24.08.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LALE KARABIYIK ŞİDDETE KARŞI HEP BİRLİKTE HAYIR DEMELİ VE MÜCADELE ETMELİYİZ!

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LALE KARABIYIK ŞİDDETE KARŞI HEP BİRLİKTE HAYIR DEMELİ VE MÜCADELE ETMELİYİZ!
CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile Türkiye’de kadına karşı şiddetin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. 
2019’un ilk 7 ayında, kayıtlara geçen 245 kadın cinayeti yaşandığını ifade eden Karabıyık, “Kadınların hayatına kast eden şiddet terörü Ağustos ayında da devam etti ve ne yazık ki birçok evladımız annesiz kaldı. Kırıkkale'de eski eşi tarafından kızının önünde bıçaklanarak öldürülen "Ölmek istemiyorum" çığlıkları hepimizin kulaklarında çınlayan Emine Bulut’un sesini ve 10 yaşındaki kızının "anne ne olur ölme" diye haykırışını unutmamız mümkün değil” dedi. 
Ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini destekleyecek düzenlemeler ve tüm çalışmaların, kadınları, yaşlıları ve geleceğimiz olan çocukları koruma önceliğini taşıması gerektiğinin ve bunun siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizen Karabıyık, “Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar her geçen gün artmaktadır. Kadınlarımız şiddete maruz kalmakta; tacize, tecavüze uğramaktadır; “Boşanmak istedi, evlilik/sevgililik teklifini kabul etmedi” gibi bahanelerle en yakınları tarafından, hatta kimi zaman devlet koruması altındayken hayattan koparılmaktadır. Kadınlar en çok eşleri ve yakınları tarafından canice öldürülmektedir. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilememekte hatta şiddet artarak devam etmektedir. Yoksulluk kıskacındaki kadınlar şiddete maruz kalmakta ve kadınlar, ekonomik krizin bedelini hayatları ile ödemektedir. Ekonomik kriz ve neden olduğu işsizlik, her gün yapılan zamlar ve yoksulluk, sosyal bozulmalara ve şiddete neden olmakta, kadın ve erkeğin eşit olmadığı söylemlerinin kullanılması, kadınlara işsizlik, yoksulluk, şiddet ve ölüm olarak dönmektedir” şeklinde konuştu. 
Kadın cinayetlerinin son 7 yılda yüzde 1400, kadına şiddet davalarının yüzde 366, cinsel tacizin yüzde 449, kadın cinayetlerinin yüzde 566 arttığını vurgulayan CHP’li Vekil, “Türkiye'de son yıllarda artarak çığ olan şiddet eğilimine, cinayet, yaralama, taciz ve tecavüz olaylarının hepsinin temelinde yıllardır şiddeti öven, kadına “yerini bildirme” amacını bilinçaltımıza işleyen ifadeler var. Cezaların yetersiz olması, caydırıcı olmaması ve uygulamadaki sorunları da bu noktada göz ardı etmemek gerek. Bakkaldan sakız alır gibi silah satılıyor, akşamları ailece izlenen TV dizileri ve programlarındaki şiddet sahnelerinden kaçmak, kaçınmak mümkün değil; neredeyse her dizide var olan şiddet sahneleri ile kadın şiddeti evimize giriyor. Bu sahneler şiddeti normalleştiriyor, çocuklar şiddete TV aracılığıyla alışarak büyüyor. Kadına karşı şiddetin önüne geçmek için öncelikle şiddetin asıl sebebi olan zihniyetin önüne geçmek gerekiyor. İlkokuldan itibaren şiddeti önleyici eğitim verilmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin de ilkokuldan itibaren eğitim müfredatına girmesi, şiddete dur demenin eğitim ayaklarını oluşturuyor. Yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için kadın-erkek ayrımı yapmadan toplumsal beraberlik içinde her türlü şiddete karşı hayır diyerek birlikte mücadele etmeli ve bu bilinçle hareket etmeliyiz” çağrısıyla açıklamasını tamamladı. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler