04.04.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA, SEÇİM GÜNÜ AA'DA YAŞANANLARI SORDU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA, SEÇİM GÜNÜ AA'DA YAŞANANLARI SORDU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli AĞBABA, 31 Mart Pazar akşamı, seçim verilerinin akışını durduran Anadolu Ajansı'nda yaşananları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.
Seçim akşamı veri akışını kendisinin durdurduğunu ifade eden AA Genel Müdürü Şenol Kazancı'nın, Cumhurbaşkanını kastederek söylediği "Ben onun adamıyım." ifadelerini de soran Veli Ağbaba: " Anadolu Ajansı AKP Teşkilatının bir unsuru mudur? Anadolu Ajansı Genel Müdürü AKP’nin memuru mudur?" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Veli Ağbaba
Malatya Milletvekili
31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından Anadolu Ajansı’nın açıkladığı seçim sonuçlarıyla ilgili veri akışı yaklaşık 13 saat süresince kesilmiş ve veri akışını sağlayan tek Ajansın, Anadolu Ajansı olması sebebiyle de bu süre boyunca halkın verilere ulaşması engellenmiştir.                                                                                                             
Bu çerçeveden hareketle;
1-      Anadolu Ajansı, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde ve önceki seçimlerde veri akışını hangi yollardan sağlamıştır? Bu veriler, Anadolu Ajansı bünyesinden sağlanıyorsa verileri sağlayan kişiler Anadolu Ajansı bünyesinde çalışan kişiler midir yoksa iktidar partisinin verileri mi esas alınmaktadır?
2-      Anadolu Ajansı’na seçim gecesi yaklaşık 13 saat boyunca veri girilmemiş olmasının sebepleri nelerdir? Bu kesintinin ortaya çıkmasına neden olan sorumlular hakkında yürütülen veya tamamlanan herhangi bir işlem var mıdır?
3-      Söz konusu veriler, YSK Başkanı’nın söylediği gibi YSK’dan alınmıyorsa, Anadolu Ajansı’nın verileri temin yönteminin kamuoyuyla paylaşılmamasının sebebi nedir?
4-      Anadolu Ajansı, seçim sürecinde elde ettiği verileri hangi esaslara göre açıklamaktadır? Anadolu Ajansı’nın verileri açıklama sürecinde, bazı partilerin çoğunluk olduğu sandıkların önce, diğer sandıkların ise sonra açıklanması manipülasyon yaratma amacıyla mı yapılmaktadır? Kamu kaynaklarının böylesi bir siyasi manipülasyon için harcanmasına neden olan sorumlular kimlerdir?
5-      Anadolu Ajansı Genel Müdürü verileri kendisinin durdurduğunu ifade etmiştir. Anadolu Ajansı Genel Müdürü’ne verileri durdurması ile ilgili talimat kim tarafından verilmiştir? Eğer bir talimat verilmediyse, görevi kamuyu bilgilendirmek olan bir kurumun Genel Müdürü’nün veri akışını kendi insiyatifiyle durdurmasını nasıl açıklıyorsunuz?  
6-      Sistemin kurulduğu 30 Mart 2014 tarihinden bugüne gerçekleşen seçimlerde veri akışında benzer uzunlukta bir veri kesintisi oluşmuş mudur? Böyle bir kesinti olduysa, bu kesintinin sebepleri nelerdir? Söz konusu sorunun giderilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır? 31 Mart gecesi bu tedbirlerin yetersiz kalmasının sebepleri nedir?
7-      31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimin sonuçlarıyla ilgili seçim sisteminin oluşturulması ve yürütülmesi için Anadolu Ajansı’nın yaptığı toplam harcama ne kadardır? Bu harcamalar hangi kalemlerde ve kimlere yapılmıştır?
8-      Anadolu Ajansı Genel Müdürü’nün Cumhurbaşkanı’nı kastederek “Ben onun adamıyım.” Demesi kamu kaynaklarıyla kamu yararına çalışması gereken bir kurumun tarafsızlığına aykırı değil midir? Genel Müdürün bu ifadelerinden sonra yetkili mercilerce soruşturma başlatılmış mıdır?
9-      Anadolu Ajansı, AKP teşkilatının bir unsuru mudur? Anadolu Ajansı Genel Müdürü, AK Parti’nin memuru mudur?”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler