17.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SALICI, TCG ANADOLU UÇAK GEMİSİ İLE İLGİLİ İDDİALARI SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, TCG Anadolu uçak gemisi ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı’nın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu Soru Önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 96. Maddeleri uyarınca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 16.06.2020
Oğuz Kaan SALICI
İstanbul Milletvekili

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (TCG Anadolu) projesinde; İspanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile işbirliği yapılacak faaliyetlerin yasal alt yapısına dayanak teşkil edecek Mutabakat Muhtırası, her iki ülke Deniz Kuvvetleri Komutanları tarafından 15 Şubat 2016 tarihinde Madrid/İspanya’da ve 26 Şubat 2016 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı.
Söz konusu mutabakat muhtırasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı 04.05.2017 tarihinde TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşülmüş, 12.10.2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda oylanarak kabul edilmiş ve 25.10.2017 tarihli 30221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Ülkemiz ile İspanya arasında imzalanan mutabakat muhtırasının TBMM’deki komisyon ve Genel Kurul görüşmeleri sırasında;
İhaleye giren ve en ucuz teklifi veren firma %100 yerli bir tasarım öngörmüşken, ihalenin neden daha pahalıya ve yabancı bir firmaya verildiğini,
İhaleyi kazanan İspanyol firmanın ekonomik olarak batık olduğu, bu ihaleyi kazanarak ihya olacağını,
İhaleyi kazanan İspanyol firmasının ortağı olan Türk firmasının sahibinin hükümetle olan ilişkilerini,
Geminin F35 tipi uçakların iniş ve kalkışına uygun şekilde dizayn edildiğini fakat silahlı kuvvetler envanterinde, bu gemiye iniş ya da kalkış yapacak cinste uçağımız olmadığına yönelik eleştirilerde bulunmuş, sorular sormuştuk.
İnşası büyük ölçüde tamamlanan TCG Anadolu suya indirildi ve bu yılın sonunda yüklenici firma tarafından Deniz Kuvvetlerine teslim edileceği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.
Aradan geçen süre zarfında, Türkiye’nin Rusya’dan S400 hava ve füze savunma sistemini satın alması; ABD’nin F35’lerin ülkemize teslimatını durdurmasına neden olmuş, Türkiye’nin F35 üretim programından çıkarılacağı iddiaları konuşulmaya başlanmıştır.
Bu bağlamda;
Silahlı kuvvetlerin mevcut envanteri dikkate alındığında, şu an TCG Anadolu uçak gemisine iniş ve kalkış yapma kabiliyetine sahip herhangi bir uçak tipi modeli envanterde bulunmakta mıdır?
Silahlı kuvvetler envanterinde bu kabiliyete sahip bir uçak modeli bulunmuyorsa TCG Anadolu uçak gemisi ne maksatla kullanılacaktır?
Dünya çapında, uçak gemisi bulunan fakat o uçak gemisine iniş ve kalkış yapacak uçağı envanterinde bulundurmayan kaç ülke vardır?
F35’lerin ABD tarafından ülkemize teslim edilmesi ve Türkiye’nin F35 üretim programından çıkarılması konularındaki sorunlar devam ederse, uçak gemisi projesinin atıl kalmaması adına, TCG Anadolu’da herhangi bir tadil projesi uygulanması planlanmakta mıdır, planlanıyorsa bunun maliyeti ne kadardır?” 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler