03.03.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: 2020 TL ASGARİ ÜCRET İKİ AY İÇERİSİNDE ASGARİ SEFALET ÜCRETİ OLDU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: 2020 TL ASGARİ ÜCRET İKİ AY İÇERİSİNDE ASGARİ SEFALET ÜCRETİ OLDU
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’NIN 0CAK VE ŞUBAT AYINDA ASGARİ ÜCRET İLE GEÇİNEN AİLELERİN AYLIK HARCAMALARI İLE İLGİLİ RAPORU
Asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak harcaması 2.338,5 TL’ye yükselmiştir.
Çalışan bir işçinin işe gidiş geliş ulaşım masrafı, faturalar ve çocuğu için yapması gereken asgari harcama 544 TL’yi bulmuştur.
Ocak ve Şubat ayında asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin mutfak harcaması için yaptığı asgari harcama oranı yeni asgari ücretten ortalama en az 318 TL fazladır
GİRİŞ
Yeni asgari ücretin belirlenmesinden iki ay sonra yani Ocak ve Şubat ayı Asgari ücret ile geçinen aileler için hiçbir şeyin iyiye gitmediğini ortaya koydu. Muaffak’taki yangın büyümeye devam etti, 2020 TL yani yeni asgari ücret iki ay içerisinde ‘’ asgari sefalet ücreti’’ olmaya devam etti.
Mutfak masraflarının dışında asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin zorunlu olarak harcama yapması gereken ulaşım, fatura ve var ise öğrenim çağında olan en az bir çocuğunun masrafı da eklendiğinde yeni asgari ücret ile geçim ücreti arasında ki uçurumu arttırmaktadır.
Asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak harcaması 2.338,5 TL’ye yükselmiştir.
Çalışan bir işçinin işe gidiş geliş ulaşım masrafı, faturalar ve çocuğu için yapması gereken asgari harcama 544 TL’yi bulmuştur.
Asgari ücret artışı mutfak ’ta yaşanan yangının gerisinde kaldı
2019 yılının ilk iki ayı olan Ocak ve Şubat aylarında gıda artışları hızla artmaya devam etti. İktidar gıda da yaşanan artışları önlemek amacıyla önce marketlere baskın yaparak engellemeye çalıştı. Ardından özellikle sebze oranlarında yaşanan artışı önlemek amacıyla adeta kendi esnafı ile rekabete girerek tanzim satış çadırlarını devreye soksa da hiçbir şekilde mutfak harcamalarında ki yangını söndüremedi.
Ocak ve Şubat ayında asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin mutfak harcaması için yaptığı asgari harcama oranı yeni asgari ücretten ortalama en az 318 TLfazladır. Ocak ve Şubat ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı en az 2.338,55 TL’dir.
Ocak ve şubat ayı içerisinde mutfak masrafları için harcanması gereken asgari tutar


ULAŞIM,EĞİTİM MASRAFI VE FATURALAR EKLENDİĞİNDE ASGARİ ÜCRET DEVE DE KULAK KALMAKTADIR
Mutfak masraflarının yanı sıra günlük yaşamın her alanında artış gösteren fiyatlar asgari ücret ile geçimini sağlayan milyonlarca çalışanın ve bakmakla hükümlü oldukları ailelerinin de yaşamını etkilemeye devam etmektedir.
Asgari ücret ile geçinen bir işçinin gıda harcamalarının dışında zorunlu olarak yapması gereken bazı harcamalar göz önüne alındığında ise;
Ankara ve İstanbul’da çalışan asgari ücretli bir işçinin günlük olarak işe gidiş-geliş (ulaşım ücreti) en az 6 TL olarak hesaplandığında haftalık 36 TL bir ayda ödemesi gereken ulaşım ücreti ise en az ortalama 144 TL’dir.
Asgari ücret ile çalışan ve 4 kişilik bir ailesi olan bir işçinin en az bir çocuğu öğrenim çağında ise, çocuğu için aylık harcaması gereken ortalama eğitim masrafı ise en az 120 TL’dir.(Okul servis ücreti hariç)
Yine Asgari ücret ile geçinen bir işçinin aylık olarak harcaması gereken elektrik, su ve doğalgaz faturaları yüzde 10’luk indirime rağmen en az 280 TL’dir.
Yani sonuç olarak mutfak masraflarının dışında asgari ücret ile geçinen bir işçinin ulaşım, çocukları için zorunlu olarak ödemesi gereken eğitim masrafı ve faturalarının toplamı ise 544 TL’yi bulmaktadır.
Asgari ücret çalışanları açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmeye devam ediyor
Yüzde 26’lık artış ile 2020 TL olan asgari ücret enflasyon oranlarında ki hızlı artış ve Türkiye’de üretimin tamimiyle dışa bağımlı hale getirilmesinden kaynaklı olarak çalışan bir işçinin ailesi ile birlikte geçimini sağlayabilmesini imkânsız hale getirmektedir.
Mutfak masraflarına ek olarak bir işçinin ulaşım, faturalar ve öğrenim gören bir çocuğu için yapması gereken asgari tutarda eklenince asgari ücret ile geçinen işçiler yoksulluğun ve açlığın pençesinde yaşamını sürdürmeye devam etmektedir.
Asgari ücret oranlarına yapılan zamlar bugüne kadar çalışan bir kişinin masrafları göz önüne alınarak hesaplanmış, işçinin ailesi için zorunlu olarak yapması gereken asgari aylık masraf göz önüne alınmamıştır.
Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı asgari ücret ile geçimini sağlamaktadır. Türkiye’de kayıtlı olarak çalışan 13 milyondan fazla işçinin yaklaşık 5,4 milyonu asgari ücret ile geçimini sağlamaktadır. Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde 7 Milyondan fazla kişi açlık sınırının kat be kat altında yaşamaya devam etmektedir.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler