15.03.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ÇİFTLİKBANK’IN TOSUNCUK’U TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN DAHA NAMUSLU

-"AKP’NİN VEKİL ESKİSİ, SEKİZ ŞİRKETTEN 150 BİN TL’YE YAKIN MAAŞ ALIYOR"
-"ÇİFTÇİDE HUZUR BIRAKMAYANLAR “HUZUR HAKKI” ALIYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinde yaşanan skandalları açıkladı.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin “Yeni Çiftlik Bank” olduğunu ifade eden CHP’li Ağbaba, bu kooperatiflerde eski AKP’li milletvekillerinin yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük koltuklarına getirildiğini belirtti.
Çiftçinin traktörü hacizli, devletinki ise Afrika’yı sürüyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:
“Bugün bir tefecilik hikayesini anlatacağım; AKP eliyle yasal tefeciliğin nasıl kurumsallaştığını, devlet kurumlarının AKP eliyle nasıl bitirildiğine, itibarsız hale getirildiğine, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin nasıl yok edildiğine tanık olacaksınız. Tüm dünya özellikle pandemi döneminde tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendi. Bu gerçeği, biz de gerek parti politikalarımızla gerek milletvekillerimizle defalarca, belki yüzlerce kez dile getirdik. Peki ne yaptılar? Türkiye’deki üretici yaşam mücadelesi verirken Sudan’da, Nijer’de 1 milyon hektar tarım arazisi kiralayıp üretim yapıyorlar. Çiftçinin traktörü hacizli, devletinki ise Afrika’yı sürüyor. TÜİK ve SGK’nin 2020 verilerine göre son 12 yılda Türkiye’deki çiftçi sayısı yüzde 48 azalmış. Tarım alanlarında ise son 18 yılda yüzde 12,3’lük bir azalma söz konusu. Son 18 yılda tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı yüzde 44 azaldı. Çiftçiler; 2020 yılı sonu itibariyle 89 milyar 11 milyon lira kamu bankalarına, 22 milyar 240 milyon lira yabancı bankalara, 11 milyar 690 milyon lira yerli özel bankalara borçlu. Son beş yılda takibe düşen kredi tutarları tam yüzde 340 arttı. 2015 yılında tarım sektörünün takipteki kredi miktarı 1,4 milyar TL iken, 2020 yılı sonunda takipteki krediler 5,4 milyar TL’ye yükseldi ama çiftçinin sesini duyan olmadı.”
Çiftçi elini verdi, tüm vücudunu kaptırdı
“Çiftçilerimizin tepesine adeta kâbus gibi çöken bir tefecilik hikayesini anlatmak istiyorum. Bu tefecilerin, diğerlerinden farkı bunların yasal tefeci olmaları, gücünü AKP’den almaları. Buradaki tefecilik kurumunun adı Tarım kredi kooperatifleridir. Tefeciye gidin borç isteyin, kooperatiften daha vicdanlı faizle borç verir. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası, tefecilerden daha acımasız, tefecilere rahmet okutturan cinsten işler yapıyor, sanki üreticiyi ve üretimi bitirmek için çalışıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri geçmiş yıllarda yüzde 41’lere kadar çıkan faizle çiftçiye krediler kullandırdı. Dün Genel Müdür Fahrettin Poyraz açıklama yapıyor. Ne söylüyor biliyor musunuz? Sabit oranlı krediye geçtik diye müjde veriyor. Sabit oran yüzde 10. Çiftçi batmış, ‘yüzde 10 faize sabitledik’ diye müjde veriyor. Bir müjde daha veriyor. Dijital kooperatif uygulaması başlatmışlar kooperatif Ortak Bilgi Sistemi (KORBİS) uygulamasını tanıtıyor. Çiftçi bu uygulamaya girip borç bilgilerini online görebilecekmiş. Sayın Genel Müdüre soruyorum. Acaba ballandırarak anlattığı bu uygulama çiftçi bu borcu nasıl ödeyecek onu da söylüyor mu? Çiftçinin ekmek teknesi traktörü, tarım aletleri, hatta inekleri, tarlası tapanı, her şeyi haczedilmiş. Çiftçi ekmek teknesi traktörünü götürmesinler diye evinin önüne park edemiyor, tarlasını sürüyor akşam götürüp dağa taşa bırakıyor. Uygulamaymış, çiftçi oturduğu yerden borcunu görebilecekmiş Genel Müdür Bey bunları anlatıyor. Çiftçiler yılmış durumda. “Faiz ödemekten ana parayı ödemeye geçemedik” diyorlar. “Yatırıyoruz, yatırıyoruz tekrar başa dönüyoruz” diyorlar. “Elimiz verdik kolumuzu değil, tüm vücudumuzu kaptırdık” diyorlar.
Tarım Kredi Kooperatifinin yaptığını tefeci yapmaz
“Faiz bataklığında debelenip duran çiftçi çaresiz. Bakın kendi bölgem Malatya’dan örnek vereyim: Çiftçi 4 Kardeş traktör, gübre, nakit para için kooperatife gidiyor. Toplam 220 bin lira kredi kullanıyorlar. Dört kardeş bugüne kadar 100 bin lirasını ödemişler. Şimdi Tarım Kredi Kooperatifi “535 bin lira öderseniz borcunuzu sileriz” diyor. Malatya Akçadağ Keklikpınarı’ndan bir başka üreticimiz 2016’da 50 bin lira kredi çekmiş. Aralarda ödediklerinden sonra bugün kendisinden vekalet ücretiyle 115 bin lira para isteniyor. “Bittim tükendim, canımı mı alacaklar?” diye soruyor. 3 yıl önce tanker, çapa, mazot, ilaç, gübre ile 15 bin lira nakit toplam 50 bin lira kredi çeken bir başka üretici, TARSİM’den gelen paralarla 60 bin lira ödedim, halen 32 bin lira borcum var diyor. 2016 yılında 50 bin lira çeken bir başka üretici bugüne kadar 25 bin lira para ödemiş, dün itibariyle güncel borcu 96 bin 509 lira. Üstelik TARSİM sigortasını da kendilerinden yapılmasını istiyorlar. TARSİM üreticiye para ödediğinde, Tarım Kredi Kooperatifi direk o paraya da el koyuyor. Bunu tefeci yapmaz.”
Eski AKP milletvekillerinin maaşlarına ‘ticari sır’ dediler
“Bu tefeciden daha beter kurumun başında kimler var? Tarım Kredi Kooperatiflerinin neredeyse tüm yönetim kurullarında AKP’nin vekil eskileri var. Bir milyon 100 bin çiftçinin ortak olduğu, amacı çiftçileri desteklemek olan Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği diğer tüm kurumlar gibi AKP’nin çiftliği olmuş durumda. Bu çiftliğin baş tefecisi, yani birliğin genel müdürü Eski AKP Milletvekili Fahrettin Poyraz. Bu şahıs, hem Genel Müdür, hem de tam sekiz şirketin daha Yönetim Kurulu Başkanı. Tarım Kredi Holding A.Ş., Gübretaş, Gübretaş Maden A.Ş., TK Sera A.Ş., Bereket Sigorta A.Ş., Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş., Bereket Katılım Sigorta A.Ş. ve Bereket Katılım Hayat A.Ş'nin de Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor. Çiftçi icralık, çiftçi kan ağlıyor; bu şahıs orada tam sekiz şirketten maaş alıyor. Bakın, birçok milletvekilimiz Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru yöneltti. Tarım Kredi Kooperatiflerine atanan AKP eski vekillerinin buralardan ne kadar maaş ve huzur hakkı aldığını sorduk. Yanıt ne oldu biliyor musunuz: “ticari sır”. İşine geleni ifşa eder, işine gelmeyene sır derler. Aşıları getiren firma sır,
Köprü ücretlerini cukkalayan firma sır, şehir hastanelerini yağmalayan yandaşlar sır, söz konusu yandaşsa her şey sır.”
AKP’nin vekil eskisi Poyraz’ın sekiz şirketten 150 bin TL’yi bulan geliri var
“Ticari Sır” olan Poyraz’ın aylık gelirini ben buradan sizlere açıklıyorum: Milletvekili emeklisi olduğu için 16 bin lira emekli maaşı, 40 bin liraya yakın genel müdür maaşı, üç ayda bir ikramiye, ortalama üç maaş tutarında yılda bir teşvik primi, Gübretaş’tan huzur hakkı olarak aylık 10 bin lira, aylık sağlanan toplam fayda 56 bin 547 lira. Yurt dışı, yurt içi harcırahlarla birlikte asgari 150 bin lirayı geçiyor. Diğer yönetiminde olduğu şirketlerden de para almadığını iddia ediyor. Bunu bilemiyoruz. Tam 150 bin liraya yakın. Çiftçi 3 kuruş borcunu ödeyemediği için evine, hayvanına çöken tefeciler, bu çiftliğin baş tefecisine 150 bin liraya yakın maaş veriyor.”
Tosun bunlardan daha namuslu gözüküyor
Çiftçinin huzurunu kaçıranlar, huzur hakkı maaşı alıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerindeki bu yöneticiler de kimileri gibi “Huzur Hakkını “hayır hasenata” mı harcıyor bilmiyoruz ama çiftçinin haczedilen ineğinin, traktörünün üstünden bu paraları alanlara Zehir zıkkım olsun diyoruz. Çiftçinin parasını yiyenlere haram olsun kursağında dursun. Bitti mi, bitmedi. Tarım Kredi Kooperatiflerini AKP çiftliğine çevirmişler diye boşuna demedik. Nerde bir AKP eskisi vekil, yönetici, vekil adayı varsa Tarım Kredi Kooperatiflerinin yönetimlerine atanmış durumda. Tarımla hiçbir ilgisi olmayan, hayatında bir karış araziyi ekip sürmemiş, çiftçilik ne demek bilmeyen bu adamlar sadece yönetimlerden ballı kaymaklı maaşlar alsın diye buralara atandılar. Çiftliğin devamına baktığımız zaman aslında Türkiye’nin bir resmi. Şu çiftliğe bir bakın arkadaşlar. Hani bir Çiftlikbank vardı, Tosuncuk vardı. Tosun bunlardan daha namuslu gözüküyor. Tosuna parayı gönlünle veriyorsun bunlar icrayla alıyor.”
İşte yeni çiftlik bank!
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz aynı zamanda GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı, TAREKS Vakfı Yönetim Kurulu başkanı, eski AKP Bilecik Milletvekili.
Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır, eski AKP Bozüyük Seçim İşleri Başkanı.
GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tunçak eski AKP Bursa Milletvekili,
GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Vahit Kirişçi, 22 Dönem Adana Milletvekili
TAREKS Tarım Genel Müdürü Burhanettin Topsakal eski AKP Trabzon Milletvekili,
TAREKS Hayvancılık Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Özbek eski AKP Bayburt Milletvekili,
TARNET ve TARNET Yönetim Kurulu Üyesi Abdürrahim Akdağ, AKP eski milletvekili.
TAREKS Hayvancılık Genel Müdürü Âdem Tatlı eski AKP Giresun Milletvekili,
Tarım Kredi Yem Genel Müdürü Hasan Fehmi Kınay eski AKP Kütahya Milletvekili,
TARKİM A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aksoy eski AKP Gaziantep Milletvekili adayı.
Baş tefeci milletvekili döneminden danışmanını genel müdür yardımcısı yaptı
“Baş tefeci Genel Müdürün son icraatı ne biliyor musunuz? Çiftçilerle ilgili bir destekleme vs. olduğunu söylemek isterdik ama maalesef değil. En son icraatı 15 gün önce, kendine bağlı Genel Müdür Yardımcılığı kadrosunu 4’ten 5’e çıkarıp, Milletvekili iken danışmanlığını yapan kişiyi Genel Müdür Yardımcısı olarak atamak. Danışmanı olan Davut Arpa’yı Genel Müdür Yardımcısı yapıyor. Bu vekil eskileri kendileri yetmezmiş gibi, Tarım Kredi Kooperatifleri babalarının çiftliğiymiş gibi, danışmanlarını da arpalığa ortak ediyorlar. Koca kurumda, kooperatif geçmişi olan kimse yok. Hepsi yasal tefeci. Peki traktörü haczedilen çiftçi kendini yakarken, bu arkadaşlar ne yapıyor? Fahrettin Poyraz’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Birliğin en büyük iştiraki olan Gübretaş’ta yıl içerisinde zarar etmesine rağmen yöneticilerin huzur hakkı ödemelerine yüzde 100’e yakın zam yapıyor. Bu ne vicdana sığar, ne ahlaka sığar, ne insanlığa sığar. Tarım kooperatiflerini üretici desteklemek için 1925 yılında Atatürk kurdu. Bunlar, el birliğiyle, çiftçiyi değil; AKP eskilerini destekleme kurumuna dönüştürdü. İnsanda biraz ar, biraz utanma, biraz vicdan olur. Bunlara vicdan çağrısı yapmaktan biz yorulduk. Bunlar yemekten doymadı.”
Bu yönetimlere çöreklenmiş AKP’li vekil eskileri istifa etsin!
“Çiftçinin durumu perişan. Bunlar çiftçiden zorla para alarak aylık 150 bin lirayı bulan maaşlar, fahiş huzur hakları alarak yemeye devam ediyorlar. Bugün bir paket açıklanacağı söyleniyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat bankalarına olan çiftçinin borçlarının faizlerinin tamamı silinmelidir. Tarım Kredi Kooperatiflerini de babalarının çiftliği gibi yönetilmekten vazgeçilsin. Buralara, bu yönetimlere çöreklenmiş AKP’li vekil eskilerini de istifaya davet ediyoruz. Bizi izleyen çiftçilere sesleniyorum. Böyle bir vicdansızlık, böyle bir ahlaksızlık tarih yazmamıştır. Bir taraftan evine ekmek alamayan, borcunu ödeyemeyen biten tükenen çiftçi, diğer tarafta Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraklerinde har vurup harman savurulan paralar. Bu paralar çiftçinin parasını savuran bu insanlara zehir zıkkım olsun.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler