04.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ: AKP PARA İÇİN GÖZÜNÜ KARADENİZ’E DİKTİ

Ordu Ünye Üçpınar’da yurttaşlar, maden arama projesi kapsamında yapılmak istenen sondaj çalışmasını durdurdular. Durumu değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç “Ordulular madene, HES’lere direnmekte çok haklı. Fatsa’da olanları gördüler. Giresun’da olanları gördüler. Suları ya ticarileştiriliyor ya da siyanürleniyor. Ağır bedelleri ise her zaman vatandaşa fatura ediliyor.” dedi.  
Karadeniz’in AKP İle İmtihanı
Öztunç; “Yaşadıklarımıza, Karadeniz’in AKP ile imtihanı diyebiliriz. Sahili dolduruluyor, yaylaları – dereleri, denizleri betonlaştırılıyor, toprakları delik deşik ediliyor, suları ellerinden alınıyor. Fındık üreticilerinin yaşadıkları ekonomik sorunlara -yetmiyormuş gibi- bir de madencilikten kaynaklı kirlilik ve tahribatlardan sorunlar eklenmeye çalışılıyor. AKP iktidarı, tabiatın bu kötülüklere ne kadar daha dayanabileceğini test ediyor gibi” dedi. 
Arsenik, Ağır Metal Oranlarının Yüksek Çıkmasını Umursamıyorlar 
Öztunç, Fatsa Doğa ve Çevre Koruma Derneğinin Kirlilik Raporunda yer alan tespitleri hatırlatarak “Aralık 2019 tarihinde Bahçeler mevkiindeki altın madenini çevresinde yapılan araştırmalarda, yer kabuğunda ortalama 13 ppm olan Arsenik değerlerinin madenin yakın çevrelerinde 6-7 kat daha fazla olduğu, altın madeninin yakın çevrelerinde alüminyum değerlerinin madenden daha uzak yerlere oranla 3000 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Madenciliğin yıkımlar açıkça ortadayken, Fatsa’da madenlere ÇED Olumlu Kararı verilmeye devam ediliyor. Halk sağlığı, tabiat kimsenin umurunda değil” yorumunu yaptı. 
Giresun’dan İbret Alınmalı, Korgan’a HES Yapılmamalı
Ordu Korgan’daki HES mücadelesini hatırlatan Öztunç, “Söz konusu HES projesinin planlandığı derede birden fazla HES projesi planlanıyor. Buna rağmen, ortada bir planlaması bulunmuyor. Hata affedilebilir ama ders almak bağışlanamaz. Giresun’da yaşanan ibret olmalı, Korgan’da HES yapılmamalıdır” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler