24.05.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN: YEŞİL TARİFEDE MESKENLERE YÜZDE 88 DAHA PAHALI

-TEŞVİK AMACIYLA HAYATA GEÇEN ‘YEŞİL TARİFE’DÜZENLEMESİ 10 AYDA MESKENLER İÇİN LÜKSHALE GELDİ
-YEŞİL TARİFEDE ‘TEŞVİK’ DÜZENLEMESİ SÖZDE KALDI
-TEŞVİK DÜZENLEMESİ LÜKSE DÖNÜŞTÜ
-MESKENLERDE TEŞVİK İÇİN YEŞİL TARİFE TEKRAR ELE ALINMALI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla 10 ay önce yürürlüğe giren yeşil tarifenin henüz bir yıl olmadan meskenlerde teşvik yerine adeta cezaya dönüştüğüne işaret ederek, “Yeşil tarife ile normal tarife arasında en yüksek fark meskenlerde oldu. Vergi ve fon olmadan çıplak elektrik fiyatı yeşil tarifede meskenlerde yüzde 88 daha pahalı. Yeşil tarifede meskenlerin teşviki için yeni düzenleme yapılmalı” diye konuştu. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ağustos 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan yeşil tarife sisteminin meskenlerde henüz bir yıl olmadan düzenlemenin amacı olan teşvik edici özelliğini kaybettiğine işaret etti. CHP’li Akın’ın yaptığı çalışmada şunlar yer aldı:
Teşvik amacıyla 8 ay önce başladı: Yeşil Tarife uygulaması ile tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullanmaları teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Yeşil tarife gönüllülük esasına göre 1 Ağustos 2020 tarihi itibariyle başlamıştır. Bu kapsamlarda mesken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma için ayrı ayrı tarifeler hazırlanmıştır. Teşvik amacıyla başlatılan uygulama 8 ay içinde zamlarla özellikle meskenlerde teşvik özelliğini yitirmektedir. 
Tarife detaylarını EPDK düzenliyor: Yeşil tarife uygulamasında gönüllülük esasına göre işlemektedir. Yenilenebilir enerji kullanmak isteyen tüketiciler kendi bölgelerinde faaliyet gösteren tedarik şirketlerinden yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik temini etmektedir. Yeşil tarifeyle elektrik kullanmak isteyen tüketicilerin faturalarında, kullandıkları elektriğin temiz kaynaklardan üretildiğini gösteren bir işaret yer alırken; tarife detayları EPDK tarafından düzenlenmektedir. 
Bütün abonelere tek bedel düzenlemesi: Bu kapsamda 1 Ağustos 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan tarifede EPDK; fon ve pay hariç olmak üzere kilovatsaat başına bedeli 69,97 kuruş olarak belirlemiştir. Söz konusu uygulama kapsamında hayata geçirilen ilk tarifede sanayi, ticarethane, mesken ve tarımsal sulama ayrımı yapılmadan tek bir bedel belirlenmiştir. Yeşil tarife kapsamında yapılan son değişikliği göre 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yeşil enerji bedeli aboneler arasında fark gözetmeksizin 74,7372 kuruş olmuştur. 
En büyük fark meskenlerde ortaya çıkıyor: Yenilenebilir enerjinin kullanımının teşvik edilmesi amacıyla başlatılan düzenleme henüz bir yıl olmadan özellikle meskenlerde teşvik edici özelliğini yitirmiştir. Yeşil tarife ile mevcut tarife arasında en yüksek fark meskenlerde yaşanmaktadır. Buna göre meskenlerde kilovatsaat başına çıplak elektrik fiyatı mevcut tarifede 39,6717 kuruş olurken, yeşil tarifede 74,7372 kuruş olarak yüzde 88,3 oranında daha pahalı olmaktadır. Yeşil tarife sanayi abonelerinde yüzde 35, ticarethanelerde yüzde 24; tarımsal sulamada yüzde 38 olmak üzere daha kabul edilebilir düzeydedir.
‘MESKENLERDE LÜKS HALİNE GELDİ’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yeşil tarife uygulamasının zorunlu değil, gönüllülük esasına göre geçilen bir tarife olduğuna dikkat çekerek, “Düzenleme yenilenebilir enerji kullanımını teşvik amacını taşıyor. Fakat tarifenin bu hali özellikle meskenlerde yüzde 88 daha pahalı olması nedeniyle teşvik amacının sözde kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda yeşil tarife uygulaması kapsamında EPDK’nin özellikle vatandaşımızın evlerinde kullanacağı mesken abonelerine yönelik teşvik edici bir düzenlemeye gitmesi gerekiyor. Yeşil tarifenin lüks değil, daha ulaşılabilir olması hem vatandaşımız hem de ülkemizin lehine olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler