12.11.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ: İKLİM FONU NE İÇİN HARCANACAK?

TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunulan İklim Değişikliği Başkanlığı bütçesini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “3 Milyar Dolarlık İklim Fonu gelecek, İklim için kurduk dedikleri başkanlığa 60.716.000 TL ayrılmış. Kalan payı ne yapacaklar belli değil. Bakan Kurum, agresif görüntüler sergileyerek hesap vermekten kaçıyor” yorumunu yaptı.
Mali Açığı Kapatsın, Yandaşa Aktarsın Diye Verilmedi
Bu fon, hükümet mali açığı kapatsın diye değil, iklim kriziyle mücadele edilmesi, krizin zararlarını sübvanse edilebilsin diye veriliyor diyen Öztunç, “Bütçeyi şeffaf olarak açıklamazsanız, bir çok şaibeye mahal verirsiniz. Bütçedeki paranın ne kadarının kullanılacağı, kullanılmayan miktarın nasıl muhafaza edileceğini açıkça paylaşmanız gerekiyor. Bakana maaşını nasıl kullandığını sormuyoruz, bu devletin kasasına giren paranın akıbetini soruyoruz, milletin lehine kullanılıp kullanılmadığını soruyoruz. Bunda sinirlenecek ne var?” yorumlarında bulundu.
İklim Siyasetler Üstü Ama İklim Bakanı Siyasetin Güdümünde
Öztunç, “Bakan Murat Kurum, mecliste iklim meselesi siyaset üstüdür gibi beylik sözler sarf ediyor. Kendisi ise siyasetin güdümünde. Her eylemi ya Cumhurbaşkanının ya da Emine hanımın talimatı üzerine. İklim meselesini siyaset üstü görseydiler, iklim ile ilgili koordinasyon kurulunda, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD gibi kuruluşların yanı sıra muhalefet partilerine, işçi sendikalarına, çevre örgütlerine, iklimin mağduru olacak kadınlar, gençler, çocuklar, özbakım ihtiyacı olan bireyler, çiftçiler gibi kırılgan grupların temsilcilerine de yer verirlerdi. Bakan Kurum, kendini kandırmasın” dedi.
Bakan Kurum, Kömürden Çıkış Konusunda Sessiz
11 Kasım’da, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda gerçekleşen Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ilgili bütçe görüşmelerinde, Bakanlığın kömürden çıkış tarihi verip vermeyeceğini soran Öztunç, “Bakan Kurum bu sorumuzu cevapsız bırakmıştır. Stratejik planlar yapacağız diyor halen. Bakan Kurum’un sonu gelmez, hayal ve planlarını dinlemekten sıkıldı bu millet. Her yerde filtresiz santraller çalışıyor, Bakan gelmiş 2053’te sıfır emisyon masalından söz ediyor. Bu samimiyetle iklim krizi çözülmez, daha da karmaşıklaştırılır.” dedi.
İklim Fonu İle Krizin Zararlarını Sübvanse Edersiniz
Cumhurbaşkanı 3 Milyar Dolarlık iklim fonunu duyunca Paris Anlaşması hakkındaki tüm düşüncelerini unuttu diyen Öztunç, “Şimdi bu fon nasıl kullanacak, tek kelime etmiyorlar. Kömürden vazgeçince, adil dönüşüm etkilenen işçilere, sektörlere ve topluluklara, mali, teknik ve sosyal destekte bulunacaksınız. İklim krizi nedeniyle zarara uğrayan, mağdur olan çiftçiye yardım sunacaksınız. İklim fonu bu tarz çalışmalar yapılsın diye veriliyor. AKP fonları topluyor, ama gereği gibi harcamıyor, sonra da para buharlaştı diyor” yorumunda bulundu.