edin” diye konuştu.

Aksünger, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, referanduma ilişkin şekil ve içerik yönünden ihlallerin olduğunu belirterek, “Halkta vicdanen bir problem var, insanların şu anda vicdanı sızlıyor, benim de vicdanım sızlıyor” dedi.

Sorunlardan birinin, “tercih” olması gereken mühürlerin “evet” şeklinde çıkması olduğunu belirten Aksünger, “Bu nasıl olmuş olabilir, kim yapmış olabilir bunu? Kim yapacak, oradaki ilçe kurulu başkanı kimse o yapmıştır, bunu. Biz YSK’da bununla ilgili konuştuğumuzda, gülerek cevap vermişlerdi, ‘Böyle şey mi olur’ diye. Şimdi bunları geçerli kabul ettiler. Bu manipülasyonu YSK’nın kendisi yapmış oldu” diye konuştu.

Aksünger, mühürsüz pusula ve zarflarla ilgili de, “YSK delilleri yok etti. Bu mühürlerin basılmasındaki amaç, o seçimin güvenliğini sağlamak için. Neden sandıklar kapandıktan, oy döküm işlemleri yapıldıktan sonra sandık başkanları bunları mühürleme yoluna gittiler? Zaten geçerli sayacaktınız bunları, neden gittiler? Bunların hepsi ispatlı konular zaten. Bunları siz geçerli sayacaksınız, bırakın öyle tasnif edilsin gelsin. Biz de itirazımızı yapalım, kaç tane oldu, belirleyelim. Bunun adı delili yok etmedir, çok net” dedi.

EVRAKTA SAHTECİLİK

Güneydoğu bölgesinde sorunların olduğunu, 800 bine yakın insanın bulundukları bölgelerden kaydırılması nedeniyle kullanılan oylarda şaibe olduğunu kaydeden Aksünger, “Bunlarla ilgili ispata gideceğiz” dedi. Aksünger yine HDP’nin tulum çıkardığı bazı sandıklarda nereyse ‘Hayır’ oyunun olmadığını ifade ederek, “Bir anormallik olduğunu görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin batı bölgesinden 100 mevsimlik işçinin ise Güneydoğu’daki bir sandığa oylarının atıldığını tespit ettiklerini belirten Aksünger, bunlarla ilgili hukuki işlemleri yaptıklarını, bunun “evrakta sahtecilik” olduğunu ifade etti.

BU SÜRECE SAYGI GÖSTERMİYORUM

Aksünger, 8 bin 833 okulda 10 binin üzerinde sandıkta seçmenin neredeyse yüzde 100’ünün oy kullandığını, bin 500’e yakın sandıkta yüzde 100 ‘Evet’ çıktığını kaydederek, 2 bin 500 sandıkta ise 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ve MHP oylarının toplamından çok daha fazla ‘Evet’ çıktığını, tüm bunları incelemeye başladıklarını söyledi.

Aksünger, “Ben bu sürece saygı göstermiyorum. Burada insanların kafalarındaki soru işaretleri giderilmediği, toplumun vicdanı rahatlatılmadığı sürece bu referandumun üzerine gölgenin de ötesinde bir hikaye düşmüştür” diye konuştu.

BU, KAMU DÜZENİNİ BOZMAKTIR

Yine açık oy kullananların, masa başında mühür basanların olduğunu ifade eden Aksünger, “Böyle bir rezalet olur mu? Nedir bu? Meydan mı okuyorsunuz? Birine gösteri mi, birine yalakalık mı yapıyorsunuz? Bu nasıl bir şeydir? Bir seçimin esası, hukuku, düzeni bellidir. Bu, kamu düzenini bozmaktır, zaten” dedi. Aksünger, şunları kaydetti:

“Bizim incelememizde 20-25 binin üzerinde sandıkta, mutlaka şekil şartları itibariyle bir sıkıntı olduğunu düşünüyoruz. İtirazlarımızı ilçe seçim kurullarına gerçekleştireceğiz. Biz tarihe not düşmek için bunların hepsini yapacağız. Çağrımız nedir bunla ilgili; ya bu hileleri düzeltin ya bu referandumu iptal edin. İkisinden birini tercih edin. Çünkü şu anda kamu vicdanı yaralanmış vaziyette ve insanlar soru işaretleriyle duruyor şu anda ama biz bunları bırakmayacağız. Yarın YSK’ya bazı görüşmeler yapmaya gideceğim, yaptığımız toplantıların hepsini ortaya koyacağım, ‘Biz bunları konuşmadık mı?’ Hangi karar, kimin kararı bunlar? Başka yerden talimat mı aldınız?”

RESMEN OY YOLSUZLUĞU YAPILIYOR

Aksünger, YSK’dan toplam 45 dakika veri akışının kesilmesiyle ilgili de bir açıklama beklediklerini vurgularken, “Bu sürecin peşini bırakmayacağız, bunu legalize etmeyeceğiz. Göz göre göre, resmen oy yolsuzluğu yapılıyor. Bizim arkadaşlarımız derdest ediliyor ve insanlar öldü. Elimizden geleni ardımıza koymayacağız” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksünger, “Seçim sonuçlarıyla ilgili kaç oyda sıkıntı olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, 2,5 milyon oyda sıkıntı bulunduğunu, 900 bine yakın oyun ise geçersiz olduğunu kaydederek, bunların seçimi tamamen etkilediğini söyledi.

Aksünger, “YSK’ya yapacağınız itirazların takvimi belli oldu mu?” sorusuna da, “Şekil şartlarında istediğimiz gibi başvuru yapabiliyoruz. Diğerlerinin 10 günlük süresi var” yanıtını verdi.