27.08.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN, ELEKTRİK FATURALARININ ŞEFFAF OLMASI ÇAĞRISI YAPTI

-"ELEKTRİK FATURALARI ŞEFFAF DEĞİL, VATANDAŞLARDAN NE ÖDEDİĞİ GİZLENİYOR…"
-"FATURALARDA NE DAĞITIM BEDELİ NE DESTEKLERLE İLGİLİ BİLGİ VAR"
-"VATANDAŞTAN ELEKTRİK FATURASINDA NE ÖDEDİĞİ GİZLENİYOR"
-"FATURALARDA EN BÜYÜK PAY DAĞITIM VE DESTEKLEMELERE AİT"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, art arda gelen zamlarla son bir yılda yüzde 30, son üç yılda ise yüzde 122 oranında artan elektrik faturalarının vatandaşı isyan ettirirken; elektrik faturalarının şeffaf olmadığına dikkat çekti. CHP’li Akın, “Vatandaş elektrik faturasını öderken yalnızca kullandığı elektriğin bedeli değil; enerji şirketlerine dağıtım bedeli ve desteklerden oluşan bedelleri de ödüyor. Faturaların yaklaşık yüzde 30’u dağıtım bedeli, yaklaşık yüzde 25’i ise şirketlere verilen desteklere gidiyor. Vatandaştan elektrik faturalarında ne ödediği gizleniyor” değerlendirmesinde bulundu.
Elektriğe 1 Temmuz 2021 tarihinde gelen yüzde 15 oranındaki zammın ardından kabaran faturalar vatandaşı isyan ettirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik zammıyla ilgili iktidarı “Çocuklarımızın rızkını elektrik şirketlerine kaptırmayacağız” diye uyarırken; Enerji ve Altyapı Politikalarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, faturaların karartıldığına dikkat çekti. Vatandaşa ödetilen pek çok bedelin elektrik faturalarında gizlendiğini söyleyen CHP’li Akın, yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:
ELEKTRİKTE SON ÜÇ YILDA ARTIŞ YÜZDE 122 OLDU
Türkiye’de elektrik faturaları son bir yılda yaklaşık yüzde 30 oranında artmıştır. Ekonominin şahlanacağı iddiasıyla hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin üçüncü yılında elektrik faturalarındaki artış yüzde 122 oranını bulmuştur. Vatandaşlarımızın özellikle 1 Temmuz 2021 tarihinde yapılan yüzde 15 oranındaki zammın ardından gelen faturalara haklı olarak tepki göstermiştir.
VATANDAŞI MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜYORLAR
Elektrik faturalarının sürekli artması günümüzde temel bir hak olan elektrik hizmetinin vatandaşlarımıza kamusal değil, adeta bir müşteri mantığıyla ulaştırıldığını göstermektedir. İktidar elektrik hizmetinde vatandaşı müşteri olarak görmektedir. İktidarınızda ucuzlayacağı ve hizmetin kalitesinin artacağı vaadiyle elektrik dağıtımı özelleştirilmiştir. 21 bölge halinde özelleştirilen elektrik dağıtımı, faturaları daha da artırmış, dağıtım hatlarında yeterli yatırımın yapılmaması nedeniyle sık sık elektrik kesintileri yaşanmaya başlanmıştır. 
FATURALARDAKİ BEDELLER GİZLENİYOR
Elektrik faturalarına yansıyan dağıtım bedeli, elektrik üretim şirketlerine verilen YEKDEM desteği gibi doğrudan ya da dolaylı olarak vatandaştan alınan bedeller de gizlenmektedir. Dağıtım bedelinin faturanın neredeyse yüzde 30’unu oluşturduğu, , enerji şirketlerine verilen desteğin payının ise yüzde 25’i bulduğu ifade edilmektedir. Başka bir deyişle vatandaşa fatura edilen bedelin yarısından fazlası elektrik tüketim maliyeti değil, şirketlere verilen dağıtım bedeli ve destekleme ödemesine gitmektedir. Vatandaşlardan elektrik faturalarında ne ödediği gizleniyor. Vatandaşın ödediği faturadaki her ayrıntıyı bilmeye hakkı var.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler