10.11.2020

CHP SPOR KURULU BAŞKANI VE CHP GENEL BAŞKAN BAŞDANIŞMANI KENAN NUHUT’UN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

Cumhuriyet Halk Partisi ülkemiz ve dünya gündemindeki tüm gelişmeleri yakından takip etmektedir.
Spor konusu da Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve partimizin en üst yetkili organları oluru ile “CHP Spor Kurulu” tarafından titizlikle izlenmektedir..
CHP Spor Kurulu olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın uygulamalarına bugüne kadar mümkün olduğunca yapıcı eleştirilerde ve tavsiyelerde bulunduk.
Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı’nın her zaman dediği gibi “Türkiye Cumhuriyeti bir Muz Cumhuriyeti değildir “ söylemine tezat oluşturan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın federasyon seçimleri ile ilgili aldığı akla zarar kararı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Bağımsız spor federasyonlarının kurulması, genel kurullarının oluşumu, faaliyetleri, seçilenlerin hak ve yetkileri 3289 Sayılı “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu” nun EK-9 uncu maddesi ile bu Maddeye dayanılarak çıkarılan Yönetmelik ve federasyon ana statülerinde düzenlenmiştir.
Yürürlükte bulunan düzenlemelere göre “Genel Kurul” federasyonların en üst yetkili karar organıdır.
Yine yürürlükte bulunan kanun ve spor federasyonları ana statüsüne göre, görev süreleri dört yıl ile sınırlandırılan federasyon başkanlığı seçimleri, ilgili branşlarına göre Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının bitimini takip eden üç ay içerisinde yapılır.
Yürürlükte bulunan yukarıda açıklanan sair hükümlere rağmen, T.C.Gençlik ve Spor Bakanlığı - Spor Hizmetleri Genel Müdürü adına Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya imzası ile tüm federasyonlara gönderilen 05.11.2020 Tarih ve 55713576-125-99-E.976226 Sayılı “GENELGE” de; “…Covid-19 salgının meydana getirdiği olağanüstü durum ve Olimpiyat oyunları hazırlıkları da gözetilerek; 3289 Sayılı Kanunun EK-9 uncu maddesi uyarınca olimpik ve paralimpik spor dallarının yaz olimpiyat oyunlarıyla ilgili olan spor federasyonları ile olimpik veya paralimpik olmayan spor dallarının bağlı olduğu spor federasyonlarının olağan genel kurullarının 2021 yılında Tokyo’da yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunlarının bitiminden itibaren üç ay içerisinde yapılması bu süre zarfına kadar mevcut başkan ve yönetim ve diğer kurulların görevine devam etmesi,..” şeklinde talimatlandırılarak, federasyonların genel kurulları yok sayılmıştır.
CHP Spor Kurulu olarak T.C.Gençlik ve Spor Bakanlığı – Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne sormak isteriz , Ülkemizde ne zamandan beri “Genelge” ler her türlü mevzuatın üzerinde tutulmuştur. Spor bundan sonra genelgelerle mi idare edilecek. Yoksa sizin zihniyetinizle Sayın Cumhurbaşkanı’nın görüşleri çatışıyor mu ? Siz Türkiye Cumhuriyeti’ni MUZ CUMHURİYETİ olarak mı görüyorsunuz?
Ayrıca Federasyonların harcamalarını, faaliyetlerini belirlemekle yetkili, federasyonun en üst organı olan genel kurulun iradesi yok sayılarak , bir kişinin iradesi, genel kurulun iradesinin üstünde mi görülmektedir ?
Daha da ayrıntılarsak Genel Kurul iradesi ile iş yapmak üzere yetkilendirilen kişilerin imza yetkileri genel kurul kararı ile dört yıl olarak sınırlandırılmış olmasına rağmen, seçimle iş başına gelen kişilerin, hangi mevzuata göre bir sene daha devam edebileceğini kamuoyu merak etmektedir.
Kafasına estiği gibi sporu yönetmeye çalışan, günü kurtarmak için koltuk telaşına düşen, dilediğini başkan yapan, dilediğine istediği bütçeyi veren, dilediğini kapısında süründüren, sporun en dibine kadar siyaseti sokan ve her geçen gün Türk Sporu’nun başarı çıtasının düşmesinin en büyük sorumlusu olan Gençlik ve Spor Bakanlığı tabiri caiz ise “NEREYE KOŞUYOR? 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler