14.03.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: “ÜLKEDE ERDOĞAN’IN DEĞİL, ERDOĞAN’A BAĞLI SARAY REJİMİNDEN KAYNAKLI EMEKÇİLERİN VE İŞÇİLERİN BEKA SORUNU VARDIR”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: “ÜLKEDE ERDOĞAN’IN DEĞİL, ERDOĞAN’A BAĞLI SARAY REJİMİNDEN KAYNAKLI EMEKÇİLERİN VE İŞÇİLERİN BEKA SORUNU VARDIR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıklaması şöyle:
“AKP Genel Başkanı Erdoğan 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala sürekli olarak ‘’beka’’ sorununu dile getirmeye başladı. Erdoğan’a göre bu seçimler 24 Haziran seçiminin bir devamı olup, seçimin milletin bekası ile eş değer olduğudur.
Oysaki Erdoğan’ın beka dediği şey kendi iktidarından başka bir şey değildir. Özellikle ülkemiz de 24 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan ekonomik kriz ile birlikte ülkemiz de bir beka sorunu yaşanmaktadır. Ülkemiz de işçilerin, emekçilerin ve günden güne yoksullaşan dar gelirli yurttaşların beka sorunu vardır. Yurttaşlarımızın bekasını tehlikeye atan ise AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kendi iktidar hırsı ve hevesinden başka bir şey değildir.
Emekçilerin daha çok ölmesi
Emekçilerin daha çok baskı ve şiddet görmesi
Emekçilerin cebinde ki yangının daha çok büyümesi
Emekçilerin kazanılmış haklarının topyekûn tasfiye edilmesi
Yurttaşlarımızın işsizliğe mahkûm edilmesidir
İlk iş emekçilerin yasal haklarına dönük saldırıları başlatmak oldu
AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın beka olarak gördüğü 31 Mart yerel seçimleri aslında 24 Haziran seçimlerinin bir devamı niteliğindedir. Erdoğan 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından yayımladığı CBK’lar ile ülkemiz de çalışan milyonlarca emekçiyi ilgilendiren birçok yasal mevzuatta değişikliğe giderek emekçilere ilk saldırıyı başlattı. Erdoğan temmuz ayında yayımladığı ilk kararnameler ile
Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’ndan çıkartılarak ilgisiz bir biçimde Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içine alındı
Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yapısı ve işleyişini kendisine bağladı
Sendikaların Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenmesine imkân tanıdı
Yeni ekonomik program kapsamında kıdem tazminatının gaspını gündeme alındı
Kamu personeline güvencesiz ve esnek çalıştırma gündeme alındı
İşçiler Erdoğan’ın bekası için göz göre göre ölüme gönderildi
24 Haziran seçimlerinden bugüne Türkiye’de iş cinayetleri hız kesmeden devam etti. Erdoğan işçi sağlığını ve güvenliğini görmezden gelerek, yandaş şirketlerini korumaya ve kollamaya devam etti. Temmuz ayından bugüne toplam 1276 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Erdoğan’ın ve yandaş iş adamlarının rant ve kar hırsı Temmuz ayından bugüne 1276 işçinin hayatına mal oldu.
Erdoğan, beka söylemine sarıla dursun, çalışanlar 24 Haziran seçimlerinden sonra işsiz kaldı
24 Haziran seçimlerinin hemen ardından ortaya çıkan ağır ekonomik krizin bedelini yine en çok çalışanlar ödedi. Geride bıraktığımız Ağustos ayı ve sonrasında bugüne kadar işsizlik devasa boyutlara ulaştı. İŞKUR'un açıkladığı verilere göre 24 Haziran Genel Seçimlerinden sonra ülkemiz de 1,1 milyon yurttaşımız işsiz kaldı.
İŞKUR işsizlik verilerine göre, 2019 itibariyle Türkiye’deki işsiz sayısı 3 milyon 775 bin olarak kayıtlara geçti. İşsiz sayısı Ocak 2018’de ise 2 milyon 457 bin kişi olarak açıklanmıştı. Bu da son 12 ayda 1 milyon 318 bin kişinin daha işsiz kaldığını bizlere gösterdi.
Kayıtlı işsiz sayısı 24 Haziran 2018 genel seçimlerinden bugüne kadar 1 milyon 105 kişiye yükseldi. Temmuz 2018’de işsiz sayısı 2.67 milyon iken ekonomik krizin iyice belirgin hale geldiği ve döviz kurunda büyük dalgalanmaların yaşandığı Ağustos 2018’den bugüne kadar 1 milyon 105 bin yurttaş işsiz kaldı.
Erdoğan’ın kendi bekası uğruna 24 Haziran seçimlerinde sonra bir milyon yurttaşımız işsiz kaldı.
Ayrıca Temmuz ayından bugüne TOBB verilerine göre 9779 orta ve küçük ölçekli şirket kapandı. Kapanan iş yerlerinde binlerce kişi işsiz kaldı
Erdoğan’ın beka dediği şey yurttaşların yoksulluğa her gün daha fazla sürüklenmesidir
Erdoğan beka adına ülkenin kaynaklarını har vurup harman savurdukça ülkemiz de milyonlarca yurttaş açlık ve sefalet altında yaşamaya devam ediyor. 74 bin TL maaş, bin odalı saraylar, lüks makam araçları, örtülü ödenekler Erdoğan’ın emrinde iken, ülke de 7 milyondan fazla yurttaş asgari ücret ile geçimini sağlıyor.
Erdoğan tanzim satış çadırları için bolluk göstergesi derken, yurttaşlar ayın sonunu getirmek için kara kara düşünüyor. 24 Haziran sonrasında 2020 TL olan asgari ücret sefalet ücreti olurken, asgari ücret ile geçinen 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları 3000 TL’yi buluyor.
Emekli yurttaşlarımızın neredeyse yüzde 75’i açlık ve yoksulluk ile mücadele ediyor.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler