11.09.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK'TAN MİLLİ EĞİTİM BAKANINA FATİH PROJESİ SORUSU

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesi ile, 2010 yılında başlatılan ve ayrılan büyük bütçelere rağmen tamamlanamayan FATİH Projesi’ni sordu.
Önerge gerekçesinde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’nin (FATİH Projesi) 2010 yılında dönemin Başbakanı tarafından büyük bir törenle başlatıldığını hatırlatan Karabıyık, “Bakanlığınız tarafından yapılan tanıtımlarda FATİH Projesinin eğitim sistemimizde çığır açacağı, eğitimin niteliğinin artırılması hususunda çok önemli katkılar sunacağı, projenin hayata geçmesi ile örgün eğitim kapsamındaki öğrencilere kitap dağıtılmayacağı, tabletler üzerinden tüm derslerin işleneceği bilgilerine yer verilmiştir. Bütün bu şaşaalı anlatımlara ve hedeflere rağmen FATİH projesi bekleneni vermemiş, amacına ulaşmamıştır. FATİH Projesi aradan geçen 10 yılda tamamlanamamıştır. Projeye toplamda 8.5 milyar TL bütçe ayrılmıştır. Günümüze kadar en az 3,4 milyar TL harcama yapılmıştır; ancak projeye ayrılan kaynakların ortada olmaması dikkat çekmektedir” dedi.
Geçen süreçte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesinin uygulandığı okullarda etkileşimli tahtaların ve tabletlerin eğitime katkısının araştırıldığı açıklanmış olmasına karşın sonuçlarına ilişkin bir bilgi paylaşımında bulunulmadığına dikkat çeken Lale Karabıyık, gerekçesinde “FATİH Projesi ile okullara fiber optik alt yapı hizmetleri kapsamında çeşitli hizmetler sunulmaktadır; ancak okulların internet ve MEB içerik servislerine erişimini sağlayan ağ alt yapısının sağlıklı bir şekilde hizmet vermediği eğitimciler tarafından sıkça gündeme getirilmektedir. FATİH Projesi kapsamında okulların alan ağı altyapı işlerinin usulüne uygun yapılmadığı, teknik şartnamelere uygun olmayan malzemelerin kullanıldığı, planlamanın yapılamadığı, etkileşimli tahtalarla tabletlerin bağlantı kuramadığı basına yansımıştır. Kaç okulda fiber optik alt yapı yerine standart bağlantı gerçekleştirildiği, okullarda kurulduğu iddia edilen bu alt yapı çalışmalarına rağmen yeterli internet hizmetine niçin ulaşılamadığının yanıtı ise Bakanlık tarafından verilmemektedir. FATİH Projesi nedeniyle okullara yüksek miktarda internet faturası geldiği, okullara fiber optik alt yapı varmış gibi aylık faturalar gönderildiği; verilmeyen hizmetin parası tahsil edildiği iddiaları da mevcuttur” ifadelerine yer verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğrencilerin yüzde 20’sinin interneti, yüzde 5’inin ise televizyonu olmadığını açıkladığına dikkat çeken Lale Karabıyık, “Kamuoyuna yansıyan diğer bilgilere göre de örgün eğitim kapsamındaki öğrencilerin yüzde 50’si EBA’dan faydalanamamıştır. 2020 yılının Mart ayından buyana uzaktan eğitim yapılmasına karşın bu kapsamda öğrencilere tek bir tablet ya da bilgisayar dağıtımı yapılmamıştır” açıklamasında bulundu.
CHP’li vekilin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle sorduğu sorular ise şöyle:
1.    Fatih Projesi devam etmekte midir?
2.    Uzaktan eğitim kapsamında kaç öğrenciye tablet ya da bilgisayar dağıtımı yapılmıştır?
Yapılmadıysa;
Okullarımızda uzaktan eğitim yapıldığı şu günlerde, öğrencilerimizin tablet ve bilgisayara ihtiyaçları varken, tablet/bilgisayar dağıtımı yapılacak mıdır?
3.    Örgün eğitim kapsamında kaç öğrencinin tablet, bilgisayar ya da televizyonu bulunmamaktadır?
4.    Örgün eğitim kapsamında kaç öğrencinin internet erişimi yoktur?
5.    Bugüne kadar FATİH Projesi kapsamında dağıtılmış tablet sayısı nedir?
6.    2015’te açıklandığı üzere 10 milyon 600 bilgisayarın ihalesi yapılmış mıdır? Ne zaman yapılmıştır? Yapılmadıysa nedeni nedir?
7.    Proje kapsamında hangi firmalara ihale verilmiştir? İhale bedelleri nedir?
8.    Hangi firmalardan etkileşimli tahta alımı yapılmıştır, tahta başına ödenen miktar kaç TL’dir?
9.    Hangi firmalardan tablet bilgisayar alımı yapılmıştır, tablet bilgisayar başına ödenen miktar kaç TL’dir?
10. Bugüne kadar altyapısı tamamlanan derslik sayısı nedir? Hangi okullarda altyapı tamamlanmıştır? Altyapı için ne kadar harcanmıştır?
11. Projenin eğitime etkilerini ölçen araştırma sonuçları nedir? Bu sonuçların kamuoyuyla paylaşılmamasının sebepleri nelerdir?
12. Projenin sorumluları kimlerdir? Bugüne kadar yapılan hatalar sebebiyle kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır? Bu işlemler nelerdir?
13. Proje kapsamında bugüne kadar kaç kişi görevden alınmıştır? Bu kişiler kimlerdir? Görevden alınan kişiler şu anda hangi görevdedirler?
14.  Proje kapsamında bugüne kadar kaç kişi yurtdışına görevli olarak gönderilmiştir? Bu kişilerin aldıkları harcırah miktarı nedir?
15.  Fatih Projesine ayrılmış olan bütçenin uzaktan eğitim kapsamında değerlendirilmesi düşünülmekte midir?
16.  FATİH Projesi neden bitirilememiştir?
17.  FATİH Projesi için önümüzdeki süreçte Bakanlığınızın planlaması nedir?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler