14.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ALİ ÖZTUNÇ: “ AKP, ÇELİKLER HOLDİNGE 1,5 MİLYAR TL TEŞVİK VERİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Afşin-Elbistan Santralinı işleten Çelikler Holding’e, yasa ile zorunluluk olarak takması gereken filtreleri takmadığı halde teşvik verilmesine tepki gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
“Kahramanmaraş halkı, Afşin-Elbistan Termik Santralinin bacasına filtre takılmaması nedeniyle yıllardır zehir solumaktadır. Geçmiş yıllarda firmalara yapılan uyarılara, firmalara filtre teşviği verilmesine rağmen bu filtreler bir türlü takılmadı. Yasa ile filtre zorunluluğu getirildi ama süre dolmasına kısa bir süre şirketlerin isteği ile filtre işi yıllarca ertelendi. AKP hükümetleri milleti değil, hep şirketleri önceledi. Hep şirketlerin daha fazla para kazanma hırsına teslim oldu. TBMM 2019’un sonunda filtre takma işini yine erteledi. Kanun TBMM’de görüşülürken seyirci kalan AKP Genel Başkanı Erdoğan, muhalefetin ve yöre halkının tepkisi sonrası yasayı veto etti. Etti de ne oldu… Bacalara filtre takıldı mı? Hayır. Şirketlere 6 ay süre verilmesine rağmen, bu yasal zorunluluk yine yerine getirilmedi.
AKP bu süreç hiç yaşanmamış gibi, şimdi yine milletten değil, şirketlerden yana tavır koyuyor. Ceza yazması gereken şirketi ödüllendiriyor, teşvik veriyor. Çelikler Holding’e Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Kahramanmaraş’taki modernizasyon projeleri için 1 milyar 445 milyon 315 bin TL teşvik veriliyor. Bu kararı şiddetle kınıyorum. Santralın bacalarına filtre takılmadan bu firmaya bir kez daha hem de yaklaşık 1,5 Milyar TL’lik teşvik vermek, Kahramanmaraş halkına ihanettir, millete ihanettir. Milyonlarca insanımız işsiz gezerken, esnaf kepenk Saray’da oturanlar sadece seyrediyor. Millete bir kuruşu çök görenler yandaşlarına milyarları akıtıyor. Bunu reddediyoruz. Millet aç geziyor, AKP yandaş firmalar daha çok kazansın diye teşvik üstüne teşvik veriyor. Ayıptır, günahtır. Bir kez daha söylüyorum. Bacalara filtre takılmadan bu firmaya verilecek her kuruş, millete ihanettir.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler