22.09.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ: İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE İÇİN ŞEFFAF VE KATILIMCILIK ŞART

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Paris Anlaşmasını Ekim ayı içerisinde TBMM’ye getireceğiz sözlerini yorumlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç; “Sonunda çağrılarımıza karşılık verdi. Keşke, bu sorunları Türkiye’de birlikte karar alarak çözebilsek. Ancak, Erdoğan, Biden’ı, Putin’i görmeden bir karar alamıyor maalesef” yorumunda bulundu.
2015’te İmzaya Açılan Metni 2021’de Onaylayacağız
Erdoğan’ın Paris Anlaşmasını meclise getireceğiz sözlerini yorumlayan, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç; “Küresel hiçbir soruna, krize, çağrıya kayıtsız kalmayan Türkiye’nin iklim değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da üzerine düşenleri yapacaktır demiş. 2015 yılında imzaya açılan metni, 2021 yılında meclise getiriyor. Üzerine vazife olmayanları yaptığından, üzerine düşenleri yapmaya vakti kalmıyor sanırım” eleştirisinde bulundu.
İklim Krizi Birlikte Karar Alarak Çözülür, Biden’ın Talimatlarıyla Değil
Öztunç “Türkiye’de muhalefet, sivil toplum yıllardır Paris Anlaşmasının onaylanmasıyla ilgili çağrıda bulunuyor, ancak AKP herşey de olduğu gibi bunda da kendi bildiğini okuyor. Başından beri süreci kendi uhdesinde yürüten AKP’nin, Türkiye’deki çağrılarına bir yanıt vermeyip, Birleşmiş Milletler 76'ncı Genel Kurulunda bir şov gibi bundan bahsetmesinin kıymeti harbiyesi yoktur. İklim kriziyle mücadele, toplumun tüm kesimleriyle görüşerek, şeffaf bir süreçle yürütülebilir.Ancak, Erdoğan, Biden’ı, Putin’i görmeden bir karar alamıyor maalesef” yorumunu yaptı.
Yeşil Mutabakata, Uluslararası Baskıya Daha Fazla Dayanamazlardı
AKP’nin Paris Anlaşması inadından neden vazgeçtiğini yorumlayan Öztunç; “ Dünyadaki yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamazlardı. AKP’nin süreç boyunca Paris Anlaşmasını onaylamamak için direnmiştir. Geçtiğimiz yaptığımız açıklamada, Paris Anlaşmasını onaylayın, yoksa COP 26’da söyleyecek sözünüz olmaz, boş boş yüzlerine bakarsınız demiştik. Ancak, AKP sözümüze geldi diyemiyoruz. Çünkü, kendi bildiğini okuyor. Yeşil İklim Fonuna eşdeğer Dünya Bankasından fon sözü almış olabilirler. Umarız bu fonu da hiç etmezler. Mutlak emisyon azaltım hedeflerinde sahici taahhütlerde bulunurlar. Kömür santrallerini kapatma tarihlerini açıklarlar. Adil geçiş sürecini tanımlayabilirler. Muhalefet olarak, takiplerimiz devam edecek. Paris Anlaşmasını onaylatmak yetmez, uygulatmaya çalışacağız” dedi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler