13.07.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ORHAN SARIBAL: AMAÇLARI ODTÜ’YÜ DAĞITMAK

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ORHAN SARIBAL: AMAÇLARI ODTÜ’YÜ DAĞITMAK
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü içinde Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılmak istenen yurt ile ilgili değerlendirmede bulundu. Sarıbal, “Daha önce bir yol meselesiyle ODTÜ’yü darmadağın ettiler. Şimdi bir yurt meselesiyle ODTÜ’nün aslında bütünlüğünü bozmaya çalışıyorlar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın açıklaması şöyle:
“Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kavaklık bölgesinde bir yurt yapılmak isteniyor.
Kavaklık denilen bölge, ODTÜ kurulurken bataklık bir alan. Burayı kurutmak için kavak ağaçları dikilmiş çünkü kavak suyu absorbe eder.
Kavaklık denen bölgede 2 binin üzerinde kavak ama toplam 4 binin üzerinde ağaç var. Yaklaşık 40 dekar olduğu söyleniyor.
O bölgede bir yurt yapma talebi var Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK). Bir yıl önce rektör ile bir uzlaşma gerçekleştirilmiş. Bir anlaşma yapılmış. Buraya yurt yapılacak diye bir sözleşme yapılmış. Orası tespit edilmiş.
ODTÜ Mezunları Derneği ve ODTÜ Öğrenci Konseyi aynen şunu diyor, ‘ODTÜ’nün yurt sorununu da öğretim üyesi, öğrenci, çalışan, mezunlarının sorununu da ODTÜ’lüler çözer. ODTÜ’nün bütünlüğünü bozacak her türlü girişimin karşısında olacağız. ODTÜ öğrencilerinin ihtiyacı olan yurdu, biz ODTÜ’lüler yapacağız.’
ODTÜ’nün yurt talebi olabilir. Ama ODTÜ’nün kendine ait bir mekanizması var.
ODTÜ demokrasi beşiği. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, gerçekten bilimin ve teknik insanların yetiştiği çok önemli merkez. Ama aynı zamanda ODTÜ’nün kendi özerk yapısı var. Kendine özgü bir yönetim biçimi var. Bütün ihtiyaçlarını kendi karşılayabilecek bir yapı durumunda.
Daha önce bir yol meselesiyle ODTÜ’yü darmadağın ettiler. Şimdi bir yurt meselesiyle ODTÜ’nün aslında bütünlüğünü bozmaya çalışıyorlar.
Son yaşananlar, demokrasiye, ODTÜ’nün bütünlüğüne, demokratik özerk yapısına vurulan bir darbe.
Açıkçası, iktidar ODTÜ’den hoşlanmıyor. ODTÜ’yü dağıtmak istiyor. ODTÜ’nün düşüncesi, yetişme tarzı, öğrencilerinin bilgi, birikimi bu sisteme uymuyor. İktidarın yaratmak istediği düzene, kafaya uymuyor. O yüzden aslında amaçları ODTÜ’yü dağıtmak.
Bir yurt yapmak istiyorlar. O yurda da dışarıdan öğrenciler getirip oranın demografik yapısını, oranın kültürünü bozmaya çalışıyorlar.
Yapılacak yurtta ODTÜ’lü öğrenciler kalacak deniyor. O zaman niye KYK oraya bulaşır? Bursa’nın yurt sorunu çözüldü mü? İstanbul’un yurt sorunu çözüldü mü?
ODTÜ’lüler diyor ki, ‘ODTÜ’nün yurt sorunu var ise rektör bizimle otursun, STK’larla, belediyelerle biz gereken kaynağı yaratırız ve kendi yurdumuzu yaparız.’
Neden KYK Anadolu’nun çok daha yurt ihtiyacı olan yerlerinde yurt yapmaz da ODTÜ’de yapar?
Bu iktidar böyle. Bir yeri yakmak, dağıtmak, kırmak istiyor ise oraya bir şekilde girip orayı dağıtmaya çalışıyor. ODTÜ’ye de yapılan iş bu.
Şu anda 3 binin üzerinde ağaç kesilmiş. Kavaklar var, başka ağaçlar var.
Ama orası bir habitat olmuş. Canlı faunası ile canlı florası ile bitkisi ile böceği ile bir flora olmuş. O florayı da yok ettiler.
Ayrıca seçilen yer eskiden bataklık olduğu için inşaat maliyetlerinin en yüksek olduğu yer. Bilim kuruluna ‘ODTÜ kampüsünün bulunduğu bölgede nerede yurt yapılmaz, bir değerlendirme yapın deseniz’ diye sorarsanız burası birinci çıkar.
O yüzden amaç yurt yapmak değil demokratik ve gerçekten bilimsel olan ODTÜ’yü yok etmektir. Burada en büyük görev de Saray’ın rektörüne düşüyor. Rektör ODTÜ’nün rektörü değil. O öğrencilerin, ODTÜ’nün tarihsel birikimine uygun rektör değildir. O rektör Sarayın, iktidarın rektörüdür. İktidar ne derse onu yapacaktır. Rektör artık meşruluğunu yitirmiştir. Derhal istifa etmesi ve ODTÜ’ye, ODTÜ’lülere uygun, ODTÜ’ye yakışır birileri tarafından ODTÜ’nün yönetilmesi gerekir.
Polis ODTÜ kampüsünü derhal terk etmelidir.
Ağacı kesenleri, kestirenleri de kınıyorum. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler