05.11.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: TORBA YASAYI GERİ ÇEKİN

“BUHRANI YARATANLAR GENÇLER DEĞİL, HALKIN EMEĞİNİ SÖMÜREN VE GARANTİ VERDİĞİNİZ O ŞİRKETLER. HESABI O ŞİRKETLERE YÜKLEYİN, TORBA YASAYI GERİ ÇEKİN”
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, mecliste görüşülen istihdam paketiyle ilgili değerlendirmede bulundu.
Gökçen, “Ekonomik krize karşı bir önlem olarak bizlere sunulan bu yasa teklifi, krize karşı vatandaşı korumak bir yana, gençleri köleleştirmeye dayalı. Düzenlemeyle 25 yaş altı gençlerin kayıt dışı çalışmaya ve güvencesiz çalışmaya itildiğini görüyoruz. Normal şartlarda belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için aranan koşullar, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişiler için tamamen ortadan kaldırılıyor ve böylece çalışanlar kıdem tazminatı, iş güvencesi tazminatı ve işe iade davası haklarından tamamen mahrum bırakılıyor. Bu kanunla gençlerin kısmi süreli çalıştırılmalarının önü daha da açılırken uzun vadeli sigorta primlerinin ödenmeyeceği düzenleniyor.” dedi.
Gökçen, “Bu kanun teklifini imzalayanlar bugün 25 yaş altı olsalardı ne koşullarda yaşayacaklarına bakalım. Aydın milletvekili Bekir Kuvvet Erim, bugün 1957 doğumlu değil de 1997 doğumlu olsaydı bir eğitim enstitüsü mezunu olarak sayıları yarım milyona yaklaşan atanmamış öğretmenlerden, işsiz öğretmenlerden biri olacaktı. Giresun milletvekili Cemal Öztürk, bugün 1958 doğumlu değil de 1998 doğumlu olsaydı sayıları 450 bini bulan İİBF mezunundan yalnızca biri olarak az sayıda çıkan kadrolardan birine yerleşemeyerek işsiz kalacaktı. Elazığ milletvekili Zülfü Demirbağ bugün 1956 doğumlu değil de 1996 doğumlu olsaydı sayıları 1 milyonu aşan işsiz üniversitelilerin 100 binini oluşturan genç işsizlerden biri olabilirdi, bir ihtimal ise çok düşük maaşlara çalıştırılıp 30 yaşında ailesinden ayrı bir eve çıkmak bile onun için bir hayal olacaktı. Eski Bakan ve bugün milletvekili olan Fatma Betül Sayan Kaya’nın bu kanun teklifini imzalarken tüm akrabalarını devletin yüksek kadrolarına yerleştirmiş olmasının rahatlığı içinde olduğunu biliyoruz.” dedi.
Gökçen, “Ailelerimiz on binlerce lirasını çocukları işsiz kalsın ve güvencesiz çalıştırılsın diye harcamadı. Arkadaşlarımız yılların emeğini bu koşullarda köleleştirilmek için vermedi. Biz kayıt dışı çalıştırılanlar, işsizler, işçiler, öğrenciler ve gençler olarak bu imzaların hepsinin hesabını tek tek soracağız. Bu yasayla ekonomik buhranı çözmek mümkün değil, tam tersine halkın sırtındaki yükü artırıyorsunuz. Buhranı yaratanlar gençler değil, halkın emeğini sömüren ve garanti verdiğiniz o şirketler. Hesabı o şirketlere yükleyin, torba yasayı geri çekin.” dedi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler