01.07.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ONURSAL ADIGÜZEL: SUDAN’DA TARIM MACERASI BAŞLAMADAN BİTTİ Mİ?

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ONURSAL ADIGÜZEL: SUDAN’DA TARIM MACERASI BAŞLAMADAN BİTTİ Mİ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Sudan’da kiralanan tarım arazilerine ilişkin CİMER’e yaptığı başvuruya yanıt geldi. Araştırma Planlama Ve Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından gelen cevapta, “Ülkemiz özel sektör firmalarının, Sudan’da 5 bölgede 780.500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesi hedeflenmiştir. Ancak, söz konusu araziler Sudan Cumhuriyeti tarafından ortak şirkete teslim edilemediğinden, Türk yatırımcılar tarafından herhangi bir tarım arazisi kiralanmamıştır” denildi.
“Araziler Teslim Edilmedi”
CHP’li Adıgüzel, Tarım Bakanı’nın “50 yıl sonraki kıtlığa” çözüm olarak sunduğu Sudan’da kiralanan tarım arazilerinin akıbetine ilişkin yaptığı CİMER başvurusuna gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. CHP’li Adıgüzel’in “Sudan’da bugüne kadar kaç hektar tarım arazisi kaç yıllığına kiralanmıştır? Bu kiralama için ne kadar ödenmiştir?” sorusuna verilen yanıtta, şu ifadelere yer verildi:
“Tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” kapsamında; ülkemiz özel sektör firmalarının, Sudan’da 5 bölgede 780.500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesi, hedeflenmiştir. Ancak, söz konusu araziler Sudan Cumhuriyeti tarafından ortak şirkete teslim edilemediğinden, Türk yatırımcılar tarafından herhangi bir tarım arazisi kiralanmamıştır.”
Adıgüzel’in kiralama için herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığı sorusu ise CİMER tarafından yanıtsız bırakıldı.
 “Üretim Yapılmadı”
Yanıtta ayrıca, anlaşmada yer alan TİGEM’in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) Sudan’da 12.500 hektar alanda “Örnek Çiftlik Kurulması Projesi”nin arazilerin teslim edilmemesinden kaynaklı olarak hayata geçirilemediği belirtilirken; söz konusu arazilerin TİGEM’e tahsisi yapılmadığından herhangi bir tarım üretiminin de gerçekleştirilmediği yanıtı verildi.
Öte yandan, Sudan’da Nisan ayında Sudan Lideri El Beşir’in devrilmesiyle sonuçlanan darbe ile birlikte yaşanan son gelişmelerin yatırımlara etkisi üzerine soruya verilen yanıtta “Hedeflenen yatırımlarla ilgili olarak da Sudan Cumhuriyeti tarafından olumsuz bir açıklama yapılmamıştır” denildi.
“TİGEM’in Herhangi Bir Ülkede Kiraladığı Tarım Arazisi Yok”
“Sudan dışında Türkiye’nin tarım arazisi kiraladığı ülkeler hangileridir?” sorusuna “TİGEM’in herhangi bir ülkede kiraladığı tarım arazisi bulunmamaktadır” denildi.
CİMER tarafından verilen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, “Ülkedeki tarımı bitiren, tarım arazilerini ranta kurban eden, çiftçiyi ekonomik darboğaza sokan AKP Sudan’da tarım arazisi kiralayarak sorunları çözebileceğini düşünüyordu. Ancak CİMER’in de açıkladığı üzere, AKP’nin Sudan’da arazi kiralayarak tarımı şahlandırma hayali başlamadan bitmiş oldu. Yapılması gereken, günü kurtaracak çözümlerden ziyade, ülkemizi eskiden olduğu gibi tarımda kendi kendine yeten ülkelerden biri haline getirmektir. Bunun için de köylünün, çiftçinin, üreticinin sorunlarına kulak verilmeli, gerçekçi çözüm önerileri ile çiftçimiz ayağa kaldırılmalıdır” dedi.
Sudan’da tarım arazisi kiralama sürecinde kamunun herhangi bir zarara uğratılıp uğratılmadığı konusunun muallakta bırakıldığını belirten Adıgüzel, “Bu süreçte herhangi bir kamu zararı oluştu ise, bu durum kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Ayrıca bundan sonraki süreçte Sudan özelinde ülkemizin tarım arazisi kiralama ve yatırım yapma hedefinin devam edip etmediği de açıklanmalıdır” diye konuştu.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler