01.04.2019

CHP GENEL BAŞKANI YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK: SANDIKTA ALDIĞIMIZI MASA BAŞINDA VERMEYİZ

CHP GENEL BAŞKANI YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK:
SANDIKTA ALDIĞIMIZI MASA BAŞINDA VERMEYİZ 
(1 NİSAN 2019)
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, beraberinde CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel ile yaptığı basın toplantısında şöyle konuştu:


Değerli Basın Mensupları;
Uzun bir gecenin ardından bu sabah Ankara’da, İstanbul’da, diğer birçok ilimizde Adana, Mersin, Antalya, bizde olan, mevcut Cumhuriyet Halk Partisinin elinde olan illere ilave olarak ittifakın kazandığı iller olarak Cumhuriyet Halk Partisinin büyükşehir belediyeleriyle uyandık. Mart’ın sonu gerçekten bu illerimizde bahar oldu. Ankara’da, İstanbul’da, Antalya’da, Adana, Mersin, Bolu, Artvin, Bilecik gibi illerimizde, bahara uyandı bu illerimiz.
Gerçekten Türkiye demokrasi tarihinde görülmemiş bir seçim sürecinin ardından görülmemiş bir seçim gecesi yaşadık.
Örgütlerimiz, sandık görevlilerimiz, gönüllü yurttaşlarımız disiplinli ve fedakârane çalışmalarıyla sandıkların ve demokrasinin namusunu korumak için olağanüstü bir gayret gösterdiler. Ben yine bu noktada, dün akşam yaptım ama burada bir kere daha bu hem gönüllülerimizin başında olan, örgütlerimizin bu çabalarını yönlendiren, sahadan gelen bilgileri toparlayan gönüllülerle birlikte ve sahadan gelen şikayetleri değerlendiren hukuk birimimize, her iki Genel Başkan Yardımcımıza, hem Sayın Onursal Adıgüzel’e, hem de Sayın Muharrem Erkek’e teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Dün gecenin bir tek kazananı var o da milli irade. Yine dün gecenin kazananlarından biri de Türk Demokrasisi. Bu çerçevede hem dünyanın, hem de milletimizin demokrasimize duymuş olduğu güven tazelenmiştir ve dün gecenin tek bir kaybedeni vardır o da devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansıdır. Daha hala veri girmeme sürecini inatla devam ettirmektedir. Bu yaklaşımıyla ajans siyasi manipülasyonlara alet olmuştur. Dün söylediğimi bir daha söylüyorum, ajans yöneticileri gereğini yapmalı, kamuoyunun vicdanını rahatlatmalıdırlar.
YSK Başkanı, gecikmeli de olsa, yapmış olduğu açıklamayla bizlerin tüm gece boyunca yapmış olduğu bilgilendirmelerin doğruluğunu bir kez daha teyit etmiştir.
Özellikle ben burada Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Onursal Adıgüzel ve ekip arkadaşlarına başta ettiğim teşekkürü tekrarlamak istiyorum. Gerçekten de dün akşam itibariyle size açıklamış olduğumuz 27 bin civarındaki fark bugün YSK verileriyle de teyit edilmiştir.  
YSK verilerine göre 31 bin 186 sandıktan 31 bin 148’i açılmıştır. Kayıtlara geçmeyen, açılmayan 38 sandık vardır.
Son duruma göre Millet İttifakının adayı Sayın Ekrem İmamoğlu 4 milyon 165 bin 739 oy almıştır. Buna karşı Cumhur İttifakının adayı Sayın Binali Yıldırım’ın aldığı oy 4 milyon 138 bin 568’dir.
Sayın İmamoğlu, yani Cumhuriyet Halk Partisinin ve Millet İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Cumhur ittifakının Belediye Başkan Adayı Sayın Binali Yıldırım’dan 27 bin 171 oy daha fazla almıştır ve bu fark dün sabaha karşı kendi sistemimizden çıkararak açıkladığımız farkla bir kere daha tekrarlıyorum aynıdır.
Seçmenlerin katılım oranları dikkate alınarak sonucu açıklanmayan son 38 sandık da dikkate alındığında, bunu ortalama 300 oydan hesaplarsak sisteme girmeyen oy sayısı 11 bin 400 eder. Bu oyların tamamı Sayın Yıldırım’a gitse bile aradaki farkın artık kapanmasının mümkün olmadığı açıkça görülmektedir.  
Elbette sandıklarda itirazlar olacaktır. MYK üyelerimiz, Milletvekillerimiz, PM Üyelerimiz, İstanbul Milletvekilleri dışında kendi illerindeki seçim süreçleri tamamlanmış olan milletvekillerimiz şu anda İstanbul’daki seçim kurullarında her bir oyun namusunu korumak için nöbette olacaklardır. İtirazlar kesinleşene kadar görevleri başında da kalmaya devam edeceklerdir. Yine aynı şekilde örgütlerimiz de bu süreci sürdürecektir. Sandıkta aldığımızı masa başında vermeyiz arkadaşlar. Herkesin hakkına, hukukuna biz saygılıyız. Ama kendi hakkımızı da yedirmeyiz, hukukumuzu da çiğnetmeyiz.
Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir. Herkesin sandıktan çıkan sonuca saygı göstermesi ve kabullenmesi gerekmektedir.
Ülkemiz başta ekonomi olmak üzere pek çok birikmiş sorunla boğuşmak zorundadır. Bu nedenle İstanbul seçimleri üzerinden yeni bir belirsizlik yaratmaya kimsenin hakkı yoktur. Buradan yeni bir kutuplaşma çıkartmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye bir an önce normalleşmelidir. Vatandaşlarımızın da beklentisi budur. Vatandaşın mutfağındaki yangın ve işsizlik başta olmak üzere artık herkes önündeki sorunlara odaklanmalıdır.
Sabahın erken saatlerinde piyasalar nispeten sakin açıldı. Ama yeniden bu İstanbul’la ilgili tartışmaların uzamasıyla birlikte tansiyon yükselmeye başladı. İstanbul biraz önce söyledim ekonomi için, Türk siyaseti için yeni bir belirsizlik ve kutuplaşma ögesi olmamalıdır. Ekonomimizin, iş dünyasının, vatandaşlarımızın yeni bir belirsizliği ve bununla ilgili olarak ortaya çıkacak olan ekonomik tabloyu kaldıracak hali kalmamıştır, mecali yoktur.
Biz önümüzdeki günlerde de nasıl Ağustos ayında kriz başlar başlamaz yaptıysak önümüzdeki günlerde de krizin çözümü konusunda Cumhuriyet Halk Partisi olarak yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz.
Milletimizin bize tevcih ettiği belediyeler Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli kentlerdedir. Buna özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Türkiye’nin ekonomik bakımından en önemli kentlerinde Millet İttifakı ve Cumhuriyet Halk Partisi seçimleri almıştır. Bu artık kaybedecek bir dakikamızın dahi olmadığını ortaya koymaktadır.
Biz bu bilinçle çalışacağız. Ama herkesten de aynı sorumluluğu bekliyoruz.
Biliyorsunuz Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu gerçekten önemli bir farkla kazandığımız belediyelerden bir tanesi. Biz açıklıyoruz, Genel Başkanımız açıklıyor, biz Ankara Büyükşehir Belediyesinde kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız diyoruz. Bu iyi niyetle hareket ediyoruz. Herkesi kucaklayarak yürümek istiyoruz, kimseyi ötekileştirmemek, kimseyi dışlamamak bizim hedefimiz. Bu konuda da biz bütün herkesin, tüm yurttaşlarımızın müsterih olmasını istiyoruz, ama biz bir bakıyoruz bu sabah itibariyle bize gelen çok ciddi duyumlar var. Ankara Büyükşehir Belediyesine ait iş makineleri ve hizmet araçları Büyükşehir Belediyesi tarafından AK Parti’nin kazanmış olduğu İlçe Belediyelerine hibe edilmeye başlamış. Yani Büyükşehir Belediyesini mefluç etmek, iş yapamaz hale getirmek kime yarayacak? Böyle bir adım atılmasını son derece tehlikeli buluyoruz.
Benim bu safhada söyleyeceklerim bu kadar. Yorucu bir gecenin ardından ortaya çıkan tablonun Türk demokrasisine, hukuk devletimize ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz.
Teşekkür ediyoruz arkadaşlar.
Soru- Sabah Sadi Güven, Sayın Ekrem İmamoğlu’yla ilgili açıklamasını yaparken AA’yla ilgili şu cümleleri kurdu efendim. “AA benim müşterim değil, benden veri almıyor, AA 90’lara geldiğinde ben daha yeni veri giriyordum” açıklamasını yaptı. Buna göre Anadolu Ajansı verileri kimden alıyor, sağlayıcısı kim sizce?
Faik ÖZTRAK- Şimdi tabi bizim muhatabımız bu süreçte Yüksek Seçim Kuruludur. Ve dikkat ettiyseniz uzun zamandan beri ilk defa biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ıslak imzalı tutanakları girme sürecinde -özellikle İstanbul’da - Yüksek Seçim Kurulundan daha hızlı davrandık, ama sonuçlara bakarsanız üç aşağı beş yukarı aynı sonuçları yakaladık. Bu çok önemli bir gelişmedir. Biraz önce söyledim Anadolu Ajansının kamuoyunu bilgilendirme hizmetini durdurduğu noktada Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu, hem de Genel Merkezimiz adına ben ve arkadaşlarım sizleri bilgilendirmeye devam ettik. Bu gerçekten önemli bir başarıdır. Anadolu Ajansının tabi verileri nereden aldığını ben bilemiyorum, yani haberi kimden aldın diye benim bildiğim kadarıyla haber kuruluşlarına sorulmuyor. Ama şunu söyleyeyim, gerçekten Anadolu Ajansının bu süreçteki tutumu bir resmi haber ajansı olarak izlediği strateji, tavır, Türk demokrasisine onarılmaz zararlar vermiştir. Bu nedenle de sorumlularının gereğini yapması lazımdır. Yani sadece İstanbul süreci değil, bakınız ilk açıklamaları yapmaya başladıklarında açık ara aldığımız Hatay Büyükşehir Belediyesini nerelerde göstermişlerdi. Bu manipülasyondur, bu sandık başındaki görevlilerimizin moralini bozmaya dönük hareketlerdir. Bir devlet ajansının bu tür eylemlere tevessül etmesi kabullenilecek, kabul edilebilecek bir husus değildir.
Soru- Geçersiz oyların yeniden sayılmasına yönelik bazı başvurular olacağı da ifade ediliyor İstanbul’da, Ankara’da, Iğdır gibi illerde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir de AK Parti Genel Sekreterinden de benzer bir açıklama geldi Ankara bağlamındaki seçimle ilgili. Neler söylersiniz?
Faik ÖZTRAK- Şimdi zaten Ankara bağlamındaki seçime dönüp baktığınız zaman geçersiz oyların sayısı tamamı diğer tarafa yazılsa bile sonucu etkilemeyecek büyüklükte. Ankara’da gördüğümüz manzara bu. Ama yine de müteyakkız olmaya devam edeceğiz. Karşı tarafın itirazlarını yakından takip edeceğiz, bunlarla ilgili gerekli işlemleri yapmaya arkadaşlarımız devam edecek. Bu konuda esas şimdi göreve başlayan arkadaşımız Muharrem Bey ve hukukçu ekibi. Gerçekten çok büyük özveriyle çalışıyorlar, onla rda sabaha kadar ayaktaydılar. Sabah da benim seyrettiğim kadarıyla bir televizyon programına çıktı bütün o yorgunluğuna rağmen. Ama gerçekten bugünden itibaren İstanbul’da da, Ankara’da da, diğer illerde de bu itiraz sürecinde hem hukukçu arkadaşlarımızın, hem örgütlerimizin, hem belediye başkanlarımızın, hem de diğer seçilmiş arkadaşlarımızın önünde çok ciddi bir süreç var. Ben bu süreçten de arkadaşlarımızın çok büyük bir başarıyla çıkılabilmesi için gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını biliyorum.
Soru- İstanbul’a dair değerlendirmelerde bulundunuz ama Sayın Genel Başkanın bir İstanbul programı olacak mı bugün ya da bu hafta içerisinde? Hem Ekrem Beyi ziyaret anlamında, hem de bazı MYK üyelerinin İstanbul’da olduğunu biliyoruz. Seçim değerlendirmesi anlamında Cumhuriyet Halk Partisinde toplantı ne zaman yapılacak?
Faik ÖZTRAK- Sayın Genel Başkanımız yukarıdaki odasında sabah saat 05.00’e kadar bilgisayarın başındaydı, hala da şu anda uyanık. Muhtemelen bu basın toplantısı sürecini izliyor. İstanbul’da sürekli Sayın Ekrem İmamoğlu ve İl Başkanımızla temas halinde. İhtiyaç duyduğu anda tabi ki İstanbul’a gidecektir. Böyle bir karar alındığı zaman da bizler sizi haberdar ederiz. Ama şu anda Genel Başkanımız bu sürecin kumandasına tamamen hakimdir.
Teşekkür ediyoruz arkadaşlar. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler