25.11.2021

CHP 'ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI ARAŞTIRILSIN' DEDİ, AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ!

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın “Öğretmenlerin sorunları araştırılsın” önergesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!
Bu millet, çektiği sıkıntıları görmezden geldiğinizi unutmaz!
CHP’li Karabıyık, TBMM’ye sunduğu araştırma önergesiyle, öğretmenlerimizin özlük hakları, eğitimi, atama ve görevde yükselme gibi konulardaki tüm sorunlarının araştırılmasını istedi. 
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ile öğretmenlerin sorunlarının araştırılması çağrısında bulunan Karabıyık’ın önergesi reddedildi; bu kıymetli günde öğretmenlerin sorunları yine yok sayıldı! 
CHP’li vekilin TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına yaptığı konuşma şöyle: 
“Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Türkiye'nin kalkınma stratejisinin önemli bir yapı taşı olan eğitim sisteminin sorunlarını konuşurken, bir taraftan da eğitim sistemsizliğine dönüşmüş bu usulde görevlerini icra etmeye çalışan değerli öğretmenlerimizin sorunlarını konuşmak durumundayız. 
 Öğretmenlerimizin çok sorunu var, görmezden gelmeyiniz! Öğretmenlerimizin ekonomik sorunları başta geliyor. Maalesef Adalet ve Kalkınma Partisinin iktidarında üç grup öğretmen oluştu: Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli. Bugün 871 bin kadrolu öğretmenimiz 5 bin lira maaş alarak, yani yoksulluk sınırının altında geçinmeye çalışıyor. "Sözleşmeli öğretmen olmaz, kadrolu olur." derken bugün 68 bin sözleşmeli öğretmenimiz ise 4750TL maaşla çalışmalarını devam ettirmek zorunda kalıyor. 
Boş dersler ise, ücretli öğretmenlerle çalışılıyor. Bugün 83 bin ücretli öğretmenimiz 21,2 lira ücretle derse girerek ayda en fazla 2.544 lira gelir elde edebiliyor. 
Gelinen noktada, ataması yapılmayan, atamasını yapmadığınız öğretmenler var; 2002 yılında 62 bin iken şimdi 700 bini aştı ve bir taraftan da öğretmen ihtiyacı olduğunu görüyoruz. 
Diğer taraftan, bir seçim vaadi olmaktan öteye gitmeyen 3600 ek göstergeyi bu yıl da vermediniz; oysa, öğretmenlerimiz emekliliklerinde huzur içerisinde yaşayabileceklerdi. Ayrıca öğretmenlerin aile birliklerinin sağlanamadığı durumları ve özlük hakları ile ilgili yaşadıkları sorunları görüyoruz. Bunların çözülmesi lazım.
Öğretmenlik Meslek Yasasının ne kadar ihtiyaç olduğunu ve iktidarımızda yapacağımızı da söylemiştik. Görüyoruz ki, Adalet ve Kalkınma Partisin bizi izliyor. 3600 ek göstergede ve diğer konularda olduğu gibi şimdi de öğretmenlik meslek yasasını vurguladınız, demek ki biz doğru şeyleri söylemeye devam ediyoruz. 
2021 yılı bütçesi, çözüm sağlayacak bir bütçe değil!
2022 bütçesi sorunlara çözüm sağlayacak bir bütçe kesinlikle değil. Öğretmenlerin sorunlarını çözecek bir bütçe olmadığı gibi vatandaşın sorunlarını çözecek bir bütçe de değil. Daha Komisyondan Genel Kurula gelmedi; ancak şu anda bile kadük olmuş durumda. 
Unutmayınız ki bütçe hesabı yapılırken, hazırlanırken 2022 yılının ortalama dolar kuru 9,27'ydi. Şimdi, geldiğiniz noktaya bakın, hangi bütçe gerçekçi? Bütçedeki dış açık rakamı, bütçe açığı rakamı gerçeği yansıtmıyor ve geçerliliğini zaten yitirmiş durumda. 
AKP iktidarında eğitim sisteminin sorunlarının arttığını, bir sistemsizliğe, bir sorunlar yumağına dönüştüğünü biliyoruz. Öğretmenlerimizin de sorunları kat kat arttı; sadece öğretmenlerimizin değil, vatandaşımızın, milletimizin sorunları arttı çünkü bu ülkeyi siz yoksullaştırdınız. 
Yoksulluk içerisinde vatandaşlarımız hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor ve her geçen gün birileri daha fazla zengin oluyor, birileri ise yoksullukla mücadele vermek zorunda kalıyor. Bu, eğitim sistemine de yansıdı; bu, ekonominin her alanına yansımış durumda. 
Bugün esnaf, işsiz, herkes artık şikâyet ediyor. Oysa siz ne yapıyorsunuz? Sadece görmezden geliyorsunuz ve yapılanları çok başarılıymış gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz, zaten sorun da buradan kaynaklanıyor yani oturup şapkamızı önümüze koymazsak, her şey yolundaymış gibi gösterirsek bu, aslında, kendimizi kandırmaktan bir şey değil. Biz bunun farkındayız ama siz maalesef farkında değilsiniz. 
Dün yaşanan ve geçen hafta yaşanan döviz kurundaki artışların ekonomiye ne kadar zarar verdiğini, vatandaşı nasıl yoksullaştırdığını, bir avuç kişinin de nasıl zenginleştiğini herkes gördü. Bu millet, çektiği sıkıntıları görmezden geldiğinizi unutmaz. Vatandaş bunu unutmayacak ve bunun hesabını mutlaka soracak!
Sizler şunu çok iyi biliniz ki biz kadrolarımızla sadece eğitim sisteminin değil, Türkiye'nin bütün sorunları çözeceğiz!”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler