25.10.2019

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZEL’DEN SOMA’DAKİ AÇIKLAMAYA TEPKİ

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZEL’DEN SOMA’DAKİ AÇIKLAMAYA TEPKİ:
“SARI SENDİKAYI ARKALAYANLARA LANET OLSUN!”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma faciasının ardından tazminat haklarını alamayan maden işçilerinin mücadelesine ilişkin olarak Soma’da Adalet ve Kalkınma Partisi ve Türkiye Maden İş temsilcilerinin yaptığı açıklamaya tepki göstererek, “Madencilerin alacaklarına çöken sarı sendikayı himaye etmek sizin işiniz değil. Bu alın terine, emek mücadelesine katkı sağlayan her siyasete eyvallah; o sarı sendikadan istifa edip mücadele eden, o yollarda duran ve bir tanesi o sendikanın üyesi olmayan işçilere selam olsun, sarı sendikayı arkalayanlara da yazıklar olsun” dedi.
CHP’li Özel, Somalı madencilerin gerçekleştirdiği eyleme ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin olarak TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir sayın milletvekili, Mehmet Ali Özkan Soma'da bir basın toplantısı yaptı. Yanına kimi aldı? Yanına Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın Başkanı Nurettin Akçul'u aldı, Soma'nın Belediye Başkanını aldı, kendi ilçe başkanını aldı. Ve müjde veriyorlar, diyorlar ki: ‘Somalı işçilerin sorununu çözüyoruz’ Kimle? Sarı sendikayla. Şimdi dinleyin bakalım bu sendika neler yapmış?” dedi. Özel, şunları kaydetti:
O GÜNDEN BUGÜNE DİRENİYORLAR
“Maden faciası olmuş, 2 bin 800 işçi işten atılmış, tazminatlarını alamamışlar, meseleyi konuşmuşuz. MHP'nin Sayın Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve benim ısrarlarım, Sayın Doğan Kubat'ın gayretleriyle özel kanun çıkarmışız. TMSF tarafından bu Soma AŞ'nin malına el konulmuş. Soma AŞ'nin kocaman bir gökdeleni var. Satılıp alacaklar tahsil edilecek ama bir yolunu bulup sattırmıyorlar. Biz burada 4 parti kanun çıkardık geçen sefer ve dedik ki: ‘Soma AŞ'nin TMSF'nin elindeki malı satılacak, öncelikle bu işçilerin alın teri, bu işçilerin tazminatları ödenecek.’ O tazminatlar dört yıldır ödenemiyor. Sebep ne biliyor musunuz? Bugün sorunu çözüyoruz diye himayenize aldığınız sarı sendika MADEN-İŞ, ‘Biz işçiler adına firmayla anlaştık, gökdeleni satmayın, otuz altı taksitte ödeyecekler’. Bunu 3 kez yapıp 3 kez uygulamadılar, sadece üç taksit aldılar, otuz üç taksit yok, canına tak etti çocukların; zaman aşımına bir süre kala yollara düştüler. Soma'dan Kaymakam çıkarmadı, mahkeme ‘anayasal haktır’ dedi, yürüttü. Kırkağaç'ta Manisa Valisi bir daha durdurdu. O günden bugüne orada direniyorlar ama bir hakkı teslim edeceğiz. 
SARI SENDİKANIN KATKISI YOK
Kim bu işçiler? MADEN-İŞ'ten istifa etmiş, BAĞIMSIZ MADEN-İŞ diye bir sendika kurmuşlar. Maden-İş kim biliyor musunuz? Onlar, Soma faciasından önce inancına göre gelen müfettişi önceden haber alıp rakı balık, Ayvalık diye götürüp denetimi geciktirenler, Soma Komisyonunda var. Eğer içki içen birisi değilse müfettiş onun da hevesine göre, onun da inancına göre, onu oyalayan ama denetimdeki aletleri gizleyen, ibreleri bozanlar var ya, onlar bunlar. Ve bugün maden işçileri diyor ki: ‘İnanamıyoruz.’ Özlem Hanım'ın katkısı var, Doğan Kubat'ın katkısı var, tüm siyasi partilerin grup başkan vekillerinin katkısı var ama lanet olası sarı sendikanın katkısı yok bu işte. Lanet olası sarı sendikanın yok. ‘Biz orada oturup da Kırkağaç'ta dururken 'Ne içersiniz, ne yersiniz?' diye sormadı bize sayın vekil.’ diyorlar. "On beş gündür bize selam vermemiş, gelmiş geçmiş; bugün sarı sendikayı almış gitmiş 'Sorunu çözdük.' diyor.’
EMEK MÜCADELESİNE KATKI SAĞLAYANLARA EYVALLAH
2 bin 830 kişi işsiz kaldı ve alacaklarına çöktü o namussuzlar ve iş birlikçileri buna engel oluyordu. Bugün onları himaye etme işi sizin işiniz değil sayın vekil. Son derece yanlış bir işin içindesiniz. İşte burada, sizin bu ziyaretinizden sonra ‘Milletvekilini, patronları arkanıza almakla olmuyor bu işler, beş senedir neredeydiniz?’ demiş maden işçisi Sami Yavuz ve ‘Bizim bunca emekle ördüğümüz bu sürecin üzerine çökmek isterlerse eğer, Somalı maden işçileri bunun hesabını soracaktır’ demiş. Bu alın terine, emek mücadelesine katkı sağlayan her siyasete eyvallah; o sarı sendikadan istifa edip mücadele eden, o yollarda duran ve bir tanesi o sendikanın üyesi olmayan işçilere selam olsun, sarı sendikayı arkalayanlara da yazıklar olsun.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler