29.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇEVİKÖZ: İSRAİL, İLHAK DÜŞÜNCESİNDEN DERHAL VAZGEÇMELİDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etme süreci konusundaki basın açıklaması şöyle:

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak etme sürecini 1 Temmuz tarihinde hayata geçirmeyi planladığını açıklamıştır. Her ne kadar ilhak edilecek bölgelerin genişliği konusunda bir netlik olmasa ve sembolik ilhak seçeneği düşünülse de, Trump ve Netanyahu tarafından ‘Yüzyılın Planı’ nitelemesiyle, Filistin yönetimi dışlanarak açıklanan “Orta Doğu Barış Planı”nın Batı Şeria’nın ilhakıyla ilerletileceği anlaşılmaktadır.
İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden söz konusu ilhak planı, Filistin ile İsrail arasındaki barış girişimlerine tamir edilmesi imkânsız bir darbe vuracaktır. Bu plan, yıllardır savaşlar ve ekonomik sefalet içinde kıvranan Orta Doğu’da yeni bir radikalleşme dalgasının kapılarını aralayacak, bölgesel ve küresel ölçeklerde büyük gerginliklere neden olacaktır. Filistin yönetiminin ABD ve İsrail ile yapılmış tüm anlaşmaları sona erdirdiğini açıklaması, Hamas’ın ilhak planını savaş ilanı olarak görmesi, bölgeyi sarabilecek yeni bir ateşin ilk sinyalleri olarak görülmelidir. 
Ayrıca, ilhak edilecek bölgeler Filistin topraklarını bir kez daha parçalayarak bağımsız bir Filistin devleti kurma çabasını sekteye uğratacaktır. Bu da uluslararası hukuka aykırı yerleşim inşaatlarının hız kazanmasına yol açacak, Filistin halkı bir apartheid rejimine mahkûm edilecektir.
İsrail, Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak etme düşüncesinden derhal vazgeçmelidir. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, bütün dünyadan gelen çağrılara uyarak Filistin yönetimini dışlayan bütün girişimleri durdurmalıdır. 
CHP olarak, Filistin – İsrail ilişkilerinin bölgemizin huzur, barış, refah ve istikrarı açısından kilit önem taşıdığını tekrar hatırlatmak isteriz. Bu bilinçle, ilhak planına karşı çıkıyor, Filistin meselesinin iki devletli, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması yönündeki çabalara desteğimizi yineliyoruz. Bölgemizin barış ve huzurunun, başarısızlıklarını krizlerle aşmaya çalışan siyasetçilerin şahsi bekalarından daha önemli olduğunu vurguluyoruz.   
Türk Dış Politikası’nın temel sütunlarına indirdiği darbelerle hem Filistin halkının kendi içindeki bölünmüşlüğü derinleştiren, hem Ankara – Tel Aviv ilişkilerini istikrarsızlaştıran AKP iktidarının, İsrail’i ilhak planından vazgeçirecek diplomatik girişimleri ivedilikle başlatma yükümlülüğü olduğunu kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler