22.09.2020

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALTAY: “EN MAKUL OLANI MECLİS BAŞKANI’NIN ENİS BERBEROĞLU’NU DAVET ETMESİDİR”

-“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN GEREKÇELİ KARARI, YARGITAY KARARININ YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI İÇİN YETERLİDİR”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili hak ihlali kararının, Yargıtay’ın kararının yok hükmünde sayılması için yeterli olduğunu belirterek, “Geciken adalet, adalet değildir. Bize göre Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararını yok hükmünde saymak için yeterlidir. Bizce makul olanı TBMM Başkanı’nın İstanbul Milletvekilimiz Sayın Enis Berberoğlu’nu göreve davet etmesidir” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile birlikte, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yapılan görüşmenin ardından TBMM’de basın toplantısı düzenledi. TBMM Başkanı ile Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili “hak ihlali” kararı konusunda görüştüklerini belirten Altay “Yaklaşık bir saat Sayın Başkan ile görüştük. Çok da iyi oldu. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nin kararının 4 Haziran 2020 tarihinde TBMM’de okunmasıyla yeni bir süreç başlamıştı. Aslında Sayın Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişiklik teklifinin görüşmesi sırasında, yeni yapılacak seçimle dokunulmazlıkların yeniden kazanılacağını, TBMM tutanaklarında kayıt altına aldırmıştı. Şimdi Anayasa Mahkemesi verdiği kararla, bunun bir hak ihlali olduğunu, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin 4 ay süreyle tayin ve tespit etmiştir” dedi.
BAŞKAN BERBEROĞLU’NU DAVET EDEBİLİR
Anayasa Mahkemesi kararı ile Türkiye’de bir “ilk” yaşanacağını kaydeden Altay, “Burada iki nokta çok önemli. Birincisi Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı. İkincisi Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını nasıl değerlendireceği ve bunu hızlı şekilde gündemine alması. Bunlar mağduriyetin giderilmesi noktasında çok önemli. Bir diğer nokta da nasıl bir usul ihdas edileceği noktasıdır. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Herkes, Yargıtay kararının ve Yargıtay kararının TBMM’de okunması işleminin hükümsüz kaldığı noktasında hemfikir. Bunda bir şüphe yok. Şimdi oluşan mağduriyetin hangi yöntemle ortadan kaldırılacağı noktası önem taşıyor. Bir an önce hak ihlali durumunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Usul ihdası bakımından Enis Berberoğlu'nun Meclis'teki görevine başlaması noktasında çeşitli şekil şartları ve usuller mümkündür. Bizce bunun en makul olanı TBMM Başkanı'nın Enis Berberoğlu'nu göreve davet etmesidir. Ya da başka bir yol olarak Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararının Meclis'te okunarak, 4 Haziran 2020 tarihindeki okuma işleminin düşürülmesidir. Geciken adalet adalet değildir. Enis Berberoğlu'nun bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Biz Sayın Başkanı menfi görmedik. İnce eleyip, sık dokumasına da itirazımız olmaz” diye konuştu. Altay şöyle devam etti:
GEREKÇELİ KARAR YETERLİDİR
“Burada önemli olan, Enis Berberoğlu’nun uğradığı hak ihlalinden kaynaklı mağduriyetinin giderilmesi ve İstanbul halkının ona verdiği temsil görevini yapabilmesidir. Bunun önünde hiçbir hukuk engel yok. Yeniden seçim yapılması halinde dokunulmazlık yeniden kazanılır. Anayasa’nın 83’üncü maddesi çok açık. Dokunulmazlık seçimle kazanılır ya da kaybedilir. Enis Berberoğlu, dosyası Yargıtay’da iken 24 Haziran 2018 seçimleri olmuş ve Enis Berberoğlu yeniden milletvekili seçilmiş ve yeniden dokunulmazlık kazanmıştır. Anayasa’nın 83’ünncü maddesine göre yargılamayı durdurması gerekirken, Yargıtay 16. Dairesi’nin üyeleri yanlış bir takdir yapmış, Anayasa Mahkemesi de aldığı kararla bu yanlışı düzeltmiştir. Bize göre Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararını yok hükmünde saymak için yeterlidir.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler