04.04.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA: ÇED RAPORUNDA BİR KURUM GÖRÜŞÜ DAHA SAKLANDI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “26 Mart’ta Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınması için ihale yapılan tarihi ve kültürel varlıklarla ilgili ÇED Sürecinde sümenaltı edilen bir belgeyi daha gündeme taşıdı”

Bilindiği üzere, 26 Mart’ta Kanalın etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması ve yeniden inşası için yapılan ihale kamuoyunda tepkiyle karşılanmış, Korona virüsüyle ulusal tedbirlerin alınması gereken dönemde kamu kaynaklarının israf edildiği tepkileri paylaşılmıştı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Gülizar BİÇER KARACA, ÇED sürecinde Kanal İstanbul projesinden etkilenecek kültürel varlıklarla ilgili sunulan ancak ÇED raporundan çıkarılan bir kurum itirazını daha kamuoyu ile paylaştı. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA’nın kamuoyuyla paylaştığı belge, İstanbul 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kanal İstanbul ÇED Raporu hakkında aldığı karar 11 Aralık 2019 tarihli. 

Bölge kurulu itirazında, Kanal İstanbul projesiyle ilgili 29.03.2018, 18.10.2018 ve 24.01.2019 tarihli kurul kararlarının olduğu, ancak bu kararlardaki eksikliklerin giderilmediği vurgulanmıştır. Bölge Kurulu 11 Aralık 2019 tarihinde, ÇED raporuyla ilgili sunduğu kurum itirazında, daha önceki itirazların değerlendirmeye alınmadığını, bölge kurulunun tespit ettiği eksiklik ve yanlışlıların ÇED raporunda düzeltilmediğini vurguluyor.  

İstanbul 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ayrıca, ÇED raporunda kanal nedeniyle etkilenecek kültürel varlıkların taşınmasıyla ilgili “36 Sayılı İlke Kararına” itiraz ediliyor. Kurul, söz konusu 36 sayılı ilke kararının baraj altında kalacak kültürel varlıkların taşınmasıyla ilgili olduğunu, Kanal İstanbul projesi için bu ilke kararının geçerli olmadığı gerekçesiyle rapordaki bu ibarelerin kaldırılmasını istiyor. 

Daha önce, TÜBİTAK ve DSİ’ye ait kurum görüşlerini gündeme taşıyan Gülizar Biçer Karaca, 26 Mart’ta ihalesi yapılan köprüleri de kapsadığını belirttiği kurum görüşü hakkında; “Nihai ÇED Raporunu incelediğimiz de gördük ki, İstanbul 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun İstanbul kanalıyla ilgili görüşlerine uygun eksikler tamamlanmamış, yanlışlar giderilmemiştir. Nihai ÇED raporunun “Kültürel Miras Yönetim Planı’nda” ve rapor ekindeki Arkeoloji raporunda, Bölge Kurulu’nun kararına aykırı olarak, Baraj alanları ile ilgili 36 Sayılı İlke kararına uygun hareket edileceğinden söz edilmiştir” değerlendirmesini yaparak, “ÇED sürecinde bu hususların değerlendirilmemesi, dahası ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ÇED Olumlu kararının hukuken sakatlamaktadır. Derhal iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.  

Gündem'den Öne Çıkan Haberler