22.09.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: “ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİ, ÖĞRENCİLERE ‘BEĞENMİYORSAN OKULU DONDUR’ DİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek pandemi döneminde yaşanan sorunları dinledi.
Gökçen, açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Her şeyden önce şunu kabul etmeliyiz: Üniversiteler ve YÖK, pandeminin başından itibaren hiçbir plan yapmamış. Neredeyse tüm kararlar üniversitelerin takdirine bırakılırken önümüzdeki akademik yılı planlamaya çalışan öğrenciler son dakika duyuruları ile mağdur ediliyor. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretimler, birinci öğretim öğrencileriyle tamamen aynı koşullarda eğitim almalarına rağmen harç ödüyor. Online eğitime geçilen bölümlerde ikinci öğretimin herhangi bir ek maliyeti olmamasına rağmen harçlara uygulanan zam, öğrencileri zor duruma sokuyor.”
Gökçen, “Vakıf üniversitelerine giden öğrenciler ise öğrenim ücreti artışlarından rahatsız. Aileleri ekonomik kriz ve pandemi şartlarından dolayı maddi açıdan zorlanan öğrenciler, yalnızca eğitime devam ettikleri için ailelerini zor duruma düşürdüğünü hissediyor. Bu baskıyla birlikte hem devlet üniversitelerinde, hem de vakıf üniversitelerinde özellikle sınav sistemine dair eleştiriler getiriyor. En az iki kamera eşliğinde sınava girerek kişisel verilerini üniversiteye teslim etmek durumunda kalan öğrenciler, bağlantılarının kopması halinde sınavlarının geçersiz sayıldığını, telafi sınavı hakkını kazanmak için ise internet sorununun ilgili operatör tarafından belgelenmesinin gerektiğini anlatıyor. Neredeyse imkansız olan bu koşullara uymayan öğrenciler, bağlantıları kopmasın ve emekleri boşa gitmesin diye dua ediyor.” dedi.
Gökçen, “Bazı üniversitelerde yönetimler, sorunlarını paylaşan öğrencilere ‘beğenmiyorsan okulu dondur” gibi sözlerle karşılık veriyor. Öğrenciler hakkını arayamazken onlara yardımcı olması beklenen fakülte yönetimleri tarafından eğitimden dışlanmaya yol açacak derecede motivasyon kırıcı bir karşılık buluyor. Pandemiyi yaratan öğrenciler değil, ekonomik krizi ortaya çıkaran gençler değil, ama faturayı her koşulda tüm imkansızlıklara rağmen eğitimine devam etmeye çalışan öğrenciler ödüyor.” ifadelerini kullandı.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler