09.04.2020

CHP BİLİM PLATFORMU: AKP, ROMANLARA VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI, AÇILIMLAR KÂĞIT ÜZERİNDE KALDI

-"ROMANLAR İÇİN YOKSULLUK VE AYRIMCILIK KADER OLMASIN: EN CANLI RENKLERİMİZ SOLMASIN!"
-"AKP, ROMANLAR İÇİN GEREKLİ POLİTİKALARI UYGULAMAKTAN KAÇINIYOR"
-"AKP İKTİDARINDA, ROMAN YURTTAŞLARIMIZ DA KAMU HİZMETLERİNDEN EŞİT OLARAK YARARLANAMIYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından “Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın: En Canlı Renklerimiz Solmasın” başlıklı bir Politika Notu hazırlandı.
Roman yurttaşların Türkiye’nin en kırılgan kesimlerinin başında olduğunun vurgulandığı Politika Notunda, Roman yurttaşların pek çok alanda maruz kaldığı önyargıların ve ayrımcılığın da sorunların katmerleşmesine sebep olduğuna dikkat çekildi.
Politika Notunda, AKP’nin 18 yıllık iktidarında, Roman toplumunun sorunlarına çözüm bulmak ve köklü tedbirler almak yerine, önceki hükümetleri suçlama kolaycılığını tercih ettiği ve bu kolaycılık yüzünden AKP’nin uyguladığı eşitsiz, ayrımcı ve ötekileştirici politikaların âdeta birer devlet politikası haline dönüştüğünün altı çizildi.
AKP iktidarının, Roman yurttaşların dezavantajlı konumlarının ortadan kaldırılması konusundaki ilgisizliği ve yetersizliğinin Romanların sorunlarının kangrenleşmesine neden olduğuna dikkat çekilen çalışmada, kültürel önyargılar, sosyal haklardan yararlanamama ve ayrımcılık pratiklerinin, Roman yurttaşların yer yer eşit yurttaşlığa olan inancını yitirmesine neden olabildiği ifade edildi.
Politika Notunda, Türkiye’de Roman yurttaşların, işsizlik ve yoksulluğun kaçınılmaz bir sonucu olarak, genellikle standartların altındaki barınma şartlarına sahip konutlarda yaşamakta olduğu tespiti yapıldı. Romanların barınma sorunlarının da incelendiği çalışmada, İstanbul Sulukule başta olmak üzere AKP iktidarı döneminde kentsel dönüşümün rant merkezli yapılmasının Romanları mağdur ettiği ve kentsel dönüşüm süreçlerinde Romanların zorla tahliyeye maruz kalan dezavantajlı grupların başında geldiği vurgulandı.
Romanların, yoksulluk, barınma, sağlık, eğitim gibi temel sorunlarının incelendiği ve AKP iktidarının bu konudaki eksik politikalarının tespitinin yapıldığı Politika Notunda, CHP’nin sorunun çözümü için ne yapacağı da anlatıldı. CHP’nin, Roman yurttaşlara sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirerek insanca yaşam koşulları sunacağının söylendiği Politika Notunda, evrensel ilkelere ve standartlara uygun tüm reformların acil bir şekilde devreye sokulacağı ifade edildi.
Politika Notunda, Roman yurttaşların içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk sarmalından çıkarılmasında Aile Yardımları Sigortası’nın en etkin uygulama olarak kullanılacağı vurgulandı. Buna göre; Aile Yardımları Sigortası sosyal desteklerine ek olarak, ısınma, su, elektrik gibi destekler de verileceği için, Roman yurttaşların yaşam koşullarının hissedilir biçimde iyileştirileceği ifade edildi.
Çalışmada, “CHP, Roman yurttaşlarımızın mecbur bırakıldıkları olumsuz yaşam koşulları ve maruz kaldıkları önyargılar ve ayrımcılığı sosyal devlet ve anayasal eşit yurttaşlık ilkesi ile ortadan kaldıracaktır” ifadelerine yer verildi.
İlk Roman Milletvekili’nin CHP’den seçildiğinin ve Roman Eylem Planı hazırlayan ilk siyasi partinin CHP olduğunun altının çizildiği çalışmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Romanların hak ettiği koşullarda yaşaması için, Romanlar için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasına yer verildi. Kılıçdaroğlu, “tüm Roman yurttaşlarımıza eğitime eşit erişim, kalıcı istihdam ve gelir getirici iş olanakları sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
VERİLER:
Romanların %35’i kötü koşullara sahip evler ya da gecekondularda yaşamaktadır
Roman ailelerin çocuklarının %33’ü düzenli aşı olamamaktadır.
Yiyecek satın almaya paraları olmadığı için Roman ailelerin %30’u gece yatağa aç girmektedir.
Roman erkeklerin %14’ü, Roman kadınların ise, %30’u hâlâ okur-yazar değildir. Sadece okur-yazar olan Roman erkekler %17; Roman kadınlar ise %23 oranındadır.
Roman vatandaşların %53’ü ayrımcılığa uğradıklarını düşünmektedir.
Roman yurttaşlarımızın %34’ünün iş ararken, %30’unun ev ararken, %13’ünün ise sağlık hizmetlerinden faydalanırken ayrımcılığa maruz kaldıklarına işaret etmektedir.
Okulda ayrımcılığa uğradığını düşünen Romanların oranı %13’tür.
Çalışan Romanların  %76’sı düzenli gelir elde edememektedir.
Romanların %38’i 1.200 TL’nin altında, %43’ü ise 2.100 TL’nin altında aylık hane halkı geliri elde ettiklerini beyan etmişlerdir.
Romanların, Sadece %11’inin düzenli bir işe sahip olduğu görülürken, %25’inin işsiz olduğu görülmektedir. Katılımcıların %34’ü ise son beş yıldır işsiz olduğunu ve iş aradığını belirtmiştir. Bu da göstermektedir ki, Roman yurttaşlarımız ve aileleri kronik istihdam sorunuyla karşı karşıyadır.
Romanların %75,8’i çalıştıkları işten düzenli bir gelir elde edemediklerini beyan etmektedir. Romanların, %80,6’sı işinin “sigortalı olmadığını” belirtmiştir.
Roman kadınların %22’si 15 yaşından önce evlenmektedir.
DIŞLANMA VE AYRIMCILIK SONA ERMİYOR
YOKSULLUK SORUNU DERİNLEŞİYOR
ROMANLARIN BARINMA SORUNU RANTÇI ANLAYIŞLA ÇÖZÜLEMEZ
KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTA TESLİM