22.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: “YENİ TÜRKİYE’NİN YENİ AKTÖRLERİ İHBARCILAR, SAATTE 20 YENİ İHBAR”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk yılı olan 2019’da yapılan ihbarlarda patlama yaşandığını belirterek, “Yeni Türkiye’nin yeni aktörleri ihbarcılar oldu. 2019 yılında Günde 483, saatte 20 yeni ihbar yapıldı” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı ihbarcılık raporu, 2019 yılında ihbarda bulunanların sayısının bir önce yıla göre yüzde 118 arttığını ortaya koydu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuyla paylaşılan istatistiklere göre 2019 yılında Savcılıklara yapılan ihbar sayısının 176 bin 380 olmasına rağmen, ihbarların yüzde 72’si için soruşturmaya gerek olmadığına kararı verildiğini açıkladı. İlgezdi ihbarların amacının korku ve tedirginlik yaratmak olduğunu vurgulayarak, “FETÖ dönemini aratmayacak biçimde yaygınlaşan ihbarcılık, muhbircilik ya da jurnalcilik artık telafisi mümkün olmayan hak ihlallerini beraberinde getirmekte, adli sisteme olan güveni yok etmekte ve insanların geleceğini karartmaktadır” açıklamasını yaptı.
En Fazla İhbarcı İstanbul’da!
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin derlediği veriler, 2019 yılında en fazla ihbarın İstanbul’dan yapıldığını ortaya koydu. Yıl içinde İstanbul’da savcılıklara yapılan ihbar sayısının 17 bin 413’e ulaştığını vurgulayan İlgezdi, “Geçtiğimiz yıl İstanbul’da günde en az 48 kişi hakkında Savcılıklara ihbarda bulunulmuş. 2019 yılında Türkiye genelindeki ihbarların yüzde 10’u İstanbul’dan yapılmış. İstanbul’da gerçekleşen ihbar sayısı da 2018’e göre yüzde 135 artmış. Bu sayı 2018’de 7 bin 397 idi” diye konuştu.
İhbarcılık Patladı
Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi raporunda ihbarda yaşanan patlamanın gerekçelerini de ortaya koydu. “İktidarın siyasi aygıtları tarafından kesintisiz biçimde pompalanan kutuplaşma söylemleri, yurttaşlar arasında bitmeyen bir kavgaya dönüşmekte, ihbarcılık gibi giderek popüler olan bir uygulama ile uzlaşma yerine çatışmayı körüklenmektedir” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, “İhbarcılık mekanizmasının ana hedefi meşru demokratik muhalefeti ülkenin geleceği için bir tehdit olarak göstermektir. Böylece iktidardan farklı düşünen yurttaşlar toplumun bir kesimi için düşmanlaştırılmakta, adalet mekanizması tarafından ise suçlulaştırılmaktadır. İşte bu kronik çatışma ve kavga ortamı, günlük yaşamda artan ihbarcılık dalgasının başlıca nedenidir” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler