15.10.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "EKONOMİK PROGRAMDAN YİNE İŞSİZLİK ÇIKTI"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "EKONOMİK PROGRAMDAN YİNE İŞSİZLİK ÇIKTI"
-"2. YENİ EKONOMİK PROGRAM 15 GÜNDE ÇÖKTÜ"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıklaması şöyle:
“Ülkemizde işsizlik artık önü alınamayan sosyal bir sorun haline gelmiştir. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile %13,9 seviyesinde gerçekleşti.
Berat Albayrak’ın geride bıraktığı bir yıllık bakanlık sürecinde;
Ülkemizde işsiz sayısı 1 milyondan fazla kişi artmış
SGK verilerine göre yarım milyondan fazla sigortalı sayısı azalmış
Açıkladığı ekonomik programlardaki işsizlik hedefleri birer birer çökmüştür.
Bu duruma göre açıklanan 2. YEP ekonomik programında yılsonu hedefi olan %12,9 işsizlik hedefi 15 gün içerisinde başarısızlığa ulaşmıştır. Yani 2. YEP’in ömrü sadece 15 gün sürmüştür. Türkiye’nin işsizliğin yüzde 12,7 olduğu Cezayir’in bile gerisinde kalmıştır. Son bir yılda AKP iktidarının ülkemizi sürüklediği durum ne yazık ki ortadadır.
Genç işsizlik oranı yüzde 27,1 ‘e yükselirken Türkiye bu oranda AB üyesi ülkelerinin gerisine düşmeye devam etmektedir. AB'de genç işsizlik ortalaması yüzde 16,2 iken ülkemiz de neredeyse her 3 gençten biri işsiz durumdadır.
Bakan Albayrak sadece ekonomik programlar açıklamakta ama ne yazık ki işsizliğe bir çare bulamamaktadır. Bakan Albayrak sanırız bu süreçte kendi açıkladığı programlara ve hedeflere artık kendisinin de inanmamaktadır. Bu zihniyet ve yönetim ile Türkiye ne yazık ki bu ekonomik girdaptan ve işsizlik sarmalından kurtulamayacaktır.
Son bir yılda sigortalı sayısı yarım milyondan fazla azaldı
Türkiye’de ekonomik kriz artık kangrenli bir hal almış durumdadır. TÜİK verilerine göre sanayi üretimi bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 3,6 azalmış durumdadır. Aylardır verileri güncellemeyip açıklamayan SGK verilerine göre ise sigortalı çalışan (4/a) sayısı 550 bin kişi yani yarım milyondan fazla işçi son bir yılda işsiz kalmıştır.
Ayrıca son bir yılda İŞKUR’a işsizlik kaydı yaptıranların sayısı 921 bin kişi artmıştır. 2018 yılında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 133 bin kişi varken 2019 Eylül ayında ise bu sayı 4 milyon 54 bine yükselmiştir. Kayıtlı işsizlerin yüzde 38,3 ise 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. AKP iktidarı gençlerimizi işsizliğe ve geleceksizliğe sürüklemeye hızla devam ediyor.
Ne yazık ki istihdamın daraldığı ekonomik krizin bir türlü önlenemediği bu ortamda işsizlik daha da artacaktır. İktidar ülkeyi soktuğu bu ekonomik girdaptan çıkarabilme yetisini çoktan kaybetmiştir.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler