22.04.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ CHP GENEL BAŞKANI SAYIN KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA YAPILAN LİNÇ GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA YAZILI SORU ÖNERGELERİ VERDİ

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ CHP GENEL BAŞKANI SAYIN KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA YAPILAN LİNÇ GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA YAZILI SORU ÖNERGELERİ VERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz tarafından verilen soru önergesi şöyle;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda kayıtlı sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ      
İstanbul Milletvekili
21 Nisan 2019 tarihinde, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğramıştır. Bir grup saldırgan Sayın Kılıçdaroğlu’na tekme ve yumruk atmış ve olayların bastırılamaması nedeniyle Sayın Kılıçdaroğlu çevredeki bir eve götürülmüştür. Sayın Kılıçdaroğlu, daha sonra zırhlı araç ile saldırgan grubun bulunduğu bölgeden uzaklaştırılmıştır. Saldırının yaşandığı bölgenin İçişleri Bakanlığı’na bağlı jandarmanın kontrolünde olması nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aşağıda belirtilen konuşmaları kamuoyu hafızasında belirmiştir.
Soylu, 10 Aralık 2017 tarihli AKP Ortahisar Olağan İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, “Kılıçdaroğlu, sana açık açık söylüyorum sen bittin.” demiştir.
Soylu, 28 Haziran 2018 tarihinde Esenler AKP İlçe Başkanlığı ziyareti sırasında ise "Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin” sözlerinde bulunmuştur.
Bu konuyla ilgili olarak;
1.   Türkiye’nin en köklü ve ana muhalefet partisi olan bir partinin Genel Başkanı’na Çubuk'ta 21 Nisan 2019 tarihinde yapılan saldırılarda daha önce toplumu kamplaştıran ve kutuplaştıran sözlerinizin etkisinin oranı %50'nin ne kadar üzerindedir?
2.   Anayasada mevcut haklardan kaynaklı barışçıl gösterilerde bile orantısız güç kullanarak toplanmalar engellenirken, yaşanan linç girişiminin önüne geçilmemesinin sebepleri nelerdir?
3.   Olaylarda yaşanan güvenlik zafiyetinin sebepleri nelerdir? Konuyla ilgili olarak sorumlular hakkında gerekli işlemlere ne zaman başlanmıştır?
4.   Konuyla ilgili olarak bakanlığınıza önceden ulaşan bilgi var mıdır? Varsa, hangi tedbirler alınmıştır?
5.   Yaşanan olaydan dolayı siyasi sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda kayıtlı sorularımın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ
İstanbul Milletvekili
21 Nisan 2019 tarihinde, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğramıştır. Bir grup saldırgan Sayın Kılıçdaroğlu’na tekme ve yumruk atmış ve olayların bastırılmaması nedeniyle Sayın Kılıçdaroğlu çevredeki bir eve götürülmüştür. Evin dışında toplanan saldırgan grubun dağılmaması üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar evin çevresindekilere yönelik olarak şu sözlerde bulunmuştur: “Değerli arkadaşlarım, şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz. Tepkinizi gösterdiniz”. Sayın Kılıçdaroğlu, zırhlı araç ile saldırgan grubun bulunduğu bölgeden uzaklaştırılmıştır. Bu konuyla ilgili olarak;
1.   Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü siyasi partisinin Genel Başkanı’na linç girişiminde bulunan kişilere “Değerli arkadaşlar” hitabında bulunma gerekçeniz nedir? Bu kişi veya kişileri tanıyor musunuz? Tanıyorsanız yakınlık dereceniz nedir?
2.   Kişilere yönelik olarak “şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz” ifadesini sarf etmiş olduğunuza göre, kişilerin vermiş olduğu mesaj nedir ve bu mesaj hakkında ne zamandan beri bilgi sahibi idiniz?
3.   Türkiye Cumhuriyeti’nin ana muhalefet liderinin ancak Milli Savunma Bakanı ve zırhlı araçla saldırganların arasından kurtarıldığı bir ülkede, Bakan olarak görevinizi yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?
4.   Bu konuyla ilgili olarak siyasi sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler