07.03.2019

CHP GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI TOPRAK: "ABD’NİN GTS KARARI, TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLARIN İLK SİNYALİ!"

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, ABD’nin Türkiye ekonomisinin çok güçlendiği gerekçesiyle, Türkiye’yi 44 yıldır yer aldığı Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nden (GTS) çıkartma kararının, önümüzdeki aylarda devreye sokulacak olası ekonomik, siyasi ve askeri yaptırımların ilk işareti olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Trump ile çok iyi anlaşıyoruz” sözlerinin aksine, ABD başkanının Türkiye’yi cezalandırma niyetinin açığa çıktığını ifade eden Toprak, “Şayet gerçekten ekonomi çok iyi durumda ise iktidarın ‘Türkiye ekonomisi güçlü’ gerekçesiyle alınan bu karara tepki göstermesi değil, memnuniyet duyması, Trump’a teşekkür etmesi gerekirdi” dedi. Erdoğan Toprak, açıklamasında şunları söyledi:
“ABD Başkanı Trump’ın, Rahip Brunson krizinde Türkiye’nin demir-çelik ve alüminyum ürünlerine getirdiği yüksek oranlı ek gümrük vergisi yaptırımları, iktidarın geri adım atıp, Brunson’un tahliye edilmesiyle sonuçlandı. Ancak ABD yönetimi 8 ay sonra Türkiye’yi 44 yıldır yararlandığı gümrüksüz ticaret sisteminden çıkartma kararı aldı. Her ne kadar Başkan Trump bu kararını, ‘Türkiye ekonomisinin gelişmişlik düzeyinin ve güçlü yapısının artık bu sistemde kalmasını gerektirmediği’ gerekçesine dayandırsa da, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıklamalarından iktidarın böyle bir karar beklemediği, kararın ekonomi yönetiminde endişeye yol açtığı anlaşılıyor. İktidar, ABD’nin kararının stratejik ortaklık ve Trump-Erdoğan arasındaki ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkartma mutabakatıyla çeliştiğini söylüyor. Şayet iktidarın savunduğu gibi ekonomik durum iyiyse, ekonomisi güçlü diye Türkiye’nin GTS’den çıkartılmasından memnun olması gerekmez mi? Gerçeğin böyle olmadığını biliyoruz. İktidar da biliyor. Söz konusu karar, Türkiye ekonomisine örtülü bir ceza, ekonomik bir yaptırımdır. Başta otomotiv olmak üzere, ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği ürünlere yüksek gümrük vergisi uygulanacağının ifadesidir. Bu karardan bir gün önce, Pentagon sözcüsünün, ‘Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi almaktan vazgeçmemesi halinde, bunun ağır sonuçları olacağı konusunda uyarıldığını’ açıklaması, dikkat çekicidir. İktidar bu açıklamaya sessiz kaldı. Kısa süre önce, Türkiye ekonomisini mahvetme tehdidini gece yarısı Twitter’dan ilan eden Trump’a sesi çıkmayan iktidar, ertesi gün ABD Başkanını telefonla arayıp, ticaret hacmini artırma vaadi almakla övündü. ABD Başkanı, geçen ay Türkiye’ye Patriot ve F-35 savaş uçaklarının teslimini Kasım ayına erteleyip, S-400 alımından vazgeçme şartına bağlayan Kongre kararını imzaladığını açıkladı. Anlaşmadan vazgeçilmezse, daha ağır ekonomik, siyasi, askeri yaptırımların başlatılacağının ilk sinyali de, Türkiye GTS listesinden çıkartılarak verildi. Aralık’ta bir gece ansızın Fırat’ın doğusuna, Menbiç’e girme konusunda meydan okuyan iktidar, dört aydır suskun. Dört ay önce Suriye’den çekileceğini açıklayan ABD Başkanı şimdi, orada asker bırakma, kendi kontrolünde güvenli bölge kurma ve TSK’yı dışarıda bırakma planlarını Türkiye’yi dışlayarak yürütüyor. O yüzden de iktidarın Türkiye’yi içine düşürdüğü bu görüntüden cesaret alanlar, iktidarın önüne her gün yeni bir fatura koyuyor.”