13.05.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: PLASTİK KAPAĞA “SEÇİM KAMUFLAJI”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: PLASTİK KAPAĞA “SEÇİM KAMUFLAJI”
HALK KIZDI, BAKANLIK YÖNETMELİĞİ GİZLEDİ
Bakanlık, basında çıkan “Poşetten sonra yoğurt kabı, cips-çerez pake-ti, içecek kutusu da paralı olacak” haberleri sonrasında, halktan gelen yoğun tepki üzerine Yönetmeliği gizledi. Bakanlık, Yönetmelik’te, su, kola, yoğurt kapaklarından da para alınacağı” iddiasını yalanlarken, Yönetmelik’te bunlar için de vatandaştan ücret alınacağı açıkça ifade ediliyor.
 “Paralı su, süt, kola ve yoğurt kapağı yönetmeliğine” seçim kamuflajı. Market poşetlerinin paralı olmasını öngören “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” çerçevesinde geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Taslağı” alelacele siteden kaldırıldı. Bakanlık, basında çıkan “Poşetten sonra yoğurt kabı, cips-çerez paketi, içecek kutusu da paralı olacak” haberleri sonrasında, halktan gelen yoğun tepki üzerine Yönetmeliği gizledi. Bakanlık, Yönetmelik’te, su, kola, yoğurt kapaklarından da para alınacağı” iddiasını yalanlarken, Bakanlık’ın hazırladığı broşürlerde bunlar için de vatandaştan ücret alınacağı açıkça ifade ediliyor. Yine Bakanlık’ın, tepki çeken kanuna CHP’nin de “kabul oyu” verdiği iddiası da CHP’liler tarafından yalanlandı.
“HALK GÖRMESİN KAMUFLAJI”
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bakanlık’ın Resmi internet sitesinden konuya dair Yönetmelik taslağının kaldırılması konusunda, “Artan kamuoyu tepkisi karşısında kendi çıkardıkları kanundan ve yönetmeliklerden geri adım atmaları tüm bu düzenlemeleri doğayı korumak için değil, Hazine’de yarattıkları deliği yamamak için yaptıklarının açık bir göstergesidir. Poşetin paralı olması konusunda da verdiğimiz tepkilerde ne kadar haklı olduğumuz bugün bakanlığın gerçekleri halktan gizleme yoluna başvurmasıyla bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.
“CHP’NİN RED OYUNU KABUL GİBİ GÖSTERİYOR”
Bakan Kurum’un, CHP’nin “red oyu” verdiği düzenlemeyi sanki CHP de “kabul” etmiş gibi gösterdiğini belirten Karaca, “Arkasında duramayacağı düzenlemelere imza atan Bakanlık büyük bir acz içindedir” dedi. Karaca, şunları söyledi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bakanlık makamına yakışmayacak şekilde gerçekleri halktan gizlemeye çalışmaktadır. ‘Sıfır Atık’ politikası kapsamında Çevre Kanunu’nda yapılan değişikliklerin arkasında duramayan Bakanlık, sorumluluğu TBMM’deki diğer partilere atmakta ancak bunu gerçeğe uygun olmayan beyanlarla yapmaktadır. TBMM Genel Kurul’unda CHP’nin ‘red oyu’ verdiği teklifi sanki bizler de kabul etmişiz gibi paylaşmak en hafif tabiriyle gerçekleri halktan gizlemek, vatandaşlarımızı kandırmaya çalışmaktır. Poşet başta olmak üzere, ambalajlardan tahsil edilecek ücretleri düzenleyen kanun teklifi Ak Parti ve MHP oylarıyla yasalaşmıştır.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler