03.02.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN: DENETİMLERE RAĞMEN ÇEVRE FELAKETİ SORU İŞARETİ BIRAKTI

- "AYVALIK’TA FELAKETE YOL AÇAN FABRİKA 8 KEZ DENETLENMİŞ"
Ayvalık’ta Nikita Deresi’ne karasu tahliye eden ve kentte olumsuz hava kirliliği yaratan prina fabrikasının 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 defa denetlendiği ve 2 defa da idari para cezasına çarptırıldığı halde karasu havuzunun duvarının yıkılarak çevre felaketine yol açtığı ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın “Yapılan denetimler nasıl yapılmış da bu çevre felaketi meydana gelmiş? Bir yılda 8 defa denetlenen bir fabrika nasıl oluyor da çevreyi kirletmeye devam edebiliyor? Bu durum akıllarda soru işaretleri bırakıyor” dedi.
Ayvalık’ta demir madeninin atık duvarının yıkılmasından sonra konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, geçen yıl Aralık ayında karasu havuzunun duvarının yıkılarak çevre felaketine yol açmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Kurum, Akın’a verdiği cevapta prina fabrikasının 2020 yılında 8 defa denetlendiğini 2 defa da idari para cezasına çarptırıldığını bildirdi.
TÜBİTAK-MAM RAPORU BEKLENİYOR
Bakan Kurum CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’a verdiği cevapta ayrıca, “söz konusu işletmede TÜBİTAK-MAM personeli ile birlikte 13-14 Ocak 2021 tarihlerinde yapılan denetimde 5 adet bacada koku, yanma gazı ve toz ölçümleri yapılmış olup TÜBİTAK-MAM tarafından raporlanması sonucunda gerekli değerlendirme yapılacaktır” bilgisini verdi.
FELAKETİN KARŞILIĞI PARA CEZASI
Ayvalık’ta 15 Aralık günü meydana gelen prina fabrikasının depolama havuzu duvarının patlaması olayı ile ilgili bilgi de veren Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olayın incelenme ve denetimlerinin yapıldığını, yapılan tespitler doğrultusunda Çevre Kanunu hükümlerince para cezası uygulandığını belirtti.
“AYVALIKLILAR’IN SESİNE KULAK VERİN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir milletvekili Ahmet Akın, Ayvalıklı vatandaşların uzun süredir kapanmasını istediği prina fabrikasının çevre kirliliği yaratmasının vatandaşların haklılığını gösterdiğini söyledi. Birçok uyarı ve dikkat çekmeye rağmen Ayvalık’ta çevre felaketi yaşandığını vurgulayan Ahmet Akın, “Denetimler gereği gibi yapılmıyor olabilir mi? 8 kez denetlenmiş bir fabrikanın yarattığı çevre kirliliğine verilen idari para cezası doğaya verilen tahribatı gidermiyor. Bizim Ayvalık gibi başka bir doğa harikamız yok. Ayvalık’ta üst üste gelen çevre felaketleri vatandaşlarımızın haklılığını ortaya koyuyor. Halkın talepleri dikkate alınmalı” diye konuştu. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler