01.11.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN: SANAYİYE ZAM RAF FİYATLARINA, ÇARŞI VE PAZARA YANSIYACAK

-"2021 YILINDA YAPILAN ZAMLARLA DOĞALGAZ SANAYİ TARİFESİ YÜZDE 115; ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNİN TARİFESİ İSE YÜZDE 148,5 ORANINDA ARTTI…"
-"SANAYİYE ZAM; MARKET, ÇARŞI VE PAZAR FİYATLARINA ARTIRACAK"
-"KARA KIŞ HENÜZ BAŞLAMADAN ZAMLAR YAĞMAYA BAŞLAYACAK"
-"FAHİŞ FİYATLARIN TEMEL NEDENİ SANAYİDEKİ ENERJİ ZAMLARI"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; sanayiye yapılan enerji zamlarıyla kara kış henüz başlamadan zamların yağmaya başlayacağına dikkat çekti. CHP’li Akın; “Sanayide doğalgaz tarifesi bu yıl içinde yüzde 115; elektrik üretim santralleri tarifesi ise yüzde 148,5 oranında arttı. Bu artışlar market raflarına, çarşı ve pazara da doğrudan yansıyacak. Hayat pahalılığı daha da artacak; vatandaş temel ihtiyaçlarını alırken bu zammın faturasını ödemek zorunda bırakılacak” diye konuştu. İktidarın temel gıda ürünlerindeki fahiş fiyat artışlarıyla ilgili zincir marketlere kestiği cezaya işaret eden CHP’li Akın; “Bu kararla fahiş fiyat artışının temel nedeninin iktidarın aldığı yanlış kararlar olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
BOTAŞ konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı sabit tutarken; sanayi tarifesini yaklaşık yüzde 48; elektrik üretim santrallerinin tarifesini ise yaklaşık yüzde 47 oranında arttı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, sanayi ve elektrik üretim santralleri tarifelerine yapılan zamları vatandaşın ihtiyaçlarını karşılarken çarşı, pazar ve marketlerde ödeyeceğine dikkat çekti. CHP’li Akın, açıklamasında özetle şunları dile getirdi:
KARA KIŞ BAŞLAMADAN; ZAMLAR YAĞMAYA BAŞLAYACAK
İktidar geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği sözde denetimlerle zincir marketlere fahiş fiyat artışları nedeniyle ceza keserken; market fiyatlarını daha da artıracak bir karar aldı. Sanayinin temel girdisi olan enerjiye yapılan fahiş zam; temel gıda ürünleri başta olmak üzere iğneden ipliğe bütün ürünlerin fiyatlarının daha da zamlanmasına neden olacaktır. Fahiş fiyat artışlarının nedeni iktidarın yanlış politikaları olduğu bir kez daha ortaya çıkarken; bu kararla henüz kara kış başlamadan zamlar yağmaya başlayacak.
VATANDAŞ ZAMLARIN FATURASINI MARKETTE ÖDEYECEK
Sanayi ve elektrik üretim santrallerinin ana girdisi olan enerjiye yapılan zamlar; bütün sektörlerde domino etkisi yaratarak enflasyonu daha da artıracaktı. 2021 yılında sanayi doğalgaz tarifesine yapılan zammın etkisi kara kış aylarında etkisini gösterecek. Vatandaşlarımız yapılan son zamların faturasını; çarşı-pazarda ve market kasalarında aldıkları temel gıda ürünlerine yapılan zamlarla ödemek zorunda kalacak.
SANAYİ TARİFESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 115’İ BULDU
Sanayi doğalgaz tarifesi 2021 yılı içerisinde Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 1’er oranında artarken; Temmuz ayında yüzde 20, Ekim’de yüzde 15 ve son olarak Kasım ayında da yüzde 48 oranında zamlandı. Sanayi doğalgaz tarifesi böylece 2021 yılı içerisinde yüzde 115 oranında zamlanmış oldu. Başka bir deyişle bu yıl içerinde sanayinin temel girdisi olan doğalgaza iki kattan daha fazla zam yapılmış oldu.
SANTRAL TARİFESİ YÜZDE 148,5 ORANINDA ARTTI
Elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesi ise 2021 yılı içerisinde Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yüzde 1’er oranında; Mayıs ayında yüzde 12; Haziran ayında yüzde 5; Temmuz ayında yüzde 20; Ekim ayında yüzde 15 ve son olarak Kasım ayında da yüzde 47 oranında zamlandı. Buna göre elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesi 2021 yılı içerisinde yüzde 148,5 oranında arttı. Böylece elektrik santrallerinin kullandığı tarife neredeyse 2,5 kat artmış oldu.
ELEKTRİK ZAMMI İLE VE AKARYAKITTA ÖTV ZAMMI KAPIDA
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu; henüz 2021 yılının dördüncü dönem elektrik tarifesini hala açıklamamıştır. Elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesine bu yıl içerisinde yapılan zamlar ve döviz kurundaki artış üretim maliyetlerini fahiş oranda artırmıştır. Kuraklık nedeniyle ülkemizde elektrik üretiminin yarısı doğalgaz santralleri tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle elektrik üretimindeki maliyet artışı önümüzdeki aylarda elektrik tarifelerinde fahiş zamları kaçınılmaz kılmaktadır. Eşel mobil sistemindeki ÖTV payının bitmesiyle akaryakıt ürünlerine artık neredeyse her hafta zam gelmeye başlamıştır. İktidarın bu yıl içinde yeni bir ÖTV zammı yapacağı iddia edilmektedir.